Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Αμερικανογαλλικά συγκρουσιακά φορτία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Αμερικανογαλλικά συγκρουσιακά φορτία

Τι σημαίνει η απόφαση του Παρισιού να φορολογήσει την Google; Γιατί τώρα, και όχι νωρίτερα ή αργότερα; Η συγκυρία δεν είναι καλή. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι η αντίδραση του Τραμπ δεν θα οδηγήσει σε ακόμη έναν εμπορικό πόλεμο, μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας αυτή τη φορά;

Ο Μακρόν προσπάθησε από την αρχή να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τον μεγιστάνα ένοικο του Λευκού Οίκου, όμως στην ατζέντα του υπάρχει πάντα η προάσπιση των γαλλικών συμφερόντων. Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισιού σιγοβράζουν εδώ και καιρό έπειτα από την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να θεσπίσει τον ψηφιακό φόρο, στοχεύοντας κατά τα φαινόμενα στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, η κατάσταση «εκτραχύνθηκε» την περασμένη εβδομάδα, όταν η διοίκηση Τραμπ έκανε τη μονομερή, επιθετική κίνηση να ξεκινήσει επίσημη έρευνα εις βάρος της Γαλλίας για να διαπιστώσει αν ο ψηφιακός φόρος κάνει διακρίσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην επιβολή τιμωρητικών δασμών στα γαλλικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, επιδεινώνοντας δραματικά τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις σε μια εποχή που είναι ήδη τεταμένες. Το Παρίσι θέσπισε τον πρωτοποριακό ψηφιακό φόρο που επιβάλει εισφορά 3% στον κύκλο εργασιών στη Γαλλία των ψηφιακών εταιρειών με έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και 25 εκατ. στη Γαλλία. Ο φόρος αφορά κυρίως τις εταιρείες που χρησιμοποιούν δεδομένα καταναλωτών για την πώληση διαδικτυακής διαφήμισης. Θα επηρεάσει περίπου τριάντα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών Alphabet (μητρικής της Google), Apple, Facebook και Amazon, αλλά και άλλων από την Κίνα, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια γαλλική εταιρεία θα επηρεαστεί επίσης από το νέο μέτρο, η διαφημιστική πλατφόρμα Criteo.

Διεθνής συμφωνία

Η επιβολή του γαλλικού ψηφιακού φόρου ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας να υπάρξει ομόφωνη επιβολή του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των ισχυρών αντιδράσεων της Ιρλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας αλλά και των λιγότερο ισχυρών από τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Φινλανδία. Οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι ο ψηφιακός φόρος θα ενισχύσει με 500 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα το 2019, βαίνοντας αυξανόμενος τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν φορολογικό συντελεστή 23% στα κέρδη τους εντός της Ε.Ε., ενώ οι επιχειρήσεις του Διαδικτύου πληρώνουν συνήθως 8% ή το πολύ 9%. Αν επιβληθεί σε όλη την Ε.Ε., ο ψηφιακός φόρος, θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Καθώς οι προσπάθειες της Ε.Ε. να συμφωνηθεί η θέσπιση του μέτρου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατέληξαν σε ναυάγιο στα τέλη του 2018, ο στόχος τώρα είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο υπό την αιγίδα της G20 και του ΟΟΣΑ. Οι γαλλικές αρχές έχουν αποσαφηνίσει άλλωστε ότι ο ψηφιακός φόρος είναι ένα προσωρινό μέτρο, που θα εφαρμοστεί έως ότου επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για τη φορολόγηση των εταιρειών τεχνολογίας.

Μόλις τον περασμένο μήνα, και υπό τις απειλές για την επιβολή μονομερών φόρων, οι υπουργοί οικονομικών της G20 συμφώνησαν να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» για να υπάρξει λύση μέχρι το 2020 στο αδιέξοδο βασισμένη στη συναίνεση. Η κύρια δυσκολία έγκειται στο να επιτευχθεί μια συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο για τον διαχωρισμό των εσόδων από τα κέρδη των εταιρειών του τεχνολογικού τομέα, καθώς ορισμένες χώρες τα θεωρούν ισότιμα, σε αντίθεση με την επικρατούσα φορολογική πρακτική που εφαρμόζεται για τις παραδοσιακές εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL