Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
ΙΣΠΑΝΙΑ: / Νέο «όχι» Σάντσεθ σε κυβέρνηση συνασπισμού με την Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΣΠΑΝΙΑ: / Νέο «όχι» Σάντσεθ σε κυβέρνηση συνασπισμού με την Αριστερά

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα πρέπει να ζητήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης, ελπίζοντας στην αποχή του δεξιού Λαϊκού Κόμματος ή των λαϊκιστών Πολιτών, ενώ τμήματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Unidas Podemos προσπαθούν να αφήσουν ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου για έναν πολιτικό και κυβερνητικό συμβιβασμό... τον Σεπτέμβριο.

Ο σκληρός τόνος του Σάντσεθ εναντίον του Ιγκλέσιας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος την Πέμπτη το βράδυ έδωσε σε πολλούς την εντύπωση ότι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών θα προτιμήσει τις πρόωρες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου από το να ανοίξει νέες διαπραγματεύσεις με το Unidas Podemos από τη στιγμή που δεν φαίνεται αποφασισμένος να δεχθεί τη συμμετοχή κυρίως του Ιγκλέσιας ή και άλλων στελεχών της Αριστεράς στη νέα κυβέρνησή του.

Ο Σάντσεθ έφτασε μάλιστα στο σημείο να εύχεται στην πράξη την αυτόνομη κάθοδο του Ινίχο Ερεχόν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας ότι θα αποσπάσει ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του Unidas Podemos, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο Ιγκλέσιας δεν ελέγχει όλο το κόμμα του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να στηρίξει τη σταθερότητα της κυβέρνησης στο Unidas Podemos. Ο Σάντσεθ χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα της Περιφέρειας Λα Ριόχα, όπου η τοπική βουλευτής του Podemos δεν ψηφίζει τον υποψήφιο ηγέτη των Σοσιαλιστών για να αναλάβει τα ηνία της περιφέρειας. «Δεν ελέγχει ούτε μία τοπική βουλευτίνα!» αναφώνησε ο Σάντσεθ εναντίον του Ιγκλέσιας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοσιαλιστών.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στη Βουλή Αντριάνα Λάστρα άφησε χθες ανοιχτή την πόρτα της κυβέρνησης σε στελέχη του Unidas Podemos, όπως η Ιρένε Μοντέρο, ο Ραφαέλ Μαγιοράλ ή ο Πάμπλο Ετσενίνε, αλλά όχι στον... Ιγκλέσιας, γιατί «δεν μπορεί να μιλά με δύο διαφορετικές ψυχές, με δύο φωνές» μέσα στην κυβέρνηση. Η Λάστρα τόνισε ότι «δεν υπάρχουν βέτο, η συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι θέμα διαπραγμάτευσης», για να επαναλάβει αμέσως μετά το ρεφρέν των Σοσιαλιστών ότι ο Ιγκλέσιας... δεν μπορεί να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Η βάση του Podemos πάντως φαίνεται να στηρίζει τον Ιγκλέσιας, αφού το 70% των μελών που συμμετείχαν στο εσωτερικό δημοψήφισμα υποστήριξαν τη θέση του ηγέτη τους για διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνηση με «ολοκληρωτική συμμετοχή του Podemos» ή με άλλα λόγια τη συμμετοχή υπουργών του Podemos που θα τους αποφασίσει πρωτίστως το Podemos. Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν 138.562 μέλη ή το 26,64% από τα 519.750 μέλη του κόμματος ή το 72,8% από τα 190.000 ενεργά μέλη του κόμματος. Η συμμετοχή πάντως θεωρήθηκε ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψιν την καλοκαιρινή περίοδο.

«Τα προβλήματα εκατομμυρίων ανθρώπων δεν σταματούν περιμένοντας να κάνουν τη δουλειά τους τα κόμματα. Δεν υπάρχει πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του και οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι ο κόσμος προτιμά να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις» σημείωσαν στο κάλεσμά τους για μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και στην Αριστερά, που το υπογράφουν εκατοντάδες διανοούμενοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, όπως ο Χαβιέρ Μπαρντέμ, ο Μανουέλ Ρίβας, ο Μπομπ Ποπ, η Άνα Πάρδο Λα Βέρα, ο Λουίς Γκαρθία Μοντέρο και ο Σαντιάγκο Αουσέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL