Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Χεράλδο Πισαρέλο, βουλευτής Unidas Podemos και πρώην αντιδήμαρχος Βαρκελώνης: / Χεράλδο Πισαρέλο: Καθήκον και υποχρέωση η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χεράλδο Πισαρέλο, βουλευτής Unidas Podemos και πρώην αντιδήμαρχος Βαρκελώνης: / Χεράλδο Πισαρέλο: Καθήκον και υποχρέωση η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς

“Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλιστών και του Unidas Podemos. Την θέλει ο προοδευτικός και αριστερός κόσμος, τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι διανοούμενοι. Είναι καθήκον και υποχρέωση τόσο των Σοσιαλιστών όσο και του Unidas Podemos. Δεν πρέπει να υπάρξουν βέτο από την πλευρά του Σάντσεθ” τόνισε στην “Αυγή” ο Χεράλδο Πισαρέγιο, ο πρώτος γραμματέας της ισπανικής Βουλής αντιπροσωπεύοντας το Unidas Podemos, αφού εκλέχτηκε στη Βαρκελώνη με το ενωτικό σχήμα En Comu Podem - Guanyem el Canvi.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση στην Ισπανία, μετά την επιστροφή της Δεξιάς στη Ελλάδα, που ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε με τα ποσοστά του ότι έδωσε μια μάχη με αξιοπρέπεια και ότι εκφράζει τον κόσμο που πλήττεται από την κρίση”, συνέχισε ο Πισαρέγιο, που έχει διατελέσει αντιδήμαρχος στη Βαρκελώνη δίπλα στην Άντα Κολάου. Ο πατέρας του ήταν ένα από τα χιλιάδες “αγνοούμενα” θύματα της χούντας της Αργεντινής και ο ίδιος έφτασε στην Ισπανία για το διδακτορικό του, για να απορροφηθεί από τα κινήματα της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

* Οι δημοκρατικοί, προοδευτικοί και αριστεροί άνθρωποι κοιτάμε με ανησυχία την πορεία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία...

Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας. Η πλειοψηφία των πολιτών στην Ισπανία υποστηρίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos. Η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν τους Σοσιαλιστές και η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν το Unidas Podemos, όπως και οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες της χώρας, οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η UGT, θέλουν μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Για το Unidas Podemos μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές θα μπορούσε να δρομολογήσει ορισμένες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, όπως τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τον έλεγχο στις αυθαίρετες τιμές των ενοικίων, την υιοθέτηση πολιτικών εναντίον της κλιματικής κρίσης ή τη διέξοδο στο καταλανικό πρόβλημα με έναν ουσιαστικό διάλογο. Για το Unidas Podemos όλα αυτά είναι εφικτά και το ίδιο πιστεύει και η πλειοψηφία του προοδευτικού και αριστερού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς ή τον στενό προοδευτικό χώρο.

Δυστυχώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα και κυρίως ο Πέδρο Σάντσεθ, που έγινε γραμματέας του κόμματος υπερασπιζόμενος αυτές τις ιδέες, έχουν ένα διφορούμενο λόγο και αντιστέκονται στην ιδέα να προχωρήσουμε σε μια κυβέρνηση συνασπισμού και αναζητούν την αποχή στη Βουλή από δεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις, όπως των Πολιτών. Αυτό είναι λάθος. Μια αυταπάτη του Σάντσεθ ότι οι δεξιές δυνάμεις της χώρας θα στηρίξουν μια κυβέρνηση με ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Θα το πω διαφορετικά. Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, τον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία να αυξάνονται, είναι υποχρέωση και καθήκον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ισπανία, με ένα προοδευτικό και κοινωνικό πρόγραμμα και που να ανοίγει τον διάλογο για την επίλυση του καταλανικού. Έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο που αφορά νομικά θέματα, με άξονα τις συνταγματικές εγγυήσεις και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

* Το Unidas Podemos αποτέλεσε βασικό συντελεστή της πτώσης του Μαριάνο Ραχόι και της στήριξης της κυβέρνησης Σάντσεθ, με την οποία οι εργαζόμενοι κέρδισαν αρκετά πράγματα. Υπάρχει βέτο για την είσοδο της Αριστεράς στην εθνική κυβέρνηση;

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ισπανία δεν υπάρχει μια κουλτούρα συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο. Η τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Ισπανία έγινε με τη Β' Ισπανική Δημοκρατία που κατέλυσε ο φασισμός του Φράνκο. Τότε δώσαμε μια τεράστια μάχη για να σταματήσουμε τον φασισμό και πολεμήσαμε όλοι μαζί. Από τότε δεν υπάρχει μια κουλτούρα συνεργασίας. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα έχουμε κυβερνήσεις συνασπισμού και κανείς δεν το βλέπει ως ανωμαλία.

Στην Ισπανία σε πολλές Περιφέρειες (Αυτονομίες) και δήμους έχουμε πλουραλιστικούς συνασπισμούς της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Στη Βαρκελώνη, που εκλέχτηκε βουλευτής, έχουμε για δήμαρχο την Άντα Κολάου που την ψήφισαν οι Σοσιαλιστές, που συμμετέχουν με αντιδημαρχίες στη δημοτική αρχή. Το ίδιο συμβαίνει στον δήμο και στην Περιφέρεια της Βαλένθια, την Περιφέρεια των Βαλεαρίδων Νήσων και σε πολλά άλλα μέρη.

Η συμφωνία που θέλουμε να κάνουμε με τον Σάντσεθ αποτελεί ακόμη συμφωνία ανάμεσα σε αυτές που έχουμε κάνει οι Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, γιατί θα κάναμε ασυγχώρητο λάθος εάν οδηγούσαμε τη χώρα σε νέες εκλογές. Θα ήταν μια μεγάλη ήττα και μια μεγάλη ανευθυνότητα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Η διεξαγωγή νέων εκλογών θα ωφελούσε μόνο τη Δεξιά, γιατί θα τη συσπείρωνε, τη στιγμή που πολλοί προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες θα απέχουν. Φαίνεται ότι δεν θα άλλαζε ο συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα στα δύο αντίπαλα μπλοκ, αλλά απλώς η Δεξιά θα συσπειρωνόταν ακόμη περισσότερο. Αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε και δεν θα το συχωρούσαμε ποτέ στον εαυτό μας. Εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να έχουμε μια διαπραγμάτευση και μια προοδευτική κυβέρνηση.

* Είδαμε επίσης και τους διανοούμενους να ζητούν μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού...

Αυτό είναι ένα γεγονός που μας τιμά όλους μας, τους διανοούμενους και τις προσπάθειές μας. Θα το πω λίγο διαφορετικά. Ο μόνος οργανισμός που είναι στην χώρα μας κατηγορηματικά αντίθετος στην είσοδο της Αριστεράς στην κυβέρνηση και θέλει πρόωρες εκλογές είναι ο σύλλογος βιομηχάνων CEOE. Από μόνο του το γεγονός αυτό υπογραμμίζει το μέγεθος της αντιπαράθεσης. Δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές και οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις έχουμε την υποχρέωση να συμφωνήσουμε. Μας το λένε τα συνδικάτα, οι διανοούμενοι και πολλές ανεξάρτητες φωνές. Ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας μας θέλει να δει την Ισπανία να συνεχίζει να αποτελεί ένα φράγμα στην άνοδο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ειδικά μετά τη νίκη της Δεξιάς στην Ελλάδα και την περαιτέρω άνοδο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στην Ιταλία, την Ουγγαρία και σε άλλες χώρες. Η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μια προοδευτική νησίδα, όπως είναι και η Πορτογαλία, σε αυτή τη συντηρητική Ευρώπη. Οι διανοούμενοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Τις ίδιες ανησυχίες έχουν οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες και οι φεμινίστριες, ο κόσμος που θέλει τη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

* Η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφο εμπιστοσύνης έχει αρχίσει. Βλέπετε να υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα;

Υπάρχει μια απογοήτευση για τον τρόπο που ο Πέδρο Σάντσεθ διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις. Μας έδωσε την εικόνα ότι δεν θέλει μια συμφωνία με το Unidas Podemos, γιατί έθετε διαρκώς διάφορες δικαιολογίες. Στην αρχή έλεγε ότι οι Σοσιαλιστές με το Unidas Podemos δεν έχουμε την πλειοψηφία, μετά ότι δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε το καταλανικό, μετά ότι δεν συμφωνεί να μπει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στη κυβέρνηση. Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα ξεπεράσουμε εάν υπήρχε η θέληση για μια συμφωνία. Πρέπει να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη για να έχουμε μια δυνατή συμφωνία. Πρέπει να έχουμε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα, που μπορεί να μην είναι το μέγιστο που θα θέλαμε, αλλά που θα ήταν ξεκάθαρα προοδευτικό και κυρίως για το πλαίσιο που ζούμε σήμερα στην Ισπανία και την Ευρώπη.

Θέλουμε μια κυβέρνηση που να περιορίσει το πρεκαριάτο και να στηρίξει τα δικαιώματα των εργαζομένων, που να παρέμβει στη ρύθμιση των ενοικίων, που να προχωρήσει σε μια προοδευτική και πιο δίκαιη φορολόγηση, κάτι που είναι εφικτό, και που θα ξεκινήσει ένα διάλογο για να βρεθεί μια λύση για το καταλανικό. Νομίζουμε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ποιοι θα ήταν οι θεσμικοί χώροι για να το πετύχουμε. Είμαστε πολύ ελαστικοί στον διάλογο με τους Σοσιαλιστές και δεν έχουμε βάλει κόκκινες γραμμές και υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν βέτο και ότι έχουμε χρόνο έως τον Σεπτέμβριο για να συμφωνήσουμε.

* Πώς βλέπετε την εμπειρία σας ως πρώην αντιδήμαρχος στον Δήμο της Βαρκελώνης και το γεγονός ότι η Άντα Κολάου κατάφερε να επανεκλεγεί στον δήμο που αποτελεί πλέον σύμβολο αριστερής πολιτικής;

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι μεγάλες και σκοτεινές εξουσίες δεν θέλουν να δουν ποτέ δυνάμεις σαν τις δικές μας να διαχειρίζονται τους θεσμούς και πολύ περισσότερο μεγάλους δήμους ή κυβερνήσεις. Γι' αυτό είναι σημαντικό να δρούμε με μεγάλη εξυπνάδα και διορατικότητα, χωρίς σεχταρισμούς, και να οικοδομούμε τις όσο γίνεται πιο ανοιχτές, πλατιές και ευρείες συμμαχίες. Στη Βαρκελώνη το αποδείξαμε επανειλημμένα. Ο καθένας μας θέλει να εφαρμόσει το μέγιστο του προγράμματός του, αλλά στην κατάσταση που βρισκόμαστε πρέπει να ξέρουμε να θέτουμε τις γραμμές αντίστασης εναντίον της επίθεσης της Δεξιάς και να αναπτύσσουμε προοδευτικές πολιτικές. Πιστεύω ότι από τη Βαρκελώνη στείλαμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο διαψεύδοντας όλες τις αθλιότητες που έλεγε η Μάργκαρετ Θάτσερ και όλοι οι νεοφιλελεύθεροι. Αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι δεν παραδινόμαστε για να εφαρμόσουμε την πολιτική που υιοθέτησαν πολλά σοσιαλιστικά κόμματα, που κοιμήθηκαν με τους τραπεζίτες και απαρνήθηκαν οποιαδήποτε ρύθμιση των οικονομικών εξουσιών.

Ακόμη και σε ένα τόσο μικρό χώρο, όπως είναι ένας δήμος, αποδείξαμε ότι είναι δυνατόν να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κατοικία, μπροστά στους κατασκευαστές και τα μεγάλα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τις τράπεζες, ότι είναι δυνατόν να πάρει ο δήμος βασικές υπηρεσίες, όπως με τον έλεγχο από τον δήμο της εταιρείας ύδρευσης, ότι είναι δυνατόν να φτιάξουμε δημοτικές ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές, να παραγάγουμε ηλεκτρική ενέργεια, να υιοθετήσουμε μια φορολογική πολιτική εναντίον των μεγάλων κερδοσκόπων στην αγορά ακινήτων, Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εάν μπορούσαμε να στηριχθούμε και σε μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση σε τοπικό - περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Στη Βαρκελώνη αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση

Ασφαλώς αυτό που κάναμε έρχεται σε αντίθεση με τις μεγάλες τράπεζες, τους κατασκευαστές, τους βιομηχάνους. Τα καταφέραμε γιατί δημιουργήσαμε ένα μεγάλο κοινωνικό μπλόκο, που δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τους εργαζόμενους και το πρεκαριάτο, αλλά και τον κόσμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και πολλούς οικονομικούς και παραγωγικούς τομείς που πλήττονται από τις κερδοσκοπικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές τους. Κερδίσαμε και έχουμε μαζί μας τον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, που συμμερίζονται το εναλλακτικό μοντέλο που προτείνουμε. Μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνησης από το πιο διεφθαρμένο δεξιό κόμμα στην Ευρώπη επιβάλλεται να κάνουμε μια συμφωνία με τους Σοσιαλιστές, γιατί κανείς δεν θα συγχωρούσε κανέναν από τους δυο μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL