Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ιταλία / Ιταλία: Νίκησε η αλληλεγγύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Νίκησε η αλληλεγγύη

«Ευχαριστώ τους δικηγόρους μου, το πλήρωμα και όσους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους» μήνυσε η Κάρολα Ρακέτε μέσω της εκπροσώπου της Sea Watch Τζιόρτζια Λινάρντι, που σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, την Open Arms, τη Mediterranea και το Τραπέζι Ασύλου που δραστηριοποιούνται στη διάσωση ανθρώπων κατήγγειλαν τον πρωτοφανή αποκλεισμό της Sea Watch από συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Θεσμικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής που θα συζητούσε για το δεύτερο διάταγμα του Σαλβίνι για την ασφάλεια.

«Είναι καλά, αλλά μετά από τρεις ημέρες απομόνωσης (η Ρακέτε) δεν έχει καταλάβει τον αντίκτυπο των γεγονότων» συνέχισε η Λινάρντι εκτιμώντας πως «θέλω να πιστεύω ότι, ακόμη και ο Σαλβίνι εάν ήταν στο σκάφος [“Sea Watch” 3] θα ήταν ο πρώτος που θα έδινε ένα χέρι [στους πρόσφυγες], αλλιώς θα ήταν ένα τέρας. Είναι μια ενστικτώδης πράξη ανθρωπιάς».

«Ένα πλοίο που σώζει μετανάστες δεν μπορεί να κριθεί ότι επιτίθεται στην εθνική ασφάλεια και ο κυβερνήτης αυτού του πλοίου έχει το καθήκον να μεταφέρει σε ασφαλές μέρος τα άτομα που έσωσε» τόνισε στην αθωωτική της απόφαση η ανακρίτρια Αλεσάντρα Βέλα ακυρώνοντας τον κατ’ οίκον περιορισμό της καπετάνιου του “Sea Watch 3”, ενώ την ίδια στιγμή απέρριψε την υπογραφή της απέλασης που ζήτησε ο Σαλβίνι. Η Ιταλίδα δικαστικός δεν αναγνώρισε κανένα ποινικό αδίκημα εναντίον της Ρακέτε, επιβεβαιώνοντας μόνο το διοικητικό πρόστιμο των 16.000 ευρώ που της επιβλήθηκε και για το οποίο η εισαγγελία του Αγκριτζέντο δεν θα μπορούσε στην πράξη να ακυρώσει.

Η Αλεσάντρα Βέλα διέλυσε στην πράξη όλη τη φιλοσοφία του διατάγματος Σαλβίνι για την ασφάλεια σημειώνοντας ότι «η Λιβύη και η Τυνησία δεν αποτελούν ασφαλή λιμάνια» και ότι η Ρακέτε δεν πραγματοποίησε «επίθεση κατά πολεμικού σκάφους», γιατί το σκάφος της Οικονομικής Αστυνομίας με το οποίο συγκρούστηκε το “Sea Watch 3” δεν είναι πολεμικό σκάφος, ενώ το βίντεο από τη σύγκρουση δεν επιβεβαιώνει τις κατηγορίες της Οικονομικής Αστυνομίας.

Η ελεύθερη πλέον καπετάνιος του “Sea Watch 3” θα παραμείνει στην Ιταλία τουλάχιστον έως τις 9 Ιουλίου, οπότε θα κληθεί στο Αγκριτζέντο για να καταθέσει στην ακροαματική διαδικασία για την κατηγορία βεβαρημένης διακίνησης παράνομων μεταναστών. Η Ρακέτε μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία καθώς δέχθηκε απειλές, όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ Sea Watch.

Απειλές Σαλβίνι

Μετά την κατάρριψη όλων των επιχειρημάτων του Σαλβίνι από τις εισαγγελικές αρχές του Αγκριτζέντο, που όχι μόνο αθώωσαν τη Ρακέτε, αλλά υπογράμμισαν ότι έκανε το καθήκον της να σώσει τους πρόσφυγες, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας περνά στην αντεπίθεση προαναγγέλλοντας τη σκλήρυνση των μέτρων του δεύτερου διατάγματός του για την ασφάλεια.

«Τώρα με το δεύτερο διάταγμα για την ασφάλεια θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε ακόμη πιο σκληρές τις ποινές, παρ’ όλο που υπάρχουν δικαστές που θα πρέπει να μας εξηγήσουν εάν μπορούμε να βάλουμε σε ένα αεροπλάνο για το Βερολίνο αυτή τη δεσποινίδα ή να την αφήσουν να κάνει ψώνια εδώ στην Ιταλία" είπε ο αρχηγός της Λέγκας.

Σε μια άλλη ανάρτησή του στο Facebook ο Σαλβίνι επιτέθηκε στους δικαστικούς γράφοντας: «Βγάλτε τις ρόμπες σας (αναφερόμενος στις τηβέννους των δικαστών) και κατεβείτε υποψήφιοι με την Αριστερά εάν θέλετε να μπείτε στην πολιτική». Η Ένωση Δικαστών της Ιταλίας αποδοκίμασε τον Σαλβίνι υπογραμμίζοντας ότι "για μία ακόμη φορά τα περιφρονητικά σχόλια για μια δικαστική απόφαση, χωρίς ούτε μία αναφορά στο τεχνικό ή νομικό περιεχόμενό της, κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν το κλίμα μίσους".

Μέλι - γάλα με τις Βρυξέλλες

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε χθες ότι «η Ιταλία θα σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2019» κλείνοντας στην πράξη κάθε υπόθεση για διαδικασία κυρώσεων κατά της Ρώμης, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε χαρακτήρισε «πολύ σημαντική αυτή την ημέρα».

Με πιο απλά λόγια η Κομισιόν δεν θα προτείνει στο Ecofin να δρομολογήσει τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος και χρέους και τις αντίστοιχες κυρώσεις κατά της Ιταλίας, από τη στιγμή που η Ρώμη προχώρησε σε έναν επεισοδιακό συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με τον Σαλβίνι να εγκαταλείπει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όταν είδε ότι δεν παρευρισκόταν ο... έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση απέφυγαν να χρεωθούν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό συνολικής μείωσης των δαπανών κατά 7,6 δισ. ευρώ ή του 0,42% του ΑΕΠ και... λιποτάκτησαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αφήνοντας στην πράξη τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία και τον πρωθυπουργό Κόντε να πάρουν μόνοι τους την απόφαση.

Οι διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΚΤ φαίνεται ότι έκαναν πιο συμπαγή την ιταλική κυβέρνηση, αφαιρώντας από τον Σαλβίνι κάθε δικαιολογία για να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, γιατί ο Κόντε διαπραγματεύτηκε σκληρά σε συνεργασία με τις χώρες του Βίσεγκραντ την εκλογή των νέων εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της Λέγκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL