Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Διαπραγμάτευση μέσω καναλιών και κοινωνικών δικτύων

Σοσιαλιστές και Unidas Podemos αναζητούν προγραμματικές συγκλίσεις

Η ισπανική Αριστερά και οι Σοσιαλιστές συμφωνούν για την ανάγκη μιας νέας κυβέρνησης με δημοκρατικά, προοδευτικά και αριστερά χαρακτηριστικά, αλλά συνεχίζουν να διαφωνούν στον τρόπο σχηματισμού της, όπως φάνηκε εκ νέου χθες από την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον εντολοδόχο πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Σάντσεθ και τον ηγέτη του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο Σάντσεθ νωρίς χθες το πρωί σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση TVE είχε τονίσει την ανάγκη επικοινωνίας με τον Ιγκλέσιας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα σημαντικό πεδίο κοινής πολιτικής με την Αριστερά και ένα άλλο πεδίο “κρατικών υποθέσεων”, όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές, αρχής γενομένης από το καταλανικό ζήτημα και τη διεθνή πολιτική της χώρας. Για τον Σάντσεθ οι διαπραγματεύσεις με την Αριστερά δεν θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην ψήφιση της νέας κυβέρνησης από την Αριστερά στις 23 Ιουλίου και γι’ αυτό θα πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα σε κοινές ομάδες που θα εξετάζουν λεπτομερώς ορισμένα προγραμματικά στοιχεία, γιατί “απέτυχε η μέθοδος των διαπραγματεύσεων”. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ανοιχτός σε ενδεχόμενο αποχής του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών, όχι όμως των αποσχιστών, για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Η απάντηση του Ιγκλέσιας, πάντα από τα μέσα ενημέρωσης, δεν άργησε να φτάσει και για πολλούς ήταν η αναμενόμενη: Η Αριστερά, όταν κάνει μια συμφωνία, παραμένει πιστή στη συμφωνία ακόμη και όταν αυτή αφορά ‘κρατικές υποθέσεις’, όπως το καταλανικό”. “Θα έχετε την πλήρη πίστη μας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα” για το καταλανικό, αλλά “τα κρατικά προβλήματα είναι η παιδική φτώχεια, η δίκαιη φορολογία και το γεγονός ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να ζήσουν έως το τέλος του μήνα από το κόστος των ενοικίων” τόνισε ο Ιγκλέσιας από τις οθόνες του Antena 3.

Λίγη ώρα αργότερα, ο διάλογος των δύο ηγετών διαμέσου των μέσων ενημέρωσης πέρασε στην άμεση επικοινωνία, όπου το Podemos διαπίστωσε ότι “ο Σάντσεθ συνεχίζει να είναι αμετακίνητος στη θέση του. Δεν διατίθεται να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης συνασπισμού και να συμμεριστεί τις ευθύνες της κυβέρνησης με το Unidas Podemos αναλογικά με την ψήφο μας”. O Ιγκλέσιας τόνισε στον Σάντσεθ ότι στις διαπραγματεύσεις “δεν θα πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές και βέτο” και κυρίως “η κόκκινη γραμμή μιας μονοκομματικής κυβέρνησης”.

Η Ιρένε Μοντέρο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Podemos και σύντροφος του Ιγκλέσιας, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις “σε κάθε τηλεφώνημα και κάθε μήνυμα από το Whatsapp”.

Οι σοσιαλιστές και το Unidas Podemos έκαναν ένα πρώτο βήμα συνεργασίας στη Βουλή, με τους πρώτους να κάνουν και ένα είδος ανοίγματος στην αποσχιστική Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC) για να ψηφίσουν από κοινού, μαζί με τους δεξιούς Βάσκους εθνικιστές του PNV, τη σύνθεση του εαρινού προεδρείου και τη σύνθεση της εαρινής Βουλής, θέτοντας στη μειοψηφία τις τρεις δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα, τους Πολίτες και τους φασίστες του Vox.

Α.Π.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Αλήθειες που πονάνε

Υποτίθεται ότι τόσον καιρό προσπαθούν να μας πείσουν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να σπιλώσει και να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους

Δειτε ολοκληρο το αρθρο