Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά του σαλβινισμού: / Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά του σαλβινισμού: Οι μετανάστες είναι οι απόκληροι της παγκοσμιοποίησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά του σαλβινισμού: / Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά του σαλβινισμού: Οι μετανάστες είναι οι απόκληροι της παγκοσμιοποίησης

«Για τον Θεό κανένας δεν είναι ξένος. Αντιμετωπίστε με αγάπη τους μετανάστες και τους κατατρεγμένους. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι, όχι μεταναστευτικές ροές» τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος από τον Άγιο Πέτρο υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά το «καθήκον να βοηθήσουμε» τους μετανάστες, που αποτελούν «το σύμβολο των απόκληρων της σημερινής παγκοσμιοποίησης».

Από την άλλη πλευρά του Τίβερη, με στυλ δικτατορίσκου ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι συγκάλεσε τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Τάξη και τη Δημόσια Ασφάλεια για να απαντήσει στην υπουργό Άμυνας του Κινήματος Πέντε Αστέρων Ελιζαμπέτα Τρέντα για την απόφαση της Ιταλίας να εγκαταλείψει την «Επιχείρηση Σοφία», γιατί κατά τη γνώμη του Σαλβίνι απλώς «έκανε εισαγωγές μεταναστών στην Ιταλία».

«Η 'Επιχείρηση Σοφία' περισυνέλεξε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και τους έφερε όλους στην Ιταλία, γιατί αυτό προέβλεπαν οι κανόνες της αποστολής. Πείτε μου εάν η αντιπαράθεση με την παράνομη μετανάστευση είναι να περισυλλέγεις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από όλη τη Μεσόγειο και να τους φέρνεις όλους στην Ιταλία» τόνισε ο Σαλβίνι, δηλώνοντας ότι «κάθε Δευτέρα πρωί ξυπνάω ικανοποιημένος, άλλοι είναι λίγο νευρικοί, δικό τους πρόβλημα». Η υπουργός Άμυνας υποστήριξε σε συνέντευξή της ότι «χωρίς την παρουσία των πολεμικών πλοίων της 'Επιχείρησης Σοφία' θα επιστρέψουν στη Μεσόγειο τα σκάφη των ΜΚΟ» και ότι προειδοποίησε τον Σαλβίνι, που «δεν ήθελε να με ακούσει και τώρα παραπονιέται».

Έξι χρόνια μετά την επίσκεψή του στη Λαμπεντούζα ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε χθες στον Άγιο Πέτρο 250 άτομα, μετανάστες και διασώστες, εκτιμώντας ότι «οι πιο αδύναμοι και οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια». «Αυτό, αδελφοί και αδελφές, είναι μία τεράστια ευθύνη, από την οποία δεν εξαιρείται κανείς», προειδοποίησε ο Πάπας υπογραμμίζοντας ότι: "Είναι άνθρωποι. Δεν πρόκειται απλώς για κοινωνικά ή μεταναστευτικά ζητήματα! Δεν είναι μόνο μετανάστες».

Ο Πάπας αναφέρθηκε στην τύχη των μεταναστών «που πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την έρημο», βασανίζονται και πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης σε κέντρα κράτησης, προσπαθούν να διασχίσουν επικίνδυνες θάλασσες, που «εγκαταλείπονται σε κέντρα πάρα πολύ καιρό για να μπορούν αυτά να αποκαλούνται 'προσωρινά'».

Κατασχέθηκε το σκάφος της Mediterranea

Στη Λαμπεντούζα πάντως η Οικονομική Αστυνομία κάλεσε τους δύο ακτιβιστές Τομάζο Στέλα και Μπέπε Κάτσια, τον καπετάνιο και πλοιοκτήτη του ιστιοφόρου "Alex" για να τους ανακοινώσει την κατάσχεση του 18μετρου σκάφους, γιατί την προηγούμενη Πέμπτη έσωσαν 59 άτομα στα ανοικτά της Λιβύης. Για να δικαιολογήσει την κατάσχεση η Οικονομική Αστυνομία υποστήριξε ότι το "Alex", που ανήκει στη ΜΚΟ Mediterranea, παραβίασε το διάταγμα του Σαλβίνι για την ασφάλεια μπαίνοντας πρώτα στα ιταλικά χωρικά ύδατα και μετά στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Η Mediterranea θα πρέπει να παρουσιαστεί στην εισαγγελία του Αγκριτζέντο για να... δικαιολογήσει γιατί αποβίβασε τους 59 μετανάστες από το μικρό ιστιοφόρο, που έχει ένα μόνο μπάνιο, και να ζητήσει να της διαγραφεί το πρόστιμο των 65 χιλιάδων ευρώ γιατί έσωσε 59 ανθρώπους.

Ο Αλεσάντρο Μετζ, ένας εκ των πλοιοκτητών του "Alex", δήλωσε ότι η Mediterranea είναι έτοιμη να μηνύσει τον Σαλβίνι, όπως έκανε και η Γερμανίδα καπετάνιος του "Sea Watch 3", γιατί αποκάλεσε τους υπεύθυνους της ΜΚΟ «συνενόχους των διακινητών ανθρώπων». «Θέλω μια δίκη για να δούμε εάν είμαι ένας διακινητής, όπως λέει αυτός. Γιατί, εάν δεν είμαι, ο Σαλβίνι θα γίνει άθελά του χρηματοδότης της Meditteranea» συμπλήρωσε ο Μετζ από το Radio Capital, υπογραμμίζοντας πως ελπίζει «ότι δεν θα την κοπανήσει και από αυτή τη δίκη».

Εν τω μεταξύ, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βιλαφράνκα κοντά στη Βερόνα «άγνωστοι» ξυλοκόπησαν και έβαλαν φωτιά σε έναν 42χρονο άστεγο από τη Ρουμανία, τον οποίο βρήκε μηχανοδηγός αναίσθητο στις γραμμές του τρένου. Ο δήμαρχος της πόλης εξέφρασε στην αλληλεγγύη του στο θύμα και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL