Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Μπουρίτο, σκύλες και τανκς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπουρίτο, σκύλες και τανκς

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που μεταδίδεται συστηματικά στο ακροατήριο του Τραμπ, την εικόνα μιας "εισβολής" στα αμερικανικά σύνορα, είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στην κοινή γνώμη η βουλευτής των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτέζ που μαζί με είκοσι συναδέλφους της επισκέφθηκαν τη Δευτέρα τρία κέντρα κράτησης μεταναστών στο Τέξας.

"Είναι φρικιαστικό. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς το πόσο τεράστιο είναι το πρόβλημα" έγραψε η Οκάσιο - Κορτέζ στο Twitter κατά τη διάρκεια της περιοδείας της. "Μιλάμε για συστηματική σκληρότητα και μια κουλτούρα απανθρωποποίησης που τους μεταχειρίζεται σαν ζώα" πρόσθεσε.

Σε άλλο μήνυμά της ανέφερε ότι μπήκε σε κελιά και συνομίλησε με κρατούμενες που κατήγγειλαν ότι οι φύλακες διεξάγουν "ψυχολογικό πόλεμο" εις βάρος τους. "Όταν ζητάνε νερό, τους λένε να πιουν από τις τουαλέτες" έγραψε.

Την ώρα που η βουλευτής των Δημοκρατικών επισκεπτόταν τα κέντρα κράτησης, η υπηρεσία συνοριοφυλακής (CBP) γινόταν στόχος και άλλων καταγγελιών, καθώς ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ProPublica έφερνε στη δημοσιότητα την ύπαρξη μιας μυστικής ομάδας του Facebook όπου τα μέλη της CBP αντάλλαζαν χυδαία σχόλια για τους κρατούμενούς τους ή την επιτροπή των βουλευτών που επρόκειτο να τους επιθεωρήσει.

Ανάμεσα στα μηνύματα που δημοσίευσε το ProPublica υπήρχαν αρκετά που αναφέρονταν στην επίσκεψη των νομοθετών στα κέντρα. "Πετάξτε ένα μπουρίτο στις σκύλες" προέτρεπε ένα, "γαμήστε τις πουτάνες" έγραφε ένα άλλο, ενώ στο πιο... μετριοπαθές ανάμεσά τους ένα μέλος της ομάδας διαμαρτυρόταν ότι "δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ευκαιρίες για φωτογραφίες με αυτά τα αποβράσματα". Τα μηνύματα συνόδευε και ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα που εμφάνιζε την Οκάσιο - Κόρτεζ να κάνει στοματικό σεξ στον Τραμπ.

Από το "χιούμορ" των συνοριοφυλάκων δεν ξέφυγε όμως ούτε η πρόσφατη φωτογραφία του πατέρα και της κόρης που πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν το Ρίο Γκράντε. "Αν πεθάνουν, πέθαναν" σχολίαζε ένας από αυτούς κάτω από την αναδημοσιευμένη φωτογραφία.

Ήταν επόμενο η Οκάσιο - Κορτέζ να σχολιάσει τα μηνύματα αυτά. "9.500 μέλη της CBP ανταλλάσσουν καλαμπούρια για νεκρούς και συζητούν περί βίας και σεξουαλικής κακοποίησης μελών του Κογκρέσου" τόνισε. Σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφερε αργότερα ότι υπήρξαν στιγμές κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της κατά τις οποίες δεν αισθάνθηκε "ασφαλής" ανάμεσα στους συνοριοφύλακες.

Η εικόνα αυτή δεν έδειξε να ενοχλεί τον Ντόναλντ Τραμπ που, αν μη τι άλλο, εμφανίζεται απόλυτα συνεπής στην προσπάθεια εκφασισμού της αμερικανικής κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι εορτασμοί για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, που κάθε χρόνο γιορτάζεται την 4η Ιουλίου, θα είναι φέτος "πολύ διαφορετικοί".

"Θα πω μερικές κουβέντες και θα έχουμε αεροπλάνα να πετούν από πάνω μας, τα καλύτερα μαχητικά αεροπλάνα του κόσμου" προανήγγειλε εξηγώντας ότι το σόου θα περιλαμβάνει και τανκς. "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα άρματα μάχης, διότι οι δρόμοι δεν είναι σχεδιασμένοι για να κυκλοφορούν σ’ αυτούς βαριά οχήματα, οπότε πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές" προειδοποίησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδίαζε μια στρατιωτική παρέλαση στην Ουάσιγκτον από το 2017, όταν παρακολούθησε στο Παρίσι τους εορτασμούς για την 14η Ιουλίου. Η παρέλαση που είχε προγραμματιστεί για την Ημέρα των Βετεράνων τον Νοέμβριο του 2018 αναβλήθηκε όμως όταν το κόστος εκτοξεύθηκε στα 90 εκατομμύρια δολάρια. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσο θα στοιχίσει η νέα παρέλαση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL