Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πιέσεις μέσω "εμπλουτισμού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιέσεις μέσω "εμπλουτισμού"

Ένα ακόμη βήμα -τακτικής- πίσω από την πολυμερή ιστορική συμφωνία του 2015 έκανε χθες με τη σειρά της η Τεχεράνη ανακοινώνοντας την επανάληψη εμπλουτισμού ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67%, «ακυρώνοντας» ουσιαστικά μια από τις βασικές προβλέψεις της.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη επέτειο της μονομερούς απόσυρσης των ΗΠΑ, στις 8 Μαΐου, το Ιράν είχε δώσει διορία 60 ημερών στα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη -Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία- ν’ αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Χθες, η ιρανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα αποδεσμευθεί και από άλλες υποχρεώσεις της εντός «60 ημερών», εκτός κι αν αρθεί το αδιέξοδο της αμερικανικής απόσυρσης, που σε μεγάλο βαθμό καθιστά τη συμφωνία αλλά και τα συμβαλλόμενα μέρη «έρμαια» των προθέσεων της Ουάσιγκτον. Αφήνοντας πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας, υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της κάθε 60 ημέρες, εκτός αν τα συμβαλλόμενα μέρη που παραμένουν δεσμευμένα στη συμφωνία αναλάβουν τις δέουσες πρωτοβουλίες.

Ποσοστά και παρασκήνιο

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Κυριακής ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό άνω του 3,67% «εντός ολίγων ωρών». Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο της υπόθεσης, οποιαδήποτε αλλαγή στις μέχρι τώρα τηρούμενες δεσμεύσεις της συμφωνίας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ο μηχανισμός επιτήρησης των οποίων παραμένει ενεργός στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, οι επιθεωρητές της που βρίσκονται στο Ιράν θα δώσουν την αναφορά τους όταν θα έχουν επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη έχει όντως εμπλουτίσει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67%. Σημειώνεται ότι πριν από τη συμφωνία του 2015 το Ιράν παρήγε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% για την τροφοδοσία του αντιδραστήρα της Τεχεράνης και κατά 5% για την πυρηνική μονάδα στο Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η προσπάθεια της ιρανικής ηγεσίας να εντείνει τις πιέσεις, κυρίως προς το Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να διασώσουν τη συμφωνία και να περιορίσουν τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων που παίρνουν μορφή προσπάθειας οικονομικού στραγγαλισμού, είναι περισσότερο από εμφανής. Ο Αρακτσί δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Ιράν εξακολουθεί να θέλει να διασώσει τη συμφωνία, αλλά κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες για την αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Γαλλική πρωτοβουλία

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έγραψε στο Twitter ότι «όλα τα βήματα που έκανε το Ιράν υπαναχωρώντας από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2015 είναι αναστρέψιμα αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που την έχουν προσυπογράψει εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Τουλάχιστον για την ώρα, οι ιρανικές κινήσεις φαίνεται να πετυχαίνουν τον στόχο τους. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανήγγειλε επαφές με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί έως τις 15 Ιουλίου με στόχο να διερευνηθούν από κοινού οι προοπτικές να δρομολογηθεί μια νέα διπλωματική διαδικασία. Σε ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις ιρανικές αρχές και με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη «για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος καταδίκασε την απόφαση της Τεχεράνης να επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου πάνω απ' το επιτρεπτό όριο, κάνοντας μάλιστα λόγο για "παραβίαση" της συμφωνίας του 2015, ενώ "εξαιρετικά ανήσυχη" για την ιρανική απόφαση δήλωσε και η εκπρόσωπος της 'Υπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε για άλλη μια φορά να δημιουργήσει εντυπώσεις σπεύδοντας να χαρακτηρίσει "εξαιρετικά επικίνδυνη" την κίνηση του Ιράν και κάλεσε εκ νέου την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL