Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΗΠΑ: Μετά την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία, οι ΗΠΑ παρακολουθούν, η Frankfurter Allgemeine ...αναρωτιέται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Μετά την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία, οι ΗΠΑ παρακολουθούν, η Frankfurter Allgemeine ...αναρωτιέται

Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η θεσμική ηγεσία τον αρμόδιων επιτροπών και των δύο νομοθετικών σωμάτων ζητούσε από τον Λευκό Οίκο την ενεργοποίηση των κυρώσεων, ενώ ξένοι αναλυτές παρατηρούν ότι η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι.

Από νωρίς την Παρασκευή είχε ανακοινωθεί ότι το Πεντάγωνο θα πραγματοποιήσει επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα των S-400. Νωρίτερα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, είχε δηλώσει ότι η στάση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει και παρέπεμψε στην ενημέρωση που θα ακολουθούσε. Στο ενδιάμεσο μεσολάβησε η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Έσπερ με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ.

Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αναβάλλει «επ’ αόριστον» την ενημέρωση και πως δεν πρόκειται να εκδοθεί η συνήθης ανακοίνωση που αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο υπουργών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Γερουσιαστές καλούν τον Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις

Τέσσερις κορυφαίοι Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

"Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την εσφαλμένη απόκτηση των S-400 από τον (πρόεδρος της Τουρκίας) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35" αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές και επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυηνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζιμ Άινχοφ, Τζακ Ριντ, Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ.

"Ως αποτέλεσμα, προτρέπουμε τον πρόεδρο Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις όπως απαιτείται από τον νόμο", συνεχίζουν.

Παράλληλα ωστόσο οι γερουσιαστές επισημαίνουν ότι "η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο".

H Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει τη συμφωνία "μυστήριο"

Μυστήριο θεωρεί η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung την συμφωνία της Τουρκίας για τους S-400, καθώς, σύμφωνα με ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου στο twitter,  «η παράδοση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 συνεχίστηκε σήμερα. Το τέταρτο ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε τμήματα των S-400 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιου Μούρτεντ, έξω από την Άγκυρα».

«Παραμένει μυστήριο γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε σε αυτήν την επιζήμια για την Τουρκία, αγορά των S-400», γράφει η Frankfurter Allgemeine η οποία και επισημαίνει ότι «η Τουρκία έχει μόνο μια επιλογή για αποφύγει την κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Να αφήσει αχρησιμοποίητους τους πυραύλους S-400 και να καταβάλλει το υπόλοιπο αντίτιμο στη Ρωσία. Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει σε λειτουργία το αμυντικό σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστούν αυτόματα αμερικανικές κυρώσεις. Και ορθώς, διότι οι S-400 απειλούν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, μιας και είναι σε θέση να εντοπίσουν τα αμερικανικά "αόρατα" μαχητικά F-35. Σε περίπτωση που επιμείνει πράγματι ο Τούρκος Πρόεδρος, την Άγκυρα περιμένουν και άλλα δεινά, πέρα των κυρώσεων σε βάρος της οικονομίας και του στρατού. Μελλοντικά η Ουάσιγκτον δεν θα κάνει και τόσο εύκολα παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία».

Η Τουρκία έλαβε χθες τρία φορτία με εξοπλισμό των S-400, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε το αντιαεροπορικό σύστημα θα εγκατασταθεί και πότε θα είναι επιχειρησιακό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL