Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Καλημέρα, απολύεστε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλημέρα, απολύεστε...

Δεν ήταν μια συνηθισμένη ημέρα η χθεσινή στα ήσυχα, τακτοποιημένα, καλά ηχομονωμένα, υπερπολυτελή γραφεία των εμβληματικών γυάλινων πύργων της Deutsche Bank στο Λονδίνο, την Νέα Υόρκη, το Τόκιο και αλλού.

Σ’ έναν κόσμο όπου όλο και περισσότερος ιδιωτικός πλούτος συγκεντρώνεται με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό στα χέρια όλο και πιο λίγων, φαίνεται πως χρειάζονται επίσης λιγότεροι για να τον διαχειρίζονται. Άλλωστε τα πράγματα εξελίσσονται. Το χρήμα είναι πια μια άυλη αξία, τα κεφάλαια κινούνται «αθόρυβα» με υψηλές ταχύτητες από και προς κάθε κατεύθυνση στο σύμπαν του online trading, όπου το παραδοσιακό χρήμα συνυπάρχει με τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα, το σύστημα των online πληρωμών κυριαρχεί και ο τρόπος που μέχρι σήμερα δούλευε η ανθούσα χρηματοπιστωτική βιομηχανία είναι ήδη παρωχημένος.

Η άλλοτε πανίσχυρη Deutsche Bank, «κόσμημα» και βιτρίνα της γερμανικής οικονομικής ευρωστίας, κατέληξε πολύ μεγάλη και δυσκίνητη για να μπορεί να επιβιώσει σ’ αυτό το περιβάλλον των δραματικών αλλαγών. Και δεν είναι μόνον αυτό. Σέρνει στην πλάτη της το ασήκωτο βάρος των αλαζονικών και μοιραίων επιλογών των μεγαλοστελεχών της την εποχή των παχιών αγελάδων και των μεγάλων προσδοκιών. Όμως, αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη είναι 18.000 εργαζόμενοί της εδώ και τώρα, ούτε με μια ημέρα καθυστέρηση...

Μόλις ένα 24ωρο αφότου ανακοινώθηκε, την Κυριακή, το σχέδιο «ριζικής αναδιάρθρωσης» της Deutsche Bank -«επανίδρυση» την αποκάλεσαν χαρακτηριστικά- οι ιθύνοντές της άρχισαν το «κούρεμα» των θέσεων εργασίας. Προσωπικό που εργάζεται στον τομέα αγοραπωλησίας μετοχών στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο ενημερώθηκε χθες αιφνιδίως ότι οι θέσεις εργασίας τους καταργούνται. Στο Λονδίνο αρκετοί υπάλληλοι έμειναν εκτός γραφείου αφού τους ανακοινώθηκε ότι το «πάσο» τους πρόκειται να απενεργοποιηθεί στις 11 π.μ. Εκπρόσωπος της DB επανέλαβε ότι ο στόχος των «αλλαγών» που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της επενδυτικής δραστηριότητάς της είναι να καταστεί η τράπεζα «πιο ανθεκτική και πιο ισχυρή».

Fast track

Με σχεδόν 8.000 υπαλλήλους, η Deutsche Bank είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο «Σίτι» του Λονδίνου. Έξω από την έδρα της τράπεζας στη βρετανική πρωτεύουσα κάποιοι από τους εργαζόμενους μιλούσαν χθες το πρωί στα κινητά τους φανερά αναστατωμένοι λίγες μόλις ώρες αφότου έφτασαν στο γραφείο τους. Προφανώς κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για τις fast track απολύσεις που είχαν δρομολογηθεί. Κάποιοι γύρισαν στα σπίτια τους αφού τους ανακοινώθηκε η απόλυσή τους ενώ άλλοι περίμεναν με αγωνία να μάθουν αν θα έχουν την ίδια τύχη ή θα συνεχίσουν να εργάζονται. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν έξω από τα γραφεία της DB και στο Σίδνεϊ, το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, όπου απασχολούνται συνολικά 4.700 άνθρωποι.

Ένας απολυμένος χρηματιστής στο Χονγκ Κονγκ δήλωσε οι εργαζόμενοι καλούνταν σε συναντήσεις με τους προϊσταμένους τους για να πάρουν το "πακέτο" της απόλυσης και "να φύγουν από το κτήριο". Πράγματι, αρκετοί έφευγαν κρατώντας στα χέρια τους φακέλους με το λογότυπο της Deutsche Bank. Τρεις απ' αυτούς τράβηξαν μια selfie έξω από τα γραφεία της τράπεζας, χαιρετήθηκαν και κάλεσαν ταξί. «Εάν έχετε μια δουλειά για μένα, σας παρακαλώ ενημερώστε με. Αλλά μην μου κάνετε ερωτήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας απολυμένος.

Στις αγορές βέβαια οι απολύσεις προκάλεσαν αγαλλίαση. Στο χθεσινό άνοιγμα των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όλα τα «χαρτιά» πήγαιναν προς τα κάτω με μοναδική εξαίρεση εκείνο της Deutsche Bank, που κατέγραφε άνοδο 2,7%. Πρόκειται για υψηλό τριμήνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL