Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Σκληρή διαπραγμάτευση Σοσιαλιστών - Αριστεράς - Σήμερα δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή * Ραντεβού τον Σεπτέμβριο ή εκλογές; / Unidas Podemos: Ανεπαρκής η τελευταία προσφορά του Σάντσεθ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκληρή διαπραγμάτευση Σοσιαλιστών - Αριστεράς - Σήμερα δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή * Ραντεβού τον Σεπτέμβριο ή εκλογές; / Unidas Podemos: Ανεπαρκής η τελευταία προσφορά του Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ απέρριψε χθες το βράδυ την πρόταση του Unidas Podemos για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού αρνούμενος να δώσει κάποιο από τα υπουργεία (Εργασίας, Οικονομίας, Οικονομικής Μετάβασης και Ισότητας) που διεκδικούσε το αριστερό κόμμα.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, έχει συγκαλέσει σήμερα το πρωί την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, πριν παρουσιαστεί στις 3.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος στη δεύτερη ψηφοφορία για να αποσπάσει τη θετική ψήφο του Unidas Podemos και την αποχή ορισμένων εθνικιστικών κομμάτων προς την κυβέρνηση μειοψηφίας που θα σχηματίσει. Εάν ο Σάντσεθ αποτύχει σήμερα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των πρόωρων εκλογών ή μιας τελευταίας ευκαιρίας τον Σεπτέμβριο.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο και η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο συναντήθηκαν χθες με τον διαπραγματευτή του Unidas Podemos Πάμπλο Ετσενίκε για να κάνουν την “τελική, γενναιόδωρη και δίκαιη πρόταση” των Σοσιαλιστών, που κρίθηκε ανεπαρκής από την Αριστερά.

Οι Σοσιαλιστές στην πράξη θέλουν να κρατήσουν την Αριστερά όχι μόνο εκτός των βασικών υπουργείων, αλλά και να της δώσουν δευτερεύουσες θέσεις σε υπουργεία που θα εξαρτιόνται ολοκληρωτικά από τις αποφάσεις των υπουργών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ πρότειναν μια συμβολική θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, χωρίς αρμοδιότητες, στην Ιρένε Μοντέρο, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Unidas Podemos και σύντροφο του Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχοντας βάλει βέτο στην είσοδο του τελευταίου στην κυβέρνηση.

“Θέλουμε αρμοδιότητες”

“Το Unidas Podemos δεν θέλει να μπει με οποιοδήποτε κόστος στην κυβέρνηση. Θέλουμε αρμοδιότητες για να αναπτύξουμε τις κοινωνικές πολιτικές μας στους τομείς της ισότητας, της εργασίας, της οικονομίας και της οικολογικής μετάβασης, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, να φορολογήσουμε τις τράπεζες, να μειώσουμε τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ή να διευρύνουμε τη δημόσια Παιδεία για τα παιδιά έως τριών ετών και να θέσουμε ισότιμες γονικές άδειες. Υπενθυμίζουμε ότι, για να συγκλίνουμε με τις θέσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κάναμε πίσω να μην αναλάβουμε κανένα υπουργείο, όπως το Εσωτερικών, της Δικαιοσύνης ή το Εξωτερικών, και αποδεχθήκαμε επίσης το βέτο του Πέδρο Σάντσεθ στον Πάμπλο Ιγκλέσιας, κάτι πρωτοφανές για μια συμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού. Μετά από όλα αυτά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να μοιραστεί μαζί μας καμία αρμοδιότητα στα κοινωνικά θέματα” τόνισε το Unidas Podemos σχολιάζοντας την τελική πρόταση των Σοσιαλιστών, που προσφέρει στην Αριστερά τα υπουργεία Βρεφικότητας και Νεολαίας ή ορισμένες αρμοδιότητες στο Κατοικίας, χωρίς η Αριστερά να μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των ενοικίων.

“Για ό,τι δεν κάνουμε τώρα θα το μετανιώσουμε τον Σεπτέμβριο” προειδοποίησε τον Σάντσεθ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας (ERC) Γκάμπριελ Ρουφιάν, εκτιμώντας ότι οι προοδευτικές δυνάμεις “είναι υποχρεωμένες να συμφωνήσουν”, γιατί “το εναλλακτικό σενάριο είναι δραματικό... και η ζωή όλων μας θα είναι πιο πολύπλοκη τον Σεπτέμβριο”. Η ERC έχει δηλώσει ότι θα διευκολύνει τον σχηματισμό της κυβέρνησης απέχοντας από την ψηφοφορία μόνο εάν υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL