Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Ιταλία / Ιταλία: Εισαγγελική έρευνα κατά της Λέγκας για μαύρο χρήμα από τη Ρωσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Εισαγγελική έρευνα κατά της Λέγκας για μαύρο χρήμα από τη Ρωσία

Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ξεκίνησαν έρευνα για “διεθνή διαφθορά” εναντίον της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι για πιθανή παράνομη χρηματοδότησή της από τη Ρωσία εκτροχιάζοντας την απόπειρα του κόμματος να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις που προκάλεσαν πολιτικό σάλο στην Ιταλία και έχουν ομοιότητες με το σκάνδαλο που έπληξε την αυστριακή Ακροδεξιά και οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Κουρτς. Επίσης το σκάνδαλο επιβαρύνει τις τεταμένες σχέσεις του Σαλβίνι με τους ακροδεξιούς "συμμάχους" του Βίσεγκραντ, για τους οποίους η Ρωσία αποτελεί "κόκκινο πανί".

Πριν από την ανακοίνωση της εισαγγελίας, η δεξιά πρόεδρος της Γερουσίας Μαρά Ελισαμπέτα Κασελάτι είχε απορρίψει το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος να παρουσιαστεί στη Βουλή ο Σαλβίνι για να δώσει εξηγήσεις χαρακτηρίζοντας “δημοσιογραφικό κουτσομπολιό” το ηχητικό ντοκουμέντο με τον πολυπράγμονα Τζιανλούκα Σαβοΐνι, ο οποίος σε συνάντησή του με στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης στο πολυτελές ξενοδοχείο της Μόσχας “Metropole” φαίνεται ότι έκλεισε τη μεγάλη μπίζνα της χρηματοδότησης της Λέγκας με εκατομμύρια δολάρια.

“Δεν πήρα ούτε ένα ρούβλι, ένα ευρώ, ένα δολάριο ή ένα λίτρο βότκα από χρηματοδότηση από τη Ρωσία” δήλωσε ο Σαλβίνι, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο κρατούσε αποστάσεις υπογραμμίζοντας ότι το Κ5Α δεν βρίσκεται στη... μισθοδοσία καμιάς επιχείρησης και κανενός.

Η έρευνα πέρασε στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Εγκλημάτων της εισαγγελίας του Μιλάνου, δεδομένου ότι ο Σαβοΐνι ήταν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία ο άνθρωπος που κρατούσε τις σχέσεις της Λέγκας του Βορρά, από την εποχή του Ουμπέρτο Μπόσι έως αυτή της Λέγκας του Σαλβίνι, με τη Μόσχα.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό “Espresso” είχε αποκαλύψει πρώτο τον Φεβρουάριο τη συνάντηση αυτή του Σαβοΐνι στις 18 Οκτωβρίου στη Μόσχα με τους κομισάριους του Ρώσου Προέδρου. Ο Σαβοΐνι, που ήταν δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Indipendente” και στην εφημερίδα της Λέγκας “Padania” για να γίνει αργότερα εκπρόσωπος του πρώην περιφερειάρχη της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας της Περιφέρειας του Μιλάνου και επικεφαλής του Συλλόγου Λομβαρδίας - Ρωσίας.

Ο Σαβοΐνι, που συμπαθεί το... ναζισμό και φέρεται να έχει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Πούτιν, φαίνεται ότι “διαπραγματεύτηκε τους όρους της συμφωνίας για την αποστολή εκατομμυρίων δολαρίων στο κόμμα του Σαλβίνι από τα έσοδα από την πώληση ρωσικού πετρελαίου διαμέσου ενός μυστικού καναλιού”, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική ιστοσελίδα Buzzfeed, που παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει την πορεία του μαύρου χρήματος. Ο Σαβοΐνι υποστηρίζει ότι θέλουν να πλήξουν τον Σαλβίνι, αποκαλύπτοντας ότι και το Κ5Α έχει σχέσεις με τη Μόσχα.

Ο διευθυντής του “Espresso” Μάρκο Νταμιάνο διευκρίνισε ότι ούτε η Λέγκα ούτε ο Σαλβίνι έχουν μηνύσει το περιοδικό για το δημοσίευμα που αναφέρεται στη διήμερη επίσκεψη του Σαλβίνι στη Μόσχα στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

“Εάν ο Σαλβίνι δεν έχει να κρύψει τίποτα, ας έρθει στη Γερουσία να το πει” απάντησε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Μαρκούτσι, ο οποίος έχει υπογράψει και τις δύο επερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Γερουσία για την υπόθεση, καταγγέλλοντας επίσης τη δεξιά πρόεδρο της Γερουσίας και στενή συνεργάτιδα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για μεροληπτική συμπεριφορά επειδή απέρριψε το αίτημα.

Μήνυση Ρακέτε κατά Σαλβίνι

Την ίδια στιγμή η 31χρονη Γερμανίδα καπετάνιος του “Sea Watch 3” Κάρολα Ρακέτε κατάθεσε μήνυση εναντίον του Σαλβίνι, καταγράφοντας τις 22 φορές που απευθύνθηκε προσβλητικά προς το πρόσωπό της, από “παράνομη”, “συνένοχο των διακινητών ανθρώπων”, “εγκληματία”, “δυνητική δολοφόνο” έως και “πειρατή”, ζητώντας από τις δικαστικές αρχές να κλείσουν τις σελίδες του Σαλβίνι στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Ρακέτε κατήγγειλε ότι στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας οι σελίδες αυτές αποτελούν “μέσα προπαγάνδας του μίσους” ζητώντας την καταδίκη του Σαλβίνι για “βεβαρημένη δυσφήμηση” και “υποκίνηση εγκλήματος”. Η απάντηση του Σαλβίνι ήταν αρκετά απλή και στο πλαίσιο του πολιτικού του αναστήματος: “Γελοιότητες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL