Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Σοσιαλιστών με την Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Σοσιαλιστών με την Αριστερά

Η λογική του παραλόγου κυριαρχεί ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την Αριστερά στην Ισπανία, όπου οι δύο δυνάμεις διαφωνούν για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, εάν θα είναι μονοκομματική ή συνασπισμού, ενώ είναι προφανές ότι υπάρχει το πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που θα απομακρύνουν από τη χώρα τις αρνητικές συνέπειες της νεοφιλελεύθερης κρίσης.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο τόνισε χθες ότι ο ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ενδιαφέρεται μόνο για καρέκλες, όπως έκανε πριν από τρία χρόνια ψηφίζοντας κατά της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ επειδή ζητούσε και τότε την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Η Κάλβο, εντείνοντας τις πιέσεις της προς το Unidas Podemos, υπογράμμισε ότι βλέπει πιο «λογική» την πρόταση του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο να στηρίξει… διά της αποχής την κυβέρνηση του Σάντσεθ εάν συμφωνήσουν σε ορισμένες θεσμικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Οι δηλώσεις της Κάλβο στον απόηχο της αποτυχίας του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας να καταλήξουν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τρίτη σε μια συμφωνία ή να θέσουν το χρονοδιάγραμμα για μια συμφωνία και η άρνηση του ηγέτη των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα να συναντήσει μετά τον Σάντσεθ ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι ο τελευταίος δεν θα καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και να επανεκλεγεί πρωθυπουργός τον Ιούλιο.

Σε αυτή την περίπτωση οι διαπραγματεύσεις -κυρίως με την Αριστερά- θα πρέπει να συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο, οπότε θα γίνει η τελευταία προσπάθεια πριν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις 20 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά τους οι Podemos δηλώνουν έκπληκτοι από τη στάση του Σάντσεθ και τονίζουν ότι οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ο Σάντσεθ άλλαξε στάση μετά τις νίκες των Σοσιαλιστών στις τριπλές εκλογές της 26ης Μαΐου (ευρωεκλογές, βουλευτικές, περιφερειακές).

Η Κάλβο υπογράμμισε ότι με τον Ιγκλέσιας υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, κυρίως σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, ενώ οι διαφορές αφορούν «θέματα του κράτους και της διεθνούς πολιτικής». «Ο κύριος Ιγκλέσιας έλεγε πριν από τρία χρόνια ‘θέλω να γίνω αντιπρόεδρος’ και σήμερα τον βλέπω στην ίδια θέση» τόνισε η Κάλβο διευκρινίζοντας ότι ο Σάντσεθ πρότεινε στον Ιγκλέσιας να τοποθετηθούν άτομα του Unidas Podemos ή ανεξάρτητες προσωπικότητες που θα προτείνει η Αριστερά σε θέσεις κλειδιά, όπως δημόσιους και διεθνείς οργανισμούς, Αρχές κ.ά.

Οι Ισπανοί πάντως φαίνεται ότι προτιμούν μια κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Unidas Podemos σε ποσοστό 26,4%. Στο ποσοστό αυτό θα μπορούσε να προστεθεί ακόμα 15,8% που θέλουν κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Podemos με τη στήριξη των εθνικιστικών μη αποσχιστικών κομμάτων, καθώς και 10,6% που θέλουν κυβέρνηση συνασπισμού με τη στήριξη των αποσχιστικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών CISΗ η υποστήριξη σε μια μονοκομματική κυβέρνηση του Σάντσεθ δεν ξεπερνά το 20%. Το 32% θα απείχε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, που θα άφηναν πάντως αμετάβλητες τις σημερινές πολιτικές ισορροπίες, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της Celeste Tel, που καταγράφει την πτώση του φασιστικού Vox και την περαιτέρω άνοδο των Σοσιαλιστών.

Συνεργασία Κολάου - Σοσιαλιστών στη Βαρκελώνη

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα που κυριαρχεί στη Βαρκελώνη, όπου η δήμαρχος της Αριστεράς Άντα Κολάου συνεργάζεται με μεγάλη επιτυχία με τους Σοσιαλιστές στη νέα δημοτική αρχή αναθέτοντας στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο δημοτικό συμβούλιο την πρώτη αντιδημαρχία, που ισοδυναμεί με την θέση του αναπληρωτή δημάρχου, ενώ οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θα έχουν ισότιμα από τρεις αντιδημαρχίες.

Στη Βαρκελώνη πάντως οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να καταδικαστεί σε παύση άσκησης των καθηκόντων του για έναν χρόνο και οκτώ μήνες ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κιμ Τόρα για ανυπακοή, επειδή δεν έχει αφαιρέσει από το τοπικό Κοινοβούλιο τους κίτρινους φιόγκους για την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατούμενων», το σύμβολο των Καταλανών αποσχιστών. Η εισαγγελία ζήτησε επίσης την επιβολή προστίμου 30.000 ευρώ στον Καταλανό πρόεδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL