Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ρατσιστής και με κοινοβουλευτική "βούλα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστής και με κοινοβουλευτική "βούλα"

Πολύ σπάνια η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει όχι για να εγκρίνει κάποιο νομοσχέδιο αλλά για να επικρίνει τη συμπεριφορά του Προέδρου των ΗΠΑ. Αναγκάστηκε όμως να το κάνει σε αυτή την περίπτωση για τα "ρατσιστικά", όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, σχόλιά του.

Είναι ρατσιστικά σχόλια που, σύμφωνα με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, "νομιμοποιούν και επιτείνουν τον φόβο και το μίσος έναντι των νέων Αμερικανών και έναντι των μελών εθνικών μειονοτήτων". Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από 240 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 187. Τέσσερις Ρεπουμπλικανοί και ο μοναδικός ανεξάρτητος βουλευτής που έχει εκλεγεί ενώθηκαν με τους 235 εκπροσώπους των Δημοκρατικών για να καταδικάσουν τον Τραμπ.

Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε προτρέψει την Κυριακή τις τέσσερις Αμερικανίδες που αποτελούν την καρδιά της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να "επιστρέψουν" στις χώρες καταγωγής τους για να τις "φτιάξουν" αντί να επικρίνουν την πολιτική του Λευκού Οίκου.

Την παραμονή της ψηφοφορίας, ο Τραμπ προέτρεψε τα μέλη του Κοινοβουλίου να μην πέσουν στην "παγίδα" που τους έστηναν οι αντίπαλοί του. Μετά την ψηφοφορία, επανήλθε για να σχολιάσει στο Twitter ότι "δεν υπάρχει ούτε ένα κόκκαλο ρατσιστή στο κορμί του".

Τα τέσσερα μέλη του Κοινοβουλίου που έγιναν στόχος του Τραμπ, οι νεοεκλεγμένες Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτές, Ιλάν Όμαρ, Αϊάνα Πρέσλι και Ρασίντα Τλάιμπ, αφού κατήγγειλαν τα ρατσιστικά σχόλια, έκαναν λόγο για αντιπερισπασμό και κάλεσαν τον αμερικανικό λαό να μην επικεντρώνεται στα λόγια αλλά στην πολιτική του προέδρου.

Για τον Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρο του Μπάρακ Ομπάμα που συμμετέχει στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών που θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ το 2020, κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία "δεν ήταν τόσο ανοιχτά ρατσιστής όσο αυτός ο άνθρωπος". Αλλά και ο Μπέρνι Σάντερς, επίσης διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ το 2020, διερωτήθηκε: «Μπορείτε να φανταστείτε έναν συντηρητικό πρόεδρο όπως ο Τζορτζ Ου. Μπους να κάνει τέτοιες ρατσιστικές δηλώσεις;».

Το συμβολικό ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων του Τραμπ υπερασπίστηκε σθεναρά και η πρόεδρος της κάτω Βουλής, η Νάνσι Πελόσι, παρότι και η ίδια έχει φανεί να δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με πολλές από τις θέσεις των τεσσάρων νέων προοδευτικών Αμερικανίδων βουλευτών του κόμματός της. Τα σχόλια του Προέδρου είναι «ντροπιαστικά», «αηδιαστικά», «ρατσιστικά», είπε η Πελόσι.

Παραμένει αβέβαιο όμως αν η αμερικανική κοινωνία καταδικάζει με την ίδια δριμύτητα τα σχόλια του Τραμπ. Σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς δείχνει ότι το ποσοστό των μελών των Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν τον Τραμπ αυξήθηκε κατά 5% έπειτα από τα ρατσιστικά σχόλιά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL