Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Αν δεν σας αρέσει εδώ, να πάτε στη Σομαλία...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν δεν σας αρέσει εδώ, να πάτε στη Σομαλία...

"Κλείσε τη στη φυλακή" φώναζαν οι υποστηρικτές του Τραμπ στις προεκλογικές ομιλίες του 2016 αναφερόμενοι στην αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον. "Στείλε την πίσω" φωνάζουν σήμερα οι ίδιοι για τη βουλευτή Ιλάν Ομάρ κάνοντας σύνθημα τα απροκάλυπτα ρατσιστικά σχόλια του Προέδρου τους.

Μια μέρα μετά την καταδίκη των σχολίων του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο δεν εμφανίστηκε απολογητικός αλλά εκμεταλλεύτηκε την προεκλογική ομιλία του στο Γκρίνβιλ της Βόρειας Καρολίνας για να εξαπολύσει μία ακόμη επίθεση κατά των προσφύγων και μεταναστών δεύτερης γενιάς που τολμούν να επικρίνουν την κυβέρνησή του ως μέλη του Κογκρέσου.

Αναφερόμενος στην Ομάρ, την Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτέζ, τη Ρασίντα Τλάιμπ και την Αγιάνα Πρέσλεϊ -τα τέσσερα μέλη της λεγόμενης "προοδευτικής πτέρυγας" των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο- ο Τραμπ κατήγγειλε τους "εξτρεμιστές της Αριστεράς που απορρίπτουν όλα όσα εκπροσωπεί το έθνος". Είναι "σοσιαλιστές", συνέχισε, που "μισούν τη χώρα" και "θέλουν να κατεδαφίσουν το σύνταγμα, να αποδυναμώσουν τον στρατό και να εξαλείψουν τις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε αυτή η υπέροχη χώρα".

Αφού "ευχαρίστησε" την πλειοψηφία των Δημοκρατικών που καταψήφισαν στο Κογκρέσο την πρόταση για την αποπομπή του που είχε υποβάλει ο βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, στράφηκε κατά της μουσουλμάνας Ομάρ καταγγέλλοντας χωρίς να την κατονομάζει όσους "δυσφημούν τα μέλη των αμερικανικών δυνάμεων", "υποβαθμίζουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου" και υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα.

"Στείλε την πίσω" άρχισε να φωνάζει το πλήθος για την πολιτικό που ήλθε στις ΗΠΑ σαν πρόσφυγας από τη Σομαλία όταν ήταν οκτώ χρονών. Ο Πρόεδρος πήρε αμέσως τη σκυτάλη. "Μπορούν να φύγουν. Αν δεν αγαπούν την Αμερική, πείτε τους να φύγουν" τόνισε.

Πέρασε έπειτα στην Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτέζ, που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Ρεπουμπλικανούς με τις προτάσεις της για δραστική φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, ειρωνευόμενός την για το μη αγγλοσαξωνικό όνομά της: “Δεν έχω χρόνο για τρία διαφορετικά ονόματα. Θα την αποκαλούμε Κορτέζ”. Και επιστράτευσε μια ακόμη μέθοδο της καμπάνιας του 2016 επιχειρώντας να καθιερώσει παρατσούκλια για τους αντιπάλους του στην προεκλογική κούρσα: Ο Τζο Μπάιντεν έγινε έτσι “ο Κοιμισμένος Τζο” και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν η “Ποκαχόντας”.

Τη μουσολινική ατμόσφαιρα στη συγκέντρωση στο Γκρίνβιλ δεν θα μπορούσαν να μην σχολιάσουν οι Δημοκρατικοί. Ο διεκδικητής του χρίσματος Μπέρνι Σάντερς ήταν ο πρώτος που έσπευσε να υποστηρίξει τα τέσσερα μέλη της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος καταγγέλλοντας τον Τραμπ ως τον "πιο επικίνδυνο Πρόεδρο της αμερικανικής Ιστορίας". Ενθαρρύνει, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, "τα πιο αισχρά και ανησυχητικά ρεύματα" της αμερικανικής κοινωνίας.

Η ίδια η Ομάρ επέλεξε να απαντήσει με τους στίχους της Μάγια Αγγέλου: "Θα μπορούσατε να με πυροβολήσετε με τα λόγια σας, θα μπορούσατε να με σφάξετε με τα μάτια σας, θα μπορούσατε να με σκοτώσετε με το μίσος σας. Αλλά ακόμα εγώ, σαν τον αέρα, θα ανατέλλω". Λίγο αργότερα έστειλε ένα ακόμη μήνυμα στο Twitter. "Βρίσκομαι εκεί που ανήκω, στη Βουλή του λαού, και θα πρέπει να το δεχτείτε".

"Τι εθνικότητας είστε;"

Η ρατσιστική συμπεριφορά δεν δείχνει όμως να χαρακτηρίζει μόνο τον Τραμπ αλλά και το επιτελείο του. Η σύμβουλός του Κέλιαν Κόνγουεϊ, περισσότερο γνωστή για τη θεωρία της περί "εναλλακτικών γεγονότων", συζητούσε την Τρίτη με δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο προσπαθώντας να διαψεύσει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από τις τέσσερις βουλευτές να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ.

"Αν ο Πρόεδρος δεν έλεγε στα τέσσερα μέλη του Κογκρέσου να επιστρέψουν στις υποτιθέμενες χώρες προέλευσής τους, σε ποιες χώρες αναφερόταν;" ρώτησε ο Άντριου Φάινμπεργκ, διαπιστευμένος δημοσιογράφος του Breakfast Media. "Τι εθνικότητας είστε;" τον ρώτησε, αντί να απαντήσει, η Κόνγουεϊ.

Τόσο ο εβραϊκής καταγωγής Φάινμπεργκ όσο και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι έμειναν άναυδοι. "Τι σχέση έχει αυτό;" ρώτησαν, με την Κόνγουεϊ να θεωρεί σε εκείνο το σημείο σκόπιμο να διευκρινίσει ότι οι δικοί της πρόγονοι ήταν από την Ιρλανδία και την Ιταλία.

Βλέποντας πιθανότατα ότι μια συζήτηση που θα εκτροχιαζόταν στην ευρωπαϊκή, εβραϊκή και αφρικανική καταγωγή δεν θα της έβγαινε σε καλό, η σύμβουλος του Τραμπ επέστρεψε τότε στο αρχικό θέμα. Ο Πρόεδρος, όπως είπε, "έχει κουραστεί όπως και πολλοί άλλοι να βλέπει την Αμερική να έρχεται τελευταία" για ανθρώπους που υπηρετούν σε δημόσια αξιώματα.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο δίκτυο Fox News, έδωσε συνέχεια δηλώνοντας και η ίδια απαυδισμένη από εκείνους "που υποτιμούν την αμερικανική σημαία, τον αμερικανικό στρατό, τους βετεράνους και την Αμερική". Οι δηλώσεις της Κόνγουεϊ δεν διέφυγαν της προσοχής του νεοφασιστικού εντύπου "Daily Stormer", που με ενθουσιασμό τις χαρακτήρισε "τόσο υπέροχες που να μοιάζουν εξωπραγματικές".

Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα

Πέρα όμως από τη θεωρία, υπάρχει και η πρακτική. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 2.100 ακόμη μέλη του αμερικανικού στρατού θα αναπτυχθούν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Η συνολική δύναμη στρατού και εθνοφυλακής στα σύνορα θα υπερβαίνει έτσι τα 6.500 μέλη. Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν ότι οι στρατιώτες θα φρουρούν τα στρατόπεδα όπου κρατούνται οι παράτυποι μετανάστες παρέχοντας "επιχειρησιακή και διοικητική υποστήριξη".

Στην ομιλία του στο Γκρίνβιλ ο Τραμπ δεν παρέλειψε άλλωστε να καταγγείλει τους "εξτρεμιστές" που συγκρίνουν τα μέλη της συνοριοφυλακής και των υπηρεσιών μετανάστευσης με "ναζί" που φρουρούν "στρατόπεδα συγκέντρωσης".

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι όσοι κλείνονται εκεί είναι πανευτυχείς. "Έχουν νερό, έχουν κλιματισμό, έχουν πράγματα που δεν είχαν δει ποτέ" είπε. Και όπως κάνει συχνά, ταύτισε τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα περνώντας αμέσως στις συμμορίες "άγριων κτηνών" που λυμαίνονται τα σύνορα. "Δεν νομίζω ότι είναι καν άνθρωποι" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL