Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Βρετανία / Βρετανία: Νέο δημοψήφισμα για το Brexit ζητούν οι Εργατικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Νέο δημοψήφισμα για το Brexit ζητούν οι Εργατικοί

Έπειτα από αρκετές αμφιταλαντεύσεις, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση του Remain.

Αντιμέτωπος εδώ και μήνες με έντονες επικρίσεις για τη μέχρι τώρα αμφίθυμη στάση του, ο Κόρμπιν έθεσε τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα προς συζήτηση στα όργανα του κόμματος, αρχίζοντας διαβουλεύσεις και με τα εργατικά συνδικάτα. Ήταν μια κίνηση μάλλον επιβεβλημένη μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, που έδειξε ότι μεγάλο μέρος της βάσης των Εργατικών μετακινείται προς τους αταλάντευτα φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα του Τζέρεμι Κόρμπιν που την Τρίτη στάλθηκε στα μέλη των Εργατικών αναφερόταν στα συμπεράσματα αυτών των συζητήσεων. Δεν ήταν η πλήρης προσχώρηση στο στρατόπεδο του Remain που ενδεχομένως να περίμενε η φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος, αλλά ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Κόρμπιν άφησε αδιευκρίνιστο ποια στάση θα κρατήσει αν πρόωρες εκλογές τον φέρουν στην εξουσία προτού οι Συντηρητικοί ξεκαθαρίσουν τη χαοτική κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Κατέστησε όμως σαφές ότι εφόσον προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα ή στην περίπτωση που οι Τόρις επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, οι Εργατικοί θα ταχθούν υπέρ της παραμονής.

Σολωμόντεια λύση

"Όποιος και να γίνει πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση να θέσει τη συμφωνία ή την απουσία συμφωνίας στη λαϊκή ετυμηγορία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θέλω να διασαφηνίσω ότι οι Εργατικοί θα υποστηρίξουν την παραμονή εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία ή απέναντι σε μια συμφωνία των Τόρις που δεν προστατεύει την οικονομία και τις θέσεις εργασίας" σημείωσε.

Τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα (Unison, GMB και Unite) είχαν δημοσιοποιήσει μια μέρα νωρίτερα τη δική τους ανακοίνωση, καλώντας τους Εργατικούς να διαπραγματευτούν τη δική τους συμφωνία με την Ε.Ε και να τη θέσουν στη συνέχεια στη λαϊκή ετυμηγορία. Ουσιαστικά ήταν το "πράσινο φως" για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Μέχρι πρόσφατα το συνδικάτο Unite δεν δεχόταν τη στροφή υπέρ της παραμονής. Η σολωμόντεια λύση που επιλέχθηκε φάνηκε να το ικανοποιεί. Στην ανακοίνωση των συνδικάτων δεν εκφράζεται υποστήριξη ούτε υπέρ της παραμονής, ούτε υπέρ της αποχώρησης. Η απόφαση για το ποια επιλογή θα στηρίξει το Εργατικό Κόμμα στο δημοψήφισμα θα "εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα έχει διαπραγματευτεί".

Στη δική του επιστολή προς τα μέλη του κόμματος, ο Κόρμπιν αναγνωρίζει τις δυσκολίες που συνεπάγεται η στροφή. Υπερασπίζεται τη στάση που κράτησε τα τρία τελευταία χρόνια σημειώνοντας ότι έπρεπε να γίνει σεβαστό του αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 αλλά παραδέχεται επίσης ότι το θέμα δίχασε τόσο την κοινωνία όσο και το ίδιο το κόμμα του.

Ο Χίλαρι Μπεν, εκπρόσωπος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των μπλερικών και ένθερμος υποστηρικτής του Remain, έκανε λόγο για "ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος", χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Κόρμπιν "σημαντική".

Από την πλευρά του, ο Κρις Λέσλι, ο οποίος εγκατέλειψε πριν από λίγους μήνες τους Εργατικούς για να ιδρύσει μαζί με άλλους βουλευτές το φιλοευρωπαικό κόμμα Change U.K. έκρινε ότι η ανακοίνωση του Κόρμπιν "επιβεβαιώνει ότι αν ψηφίζεις Εργατικούς, θα πάρεις Brexit".

Κούρσα προς τον πάτο

Το Brexit, και μάλιστα η "σκληρή" εκδοχή του, εξελίσσεται πάντως την ίδια ώρα σε πεδίο ενός περίεργου ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πολιτικών που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος, του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Χαντ.

Ο ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ Φίλιπ Άλστον, που πριν από ένα μήνα κατήγγειλε σε έκθεσή του την κυβέρνηση των Συντηρητικών ότι παραβίασε τις δεσμεύσεις της για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη λιτότητα που επέβαλε στη Βρετανία, επανήλθε για να σχολιάσει τις θέσεις των δύο υποψηφίων για τη βρετανική οικονομία.

Σημείωσε ότι οι φοροαπαλλαγές που υπόσχονται οι δύο υποψήφιοι θα εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας παράλληλα "δραματική αύξηση των ανισοτήτων" στη Βρετανία. Τους κατηγόρησε επίσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιγράφουν την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο Τζέρεμι Χαντ έχει στηρίξει εξ ολοκλήρου το οικονομικό του πρόγραμμα στις φοροαπαλλαγές του Αμερικανού Προέδρου, υποστηρίζοντας ότι η υιοθέτηση του μοντέλου στη Βρετανία θα βοηθήσει "να απορροφηθούν οι κραδασμοί" της αποχώρησης από την Ε.Ε χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία.

Ο Τζόνσον, από την άλλη, θέλει να μειώσει τη φορολογία για τα μεγάλα εισοδήματα, δημιουργώντας μια "τρύπα" 9 δισεκατομμυρίων λιρών στα ετήσια φορολογικά έσοδα της χώρας. Δεν υπάρχει πρόβλημα, υποστηρίζει. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια που προορίζονταν για την αποζημίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το πεδίο του "πατριωτισμού" και της "εθνικής ανεξαρτησίας", το Brexit μετακινείται επομένως τώρα σε εκείνο των φοροαπαλλαγών. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι για τους Τόρις είναι απλώς η ευκαιρία να πέσουν και τα τελευταία εμπόδια στην επικράτηση του αχαλίνωτου καπιταλισμού. Κι αυτό διευκολύνει τους Εργατικούς να αναζητήσουν διέξοδο στη δική τους κρίση στο στρατόπεδο του Remain. Έστω και προσωρινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL