Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Κυβέρνηση συνασπισμού εδώ και τώρα ζήτησαν Ιγκλέσιας και Γκαρθόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση συνασπισμού εδώ και τώρα ζήτησαν Ιγκλέσιας και Γκαρθόν

«Πρέπει να συμφωνήσουμε για να κυβερνήσουμε τη χώρα» τόνισε από την έδρα της Βουλής προς το Unidas Podemos o Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας από τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις «υπευθυνότητα και γενναιοδωρία» για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση χωρίς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι λαϊκιστές νεοφιλελεύθεροι Πολίτες δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης, μαζί με τους φασίστες του Vox, και πως δεν θα απέχουν για να διευκολύνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του Σάντσεθ με τη συνεργασία της Αριστεράς.

Ο ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας υπενθύμισε στον Σάντσεθ ότι η Αριστερά στήριξε “χωρίς κανένα αντάλλαγμα” τη μονοκομματική κυβέρνησή του, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αυτή ήταν ασταθής, απέτυχε και κατάρρευσε και δεν μπόρεσε να περάσει τον προϋπολογισμό από τη Βουλή. Για τον λόγο αυτό ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού είναι η μόνη λύση, που μπορεί μάλιστα να έχει τη στήριξη ή την ανοχή άλλων κομμάτων. “Σπάσαμε τον φόβο, τη διαφθορά και τη διαπλοκή και θέλουμε μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού” συμπλήρωσε ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidas Podemos Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Την ίδια στιγμή, οι αντιπροσωπείες των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς συνεχίζουν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τη συμμετοχή τεσσάρων ή πέντε υπουργών του Unidas Podemos στη νέα κυβέρνηση. Για να διευκολύνει την είσοδο των υπουργών του Unidas Podemos, ο Σάντσεθ φαίνεται ότι θα αυξήσει τον αριθμό των υπουργείων στα 21 από τα 17 της σημερινής του κυβέρνησης, προσφέροντας πιθανώς στην Αριστερά μεταξύ άλλων τα νεοσύστατα υπουργεία Κατοικίας και Μετανάστευσης και μια αντιπροεδρία χωρίς αρμοδιότητες, γεγονός που κρίνεται αρνητικά από την Αριστερά.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 123 βουλευτές και το Unidas Podemos με 42 βουλευτές έχουν 165 βουλευτές, από τους 176 της απόλυτης πλειοψηφίας, ενώ τα τρία δεξιά κόμματα έχουν 147 βουλευτές. Ο βουλευτής του αριστερού κόμματος της Βαλένθια Compromis και του προοδευτικού κόμματος της Κανταβρίας PRC δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ, οι 6 βουλευτές του δεξιού βασκικού PNV ότι θα απέχουν ή θα ψηφήσουν υπέρ, οι 4 βουλευτές του αριστερού βασκικού EH Bildu ότι θα κρίνουν εάν θα δώσουν μια ευκαιρία στον Σάντσεθ και οι 15 βουλευτές της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC ότι θα κρίνουν την ψήφο τους από τη στάση που θα κρατήσει ο Σάντσεθ στο καταλανικό ζήτημα. Εάν ο Σάντσεθ δεν αποκτήσει στη σημερινή ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει να επιστρέψει σε 48 ώρες, την Πέμπτη, σε μια δεύτερη ψηφοφορία, όπου θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας εάν εξασφαλίσει την αποχή των Καταλανών εθνικιστών.

Ο Σάντσεθ απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο Unidas Podemos, αλλά στις δύο ώρες της πρωτομιλίας του έθιξε όλα τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα που απασχολούν την Αριστερά και την κοινωνική πλειοψηφία των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νέες αυξήσεις του κατώτατου μισθού, για να φθάσει στο 60% του μέσου μισθού στη νέα θητεία της Βουλής, την αύξηση των συντάξεων, τη στήριξη της δημόσιας Υγείας, Παιδείας, της έρευνας και των κοινωνικών υπηρεσιών, ένα δικαιότερο και αναλογικότερο φορολογικό σύστημα, την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στα ενοίκια, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με συγκεκριμένα μέτρα δραστικής μείωσης των ρύπων σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με ένα νέο καταστατικό των εργαζομένων, την καταπολέμηση του πρεκαριάτου, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με τη στήριξη των νοικοκυριών, την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, της ομοφοβίας και των διακρίσεων, την κατάργηση του «νόμου φίμωτρο» του Μαριάνο Ραχόι. «Δεν μπορεί να υπάρχει σεξουαλική σχέση χωρίς τη σαφή συναίνεση της γυναίκας. Ο βιασμός είναι βιασμός» τόνισε ο Σάντσεθ, βάζοντας μια κόκκινη γραμμή εναντίον των βιασμών και την ανάγκη αλλαγής του Ποινικού Κώδικα. «Μια δημοκρατία δεν μπορεί να έχει ένα μαυσωλείο αφιερωμένο σε έναν δικτάτορα» είπε επίσης ο Σάντσεθ, καθιστώντας σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκταφή του Φράνκο.

Οι βουλευτές του καταλανικού ERC έφτασαν στη Βουλή με κίτρινα λουλούδια, για να τιμήσουν τους «πολιτικούς κρατούμενους». Ο γενικός γραμματέας των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. Ουνάι Σόρδο, του μεγαλύτερου ισπανικού συνδικάτου, ζήτησε από τον Σάντσεθ μια «σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού με το Unidas Podemos» και «να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του φορολογικού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL