Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Ελευθερία για την Κάρολα, χαστούκι στον Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελευθερία για την Κάρολα, χαστούκι στον Σαλβίνι

Η καπετάνιος του "Sea Watch 3" Κάρολα Ρακέτε είναι ελεύθερη από χθες το βράδυ μετά την απόφαση του δικαστηρίου του Αγκριτζέντο που έκρινε πως "έδρασε για να φέρει τους μετανάστες στην ασφάλεια". Παρά το χαστούκι που δέχθηκε, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως θα προχωρήσει στην απέλαση της ακτιβίστριας, η οποία έγινε σύμβολο της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της ανυπακοής απέναντι σε νόμους που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και τον νόμο της θάλασσας.

Λίγες ώρες πριν εκδοθεί η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου, η Ακροδεξιά επιχείρησε ένα δημόσιο λιντσάρισμα της Ρακέτε με την ανάρτηση από ρωσικές ιστοσελίδες φωτογραφιών της ηρωικής καπετάνιου του "Sea Watch 3" τη στιγμή που η ιταλική αστυνομία τη φωτογράφιζε στις εγκαταστάσεις της και της έπαιρνε δακτυλικά αποτυπώματα, γεγονός που μαρτυρά ότι φωτογραφήθηκε παράνομα από αστυνομικούς ή άλλους κρατικούς λειτουργούς ή προβοκάτορες του Σαλβίνι με στόχο να πλήξουν τη δημόσια εικόνα της παρουσιάζοντάς την ως κακοποιό.

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν τη γενικευμένη οργή του δημοκρατικού κόσμου σε όλο τον κόσμο. Στην ιταλική Βουλή έχει κατατεθεί ήδη επερώτηση και έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Αρχής Δεδομένων και Προσωπικών Στοιχείων. Η Sea Watch κατήγγειλε επίσης τις πλαστές συνεντεύξεις της Ρακέτε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όπως την «αποκλειστική» της "Corriere della Sera", ενώ είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να δίνει συνεντεύξεις γιατί είναι σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στον απόηχο του μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ευρώπη προς τη θαρραλέα καπετάνιο του "Sea Watch 3" (το οποίο οδηγείται στο λιμάνι της Λικάτα στο νότιο τμήμα της Σικελίας για να τεθεί υπό κατάσχεση), η γερμανική ΜΚΟ αποφάσισε μια νέα μετωπική αντιπαράθεση με την Ιταλία του Σαλβίνι δηλώνοντας ότι θα δρομολογήσει στη Μεσόγειο ένα νέο σκάφος για τη διάσωση των μεταναστών, γεγονός που αύξησε τη νευρικότητα στη Ρώμη, δεδομένου ότι η γερμανική ΜΚΟ Sea Eye, που έχει το "Alan Kurdi", και η ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms, που έχει το Open Arms, ανακοίνωσαν ότι τα σκάφη τους κάνουν ήδη περιπολίες στην κεντρική Μεσόγειο για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμη χειρότερα για τον Σαλβίνι, η ιταλική ΜΚΟ Mediterranea Saving Human, της οποία έχει κατασχεθεί στο λιμάνι της Λικάτα το "Mare Jonico" και διώκονται οι πλοιοκτήτες της, ανακοίνωσε ότι το συνοδευτικό σκάφος της "Alex" θα πραγματοποιεί περιπολίες για να βοηθήσει τα σκάφη των άλλων ΜΚΟ που βρίσκονται στα ανοικτά της Λιβύης.

Η απειλητική απάντηση του Σαλβίνι δεν άργησε να φθάσει. «Η 'Open Arms' είναι ένα ισπανικό πλοίο και εάν προσπαθήσει να μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα θα έχει την ίδια μεταχείριση που είχε το 'Sea Watch'. Το ίδιο ισχύει για όλες τις ΜΚΟ που κινούνται στη θάλασσα» τόνισε ο Σαλβίνι, προειδοποιώντας ότι προετοιμάζει τη σκλήρυνση των ανελεύθερων μέτρων που προβλέπει το «Δεύτερο Διάταγμα για την Ασφάλεια» που προώθησε στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην κατάσχεση των σκαφών των ΜΚΟ και την παράδοσή τους στις ιταλικές αρχές ασφαλείας της θάλασσας.

Κάλεσμα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και υπεράσπισης του έργου της Κάρολα Ρακέτε υπέγραψαν και μια σειρά ελληνικών ανθρωπιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, όπως η Αλληλεγγύη - SolidarityNow, η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Ελληνικό Τμήμα, η Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, η Generation 2.0 RED, η Greenpeace - Ελληνικό Τμήμα, η HumanRights360, το Κέντρο Ημέρας - Βαβέλ και το Refugee Support Aegean.

"Η ποινικοποίηση της διάσωσης στη θάλασσα αποτελεί την τελευταία πράξη μιας σειράς μέτρων που παλαιότερα θα ήταν αδιανόητα σε ένα κράτος δικαίου. Η κανονικοποίηση και νομιμοποίησή τους δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε περισσότερους αποκλεισμούς, ενίσχυση της ακροδεξιάς ρητορικής, θέτοντας σε διακινδύνευση τις δημοκρατικές εγγυήσεις και τα δικαιώματα όλων μας στην Ευρώπη" επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL