Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Εποχή Φον Ντερ Λάιεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εποχή Φον Ντερ Λάιεν

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο, η Ε.Ε. θα μπει στην “εποχή Φον Ντερ Λάιεν”. Η 60χρονη Γερμανίδα πολιτικός θα είναι τελικά αυτή που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αδιαμφισβήτητα, το γεγονός ότι αναλαμβάνει για πρώτη φορά μια γυναίκα τα εν λόγω καθήκοντα είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ε.Ε. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό που θα σηματοδοτήσει τη θητεία της. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει να αντιμετωπίσει ένα κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο, την πολιτική πίεση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και μια σειρά από προκλήσεις όσον αφορά τα επιμέρους θέματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη το επόμενο διάστημα.

Ποια είναι η Φον Ντερ Λάιεν

Οι Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου άγνωστες για την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα 13 της χρόνια στη βελγική πρωτεύουσα, αφού ο πατέρας της ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την ίδια, λοιπόν, η Ε.Ε. είναι το “σπίτι” της αφού, όπως έχει πει πολλές φορές, πρώτα ένιωσε Ευρωπαία και μετά Γερμανίδα με ρίζες από την Κάτω Σαξονία. Μιλάει, επίσης, άπταιστα γαλλικά και αγγλικά, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερο προσόν στις Βρυξέλλες.

Όμως η Φον Ντερ Λάιεν ξεκίνησε σπουδάζοντας Ιατρική στη Γερμανία, ενώ για κάποια χρόνια διέκοψε την καριέρα της προκειμένου να μεγαλώσει τα επτά παιδιά της. Όταν επέστρεψε από το Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, όπου πέρασε τέσσερα χρόνια, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Το πρώτο υπουργείο που ανέλαβε, όταν έγινε η Άνγκελα Μέρκελ καγκελάριος το 2005, ήταν αυτό των Οικογενειακών Θεμάτων, παρ’ όλο που ως γιατρός είχε ζητήσει το Υγείας. Ο λόγος φυσικά τα επτά της παιδιά, που μπορεί να την έκαναν συμπαθή στον συντηρητικό κόσμο του κόμματος, ωστόσο, εκείνη χρησιμοποίησε τη θέση της για να κάνει σημαντικές αλλαγές στα επιδόματα των γονιών καθώς και στην προσχολική αγωγή.

Στο υπουργείο Άμυνας μπήκε το 2013, αλλά η πορεία της εκεί δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, αφού η δημοτικότητά της κλονίστηκε από διάφορα προβλήματα που προέκυψαν στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και από σκάνδαλα κακοδιαχείρισης.

Η Φον Ντερ Λάιαν, αν και “φλέρταρε” με την διαδοχή της Ά. Μέρκελ, ήθελε πάντα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ευχόταν, λοιπόν, μια μέρα να πάρει τη θέση της επιτρόπου. Ως εκ τούτου, δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη για να απαντήσει καταφατικά στο τηλεφώνημα που δέχτηκε ήδη από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, πρώτη ημέρα της μαραθώνιας συνόδου κορυφής, οπότε και έπεσε διερευνητικά το όνομά της στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών.

Οι προκλήσεις και η ευκαιρία

Αν και δεν ξεκίνησε καθόλου καλά η επιχείρηση “γοητείας” της Φον Ντερ Λάιεν προς τους ευρωβουλευτές, την Τρίτη το πρωί, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο και μετά την ομιλία της στην Ολομέλεια, οι προσδοκίες είχαν ανέβει σημαντικά. Το βασικό της πρόβλημα ήταν εξαρχής ότι είχε προκύψει το όνομά της από τους ηγέτες και εμμέσως είχε συμβάλει στην παράκαμψη της διαδικασίας των spitzenkandidaten, προκαλώντας την οργή των ευρωβουλευτών.

Ωστόσο, στην ομιλία της προχώρησε σε σημαντικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις κομματικές θέσεις, με αποτέλεσμα να “πείσει” τουλάχιστον μέρος των Σοσιαλιστών, οι οποίοι έβγαλαν ανακοίνωση ότι θα στηρίξουν τη Γερμανίδα υποψήφια.

Υποσχέθηκε μια “πράσινη συμφωνία”, κοινωνικές παρεμβάσεις, μια δίκαιη λύση στο μεταναστευτικό. Θέματα που ήδη έχουν τεθεί και έχουν σκοντάψει στην αδιαλλαξία των συντηρητικών κυβερνήσεων. Επίσης, προέβαλε τον εαυτό της ως ένα φρέσκο πρόσωπο, με αποφασιστικότητα ως προς την ισότητα των φύλων και με υπερεθνικά στοιχεία.

Όλα αυτά έμοιαζαν να είναι αρκετά για να πάρει η Φον Ντερ Λάιεν την ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρωβουλής και μάλιστα με διαφορά. Τελικά, όμως, έλαβε μόλις εννέα ψήφους περισσότερες από το αναγκαίο, καταγράφοντας τη μικρότερη πλειοψηφία σε ψηφοφορία προέδρου της Επιτροπής.

Αυτό της δημιουργεί αρκετά προβλήματα, αφού φαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι αρκετά σκεπτικό απέναντι στις πρωτοβουλίες της και τόσο κατακερματισμένο, που μοιάζει πιθανό να εξελίσσεται σε θρίλερ κάθε απόπειρα λήψης αποφάσεων.

Επιπλέον, αν και οι Σοσιαλιστές προσπάθησαν να βγουν “μπροστά” προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι ψηφίστηκε πρόεδρος μόνο με τις ψήφους των δεξιών/ ακροδεξιών κομμάτων, τελικά, όπως φάνηκε, οι κρίσιμες ψήφοι ήταν αυτές των Πολωνών και των Ούγγρων. Αυτό για πολλούς στις Βρυξέλλες μπορεί να της δημιουργεί “χρέη” προς τις εν λόγω χώρες, κάτι που σίγουρα θα δημιουργούσε προβλήματα στις εν εξελίξει διαδικασίες για το κράτος δικαίου.

“Χρέος” όμως πολλοί φοβούνται ότι έχει η Φον Ντερ Λάιεν και απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι άλλωστε έβγαλαν το όνομά της από το συρτάρι. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα έφερνε τη μέλλουσα Επιτροπή σε αρκετά διαφορετική θέση από την προηγούμενη, στην οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε συγκρουστεί πολλάκις με τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπηρετώντας στο έπακρο τον θεσμικό του ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις προκλήσεις αυτές, η Φον Ντερ Λάιεν, ακριβώς επειδή δεν έχει σίγουρη την υποστήριξη κανενός, θα αναγκαστεί να δουλέψει σκληρά για κάθε της πρόταση. Κι αν όλα αυτά που υποσχέθηκε στην Ευρωβουλή δεν υλοποιηθούν, θα έχει σίγουρα να αντιμετωπίσει δριμεία κριτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL