Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Ο Σάντσεθ δεν έπεισε την Αριστερά για να γίνει πρωθυπουργός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σάντσεθ δεν έπεισε την Αριστερά για να γίνει πρωθυπουργός

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές και η Αριστερά έβαλαν τον καλύτερό τους εαυτό για να αποδείξουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις τύχες μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που λεηλατήθηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ας είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης, ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία έως τον Σεπτέμβριο και ότι δεν είναι θέμα ενός υποκριτικού μοιράσματος μιας αντιπροεδρίας και τεσσάρων υπουργείων, αλλά της δημοκρατικής αναγνώρισης ότι η Αριστερά δικαιωματικά μπορεί να βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε χθες για δεύτερη φορά τις πόρτες στην Αριστερά και τις δυνάμεις που έριξαν τη δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι και τον οδήγησαν για πρώτη φορά στην πρωθυπουργία, δίνοντας ένα μήνυμα αποτυχίας και απογοήτευσης στη δημοκρατική και προοδευτική Ισπανία, που θέλει μια κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλιστών και του Unidas Podemos με τη στήριξη ή την αποχή των εθνικιστικών κομμάτων.

Ο Σάντσεθ έλαβε μόλις 124 ψήφους “υπέρ”, τους 123 των Σοσιαλιστών και του βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος της Καντάβριας PRC, ανάμεσα στους 345 από τους 350 βουλευτές που ψήφισαν χθες στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, 155 βουλευτές ψήφισαν “κατά” (του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών, του φασιστικού Vox, των δεξιών Καταλανών αποσχιστών JxCat και των δύο δεξιών εθνικιστικών κομμάτων των Κανάριων Νήσων και της Ναβάρας) ενώ 67 βουλευτές απείχαν (του Unidos Podemos, των δύο βάσκικων κομμάτων, του δεξιού PNV και του αριστερού Bildu, του αριστερού καταλανικού αποσχιστικού ERC και του αριστερού Comprοmis της Βαλένθια).

Γκαρθόν: “Να επουλώσουμε τις πληγές με διάλογο για συμφωνία”

Η διεύθυνση της Ενωμένης Αριστεράς αποφάσισε και αυτή πριν από τη έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής την αποχή των 6 βουλευτών της που συμμετέχουν στο Unidas Podemos, εκτιμώντας ότι αφήνει ανοιχτές τις πόρτες στον διάλογο με τους Σοσιαλιστές για τους επόμενους δύο μήνες. “Είναι απογοητευτικό και εξευτελιστικό... Οι πληγές πρέπει να επουλωθούν και πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να φτάσουμε σε μια προοδευτική συμφωνία” σημείωσε στα κοινωνικά δίκτυα λίγο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidas Podemos Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Αντίθετα, ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος προχώρησαν σε ένα μπαράζ καταγγελιών εναντίον του Ιγκλέσιας και του Unidas Podemos, εκτιμώντας ότι η Αριστερά δεν ήθελε ποτέ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και ζητούσε διαρκώς και περισσότερα ή διαφορετικά υπουργεία για να ελέγξει την κυβέρνηση.

“Θέλετε να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο χωρίς να ξέρετε πού είναι το τιμόνι. Θέλετε να διευθύνετε το υπουργείο Εργασίας χωρίς να ξέρετε τις αρμοδιότητές του” σχολίασε καυστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αντριάνα Λάστρα την υπαναχώρηση του Ιγκλέσιας να αναλάβει το Unidas Podemos τις αρμοδιότητες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που κατά τους Σοσιαλιστές ανήκουν στις Περιφέρειες (Αυτονομίες).

Σάντσεθ: “Όχι” στο Unidas Podemos... τα λεφτά των Ισπανών

Ο Σάντσεθ έκανε μια κατά μέτωπο επίθεση στον Ιγκλέσιας, προειδοποιώντας το Unidas Podemos για το “τι χρειάζεται μια Αριστερά όταν χάνει κι όταν έχει κερδίσει;”. Ο Σάντσεθ υποστήριξε ότι έκανε μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά στο Unidas Podemos, αλλά ο Ιγκλέσιας “με το 25% των βουλευτών απαιτούσε το 80% των κοινωνικών δαπανών”.

“Έλεγε ότι ήθελε να μπει στην κυβέρνηση για να ελέγχει (σ.σ.: τους Σοσιαλιστές), αλλά αυτό που ήθελε ήταν να ελέγχει την κυβέρνηση (...) ήθελε να ελέγχει το 100% του υπουργείου Οικονομικών και το 80% των δαπανών (...) Στο σχήμα σας δεν υπάρχει καμία εμπειρία διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο και εξ ορισμού οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι συμπαγή εκτελεστικά όργανα (...) Δεν μπορούμε να θέσουμε το υπουργείο Οικονομικών, τα λεφτά των Ισπανών, στα χέρια αυτών που δεν έχουν διαχειριστεί ποτέ έναν προϋπολογισμό (...) Θέλουμε αρμόδια άτομα, που να ξέρουν να διευθύνουν τους τομείς τους για το καλό των πολιτών” συμπλήρωσε ο Σάντσεθ.

Ιγκλέσιας: “Δεν θέλουμε καρέκλες, αλλά αρμοδιότητες”

Με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους, ο Ιγκλέσιας ζήτησε από τον Σάντσεθ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας στους Σοσιαλιστές ότι το Unidas Podemos εργάστηκε για την πτώση του Ραχόι και την ανάδειξη στην πρωθυπουργία του Σάντσεθ χωρίς κανενός είδους ανταλλάγματα. Σε ένδειξη καλής θέλησης, ο Ιγκλέσιας τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι το Unidas Podemos δεν θέλει το υπουργείο Εργασίας, αλλά μόνο τις αρμοδιότητες που αφορούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. “Δεν θέλουμε καρέκλες, αλλά αρμοδιότητες. Δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε σε 48 ώρες αυτό που δεν κάνατε σε 80 ημέρες” συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας.

Δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις: Σάντσεθ..., διαπραγματεύσου

Ο Μπαλτοβί, ο βουλευτής του αριστερού Compromis που κυβερνά με τους Σοσιαλιστές την Περιφέρεια και το Δήμο της Βαλένθια, προειδοποίησε τον Σάντσεθ ότι “θέλετε να κερδίσετε την κυβέρνηση με την παράδοση όλων, χωρίς να αναζητάτε μια συμφωνία. Καταγράψαμε μια αλαζονεία στην εισήγησή σας. Διαπραγματευτείτε με ταπεινότητα. Μας μένει ο Σεπτέμβριος και το Compromis θέλει να διαπραγματευτεί. Μην απογοητεύσουμε τις ελπίδες εκατομμυρίων ατόμων. Μην πεθάνουμε αυτούς τους μήνες χωρίς να κάνουμε τίποτα. Πολλά άτομα θα εκφράσουν την απογοήτευσή τους με μια αποχή, από εκνευρισμένους και ενεργούς πολίτες και ακτιβιστές”.

Ο εκπρόσωπος του αριστερού Bildu της Χώρας των Βάσκων Όσκαρ Ματούτε τόνισε ότι “η ψήφος του Bildu αποτελεί ένα αντιφασιστικό καθήκον εναντίον της Ακροδεξιάς”, καλώντας τον Σάντσεθ να πάρει πρωτοβουλίες για μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Unidas Podemos.

O εκπρόσωπος του δεξιού κόμματος της Χώρας των Βάσκων PNV Εστέμπαν προειδοποίησε τον Σάντσεθ ότι άρχισε αργά τις διαπραγματεύσεις. “Πιστέψτε με, κύριε Σάντσεθ, έλπιζα να σας δω πρωθυπουργό” συμπλήρωσε ο ίδιος, δηλώνοντας την αποχή του κόμματος αντί της θετικής ψήφου που θα μπορούσαν να είχαν δώσει οι βουλευτές του PNV.

“Όλη η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις σημαίες που έχουμε, θα μετανιώσουμε για τη σημερινή ημέρα” προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της ERC Γκάμπριελ Ρουφιάν, εκτιμώντας ότι “το βέτο προς τον Ιγκλέσιας ήταν ένα λάθος του Σάντσεθ, ενώ ο Ιγκλέσιας χάνει τέσσερα χρόνια ζωής για τέσσερα υπουργεία”. “Κύριε Σάντσεθ, θα μετανιώσετε που προτιμήσατε την αποχή του Λαϊκού Κόμματος ή των Πολιτών πριν να προτιμήσετε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας την κυβέρνηση” συμπλήρωσε ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της Καταλωνίας.

Συνδικάτα και... εργοδότες

“Οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά ανεβαίνουν στη λαιμητόμο. Είναι η πιο πολιτικά ανεύθυνη πράξη στα 41 χρόνια δημοκρατίας” τόνισε ο γενικός γραμματέας των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. Ουνάι Σάρδο, ενώ ο γενικός γραμματέας του δεύτερου σε μέγεθος ισπανικού συνδικάτου UGT Πέπε Άλβαρεθ προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, οι συντάξεις θα αυξηθούν μόλις 0,25%.

“Μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών με την Άκρα Αριστερά θα ήταν καταστροφική για εμάς τους επιχειρηματίες” προειδοποίησε ο πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματιών Τζον Ντε Θουλουέτα, προτιμώντας νέες εκλογές και μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλιστών, Δεξιάς και Πολιτών, ασκώντας μάλιστα κριτική γιατί οι Σοσιαλιστές δεν έκαναν πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης στα δεξιά κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL