Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ο πόλεμος των drones στον Περσικό Κόλπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πόλεμος των drones στον Περσικό Κόλπο

Θα είναι ευτύχημα αν η κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο τελικά εκτονωθεί με αερομάχιες μη επανδρομένων αεροσκαφών. Πρώτα το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό drone φέρνοντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα μιας πολεμικής σύγκρουσης. Χθες ήταν η σειρά των ΗΠΑ να ανταποδώσουν.

Την είδηση ανακοίνωσε, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αξιοπιστία της, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Είπε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέρριψε το ιρανικό drone πάνω από τα στενά του Ορμούζ όταν αυτό πλησίασε σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το πλοίο USS Boxer. "Το drone καταστράφηκε αμέσως" τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Για "τρελούς και αβάσιμους ισχυρισμούς" έκανε λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, ταξίαρχος Αμπολφάζλ Σεκαρσί. "Όλα τα drones που ανήκουν στο Ιράν (...) έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεών τους ταυτοποίησης και ελέγχου και δεν υπάρχει αναφορά για καμία επιχειρησιακή απάντηση από το USS Boxer" επισήμανε.

"Φοβάμαι ότι το USS Boxer κατέρριψε δικό τους drone κατά λάθος" σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί στο Twitter. "Δεν έχουμε χάσει κανένα drone στο Στενό του Ορμούζ ούτε κάπου αλλού" πρόσθεσε. Οι Φρουροί της Επανάστασης, τέλος, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα εικόνες που θα αποδεικνύουν ότι ο Τραμπ ψεύδεται.

Τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο στενό του Ορμούζ. Έπειτα από αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σε αντίποινα αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν για να ανακαλέσει την εντολή λίγο πριν εκτελεστεί.

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ δεν έχει σταματήσει να κλιμακώνεται από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επανέφερε τις οικονομικές κυρώσεις της εις βάρος της χώρας. Το Ιράν αντέδρασε αρχίζοντας να εμπλουτίζει στις εγκαταστάσεις του ουράνιου σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία.

Έπειτα από επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο, η Ουάσιγκτον ενέτεινε τις προσπάθειες να σχηματίσει έναν διεθνή συνασπισμό ο οποίος θα "εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και στο Μπαμπ Αλ Μάντεμπ, στα ανοιχτά της Υεμένης. Στην αντιπαράθεση εντάσσονται και οι καταλήψεις δύο τάνκερ τις τελευταίες μέρες από το βρετανικό αλλά και το ιρανικό πολεμικό ναυτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL