Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Χονγκ Κονγκ: Μετά τις "ομπρέλες", τα "ρόπαλα"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χονγκ Κονγκ: Μετά τις "ομπρέλες", τα "ρόπαλα"...

«Σώμα πραιτωριανών» έκανε την εμφάνισή του προχθές στο Χονγκ Κονγκ, με δεκάδες μασκοφόρους να επιτίθενται εν ψυχρώ κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών αλλά και κατά περαστικών, καθώς το κλίμα πολιτικής αναταραχής στην επαρχία οδηγείται σε μια άνευ προηγουμένου ακραία κλιμάκωση.

Η πόλη του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από το βράδυ της Κυριακής, όταν μια οργανωμένη ομάδα αντιδιαδηλωτών, ντυμένοι ομοιόμορφα με άσπρες μπλούζες και καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με μάσκες, εισέβαλαν στον σταθμό του μετρό στην περιοχή Γιουέν Λονγκ και έκαναν έφοδο σε ένα τρένο χτυπώντας τους επιβάτες του με λοστούς και στυλιάρια. Οι ίδιες σκηνές εκτυλίχθηκαν αργότερα και στο εσωτερικό του σταθμού, με την αστυνομία να είναι απούσα για πολλή ώρα. Σαράντα πέντε άτομα τραυματίστηκαν, ένα εξ αυτών σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους βία σημαδεύει τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης στον σταθμό, ο βουλευτής των Δημοκρατικών Λαμ Τσέουκ - Τινγκ δήλωσε ότι οι μασκοφόροι στοχοποιούσαν επιβάτες με μαύρα μπλουζάκια που είχαν συμμετάσχει νωρίτερα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, στη διάρκεια της οποίας επενέβη η αστυνομία εκτοξεύοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας κατά του πλήθους με πλαστικές σφαίρες. Ο Λαμ, που τραυματίστηκε στο πρόσωπο από τους μασκοφόρους και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι η αστυνομία αγνόησε τις επείγουσες κλήσεις να παρέμβει για να αποτρέψει αιματοχυσία.

«Σκοπίμως αδιαφόρησαν για αυτές τις επιθέσεις των συμμοριών σε απλούς πολίτες» δήλωσε στο Reuters, λέγοντας ότι στο πάτωμα του σταθμού υπήρχαν λεκέδες με αίμα. «Δεν κάνω εικασίες για ποιο λόγο δεν βοήθησαν άμεσα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πολιτικούς και ακτιβιστές, πίσω από την αιματηρή επίθεση της Κυριακής στο μετρό βρίσκεται το σκιώδες δίκτυο συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος γνωστό ως “Τριάδες”, που έχει επιδοθεί σε εκστρατεία πολιτικού εκφοβισμού κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και επικριτών του Πεκίνου. Το ίδιο είχε κάνει και στις διαδηλώσεις του 2014 και η υπηρεσία κατά του οργανωμένου εγκλήματος της αστυνομίας είχε τότε ερευνήσει τον ρόλο του σε επιθέσεις κατά διαδηλωτών. Ο Άλβιν Γιεούνγκ, δικηγόρος και βουλευτής του Κόμματος των Πολιτών, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως τα άτομα που επιτέθηκαν στο σταθμό του μετρό προέρχονταν από τις συμμορίες των «Τριάδων».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δικαιολόγησε την απουσία των δυνάμεων της τάξης λέγοντας ότι «έπρεπε να περιμένει ενισχύσεις», καθώς στο περιστατικό εμπλέκονταν πάνω από εκατό άτομα. Σημειωτέον ότι η αστυνομία δεν προχώρησε σε συλλήψεις όταν μετά από ώρα κατέφτασε επιτόπου ούτε και στην έρευνα που έκανε αργότερα σε γειτονικό προάστιο, υποσχέθηκε ωστόσο ότι «θα διενεργηθούν έρευνες». Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι είδαν ομάδες ανδρών ντυμένων με λευκές μπλούζες να κραδαίνουν ρόπαλα και μπαστούνια από μπαμπού, ωστόσο ο αστυνομικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν βρέθηκαν όπλα στο σημείο της έρευνας. Αφού ανακρίθηκαν κάποιοι από τους άνδρες, τους επετράπη να αποχωρήσουν.

Η προχθεσινή επίθεση σημειώθηκε στη διάρκεια μιας ιδιαίτερα βίαιης νύχτα που άνοιξε νέα μέτωπα στην κλιμακούμενη πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο έκδοσης υπόπτων στην Κίνα. Νωρίτερα οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει τα κεντρικά γραφεία της αντιπροσωπείας της Κίνας στην πόλη προκαλώντας ζημιές, ενώ συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Η κυβερνήτης της πόλης που έχει τη στήριξη του Πεκίνου, η Κάρι Λαμ, καταδίκασε την επίθεση στο "γραφείο διασύνδεσης" λέγοντας ότι αποτελεί «πρόκληση» για την εθνική κυριαρχία. Καταδίκασε τη βίαιη συμπεριφορά κάθε είδους και χαρακτήρισε «σοκαριστική» την επίθεση των μασκοφόρων στο μετρό, υποσχόμενη ότι οι αρχές θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL