Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ξύλο, δακρυγόνα και... apps
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξύλο, δακρυγόνα και... apps

Στη λαϊκή εξέγερση της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου, το 2011, ενάντια στον Μουμπάρακ και το αυταρχικό καθεστώς του, ήταν το Facebook και τα κατάμεστα από άνεργους νέους ίντερνετ καφέ της πόλης που τροφοδοτούσαν τη δράση στους δρόμους κινητοποιώντας διαδηλωτές μέσω αναρτήσεων και διαμοίρασης περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο. Δύο χρόνια αργότερα, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν, ήταν το Twitter που λειτούργησε ως «αποκεντρωμένο» μέσο συντονισμού των διαδηλωτών.

Αυτή τη φορά στο Χονγκ Κονγκ, ενάντια στην διαφαινόμενη πλήρη "αφομοίωσή" του απ' την Κίνα, είναι τα smartphones και η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, θεωρούμενη γενικά μια από τις πλέον ασφαλείς του είδους, που παίζουν κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο. Και φυσικά οι εκατοντάδες εθελοντές που μακριά από τα μάτια της εξουσίας και μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους κατευθύνουν και οργανώνουν όλη την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής κατά της τοπικής κυβέρνησης.

Πολλές από τις εκκλήσεις για διαδηλώσεις γίνονται ανώνυμα στην πλατφόρμα από ομάδες χρηστών ή διαδίδονται μέσω των κρυπτογραφημένων συνομιλιών των μελών της ομάδας. Κάποιες από αυτές τις ομάδες έχουν μέχρι και 70.000 ενεργούς συνδρομητές, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 1% του συνολικού πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους on line ακτιβιστές δίνουν πληροφορίες από πρώτο χέρι για τις διαμαρτυρίες, ενώ άλλοι λειτουργούν συντονισμένα ως «τσιλιαδόροι» για λογαριασμό των διαδηλωτών ειδοποιώντας τους έγκαιρα για τις κινήσεις της αστυνομίας.

Υπάρχουν επίσης μικρότερες ομάδες που αποτελούνται από δικηγόρους, γιατρούς και διασώστες, που παρέχουν νομικές συμβουλές και πληροφορίες για πρώτες βοήθειες σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και κινδυνεύουν οποιαδήποτε στιγμή να τραυματιστούν ή να συλληφθούν. Οι εφαρμογές επιτρέπουν επίσης στους διαδηλωτές να ψηφίζουν online αποφασίζοντας «εν κινήσει» για τις επόμενες δράσεις τους. Είναι προφανές, όπως παραδέχονται οι ίδιοι, ότι η τεχνολογία έχει καταστήσει αυτή την εξέγερση «ακέφαλη»...

Ίσως έτσι εξηγείται η χθεσινή «αστραπιαία» εισβολή των διαδηλωτών στο κτήριο του τοπικού Κοινοβουλίου, που μάλλον έπιασε στον ύπνο τις δυνάμεις της τάξης, καθώς δεν μπόρεσαν -ή δεν θέλησαν;- να την αποτρέψουν. Οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι απ’ αυτούς μαχητικοί φοιτητές που φορούσαν εξάρτυση «μάχης» (κράνη, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, μπουφάν - γιλέκα) μπήκαν στην αίθουσα των συνεδριάσεων αφού προηγουμένως έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και ύψωσαν τη σημαία της βρετανικής αποικιοκρατικής περιόδου ανήμερα της 22ης επετείου της ένωσης του Χονγκ Κονγκ με την Κίνα.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτηρίου αρχικά χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, όμως στη συνέχεια υποχώρησαν υπό την πίεση του πλήθους. Στη διάρκεια της κατάληψης οι διαδηλωτές κατέβασαν τα πορτρέτα των τοπικών ηγετών του Χονγκ Κονγκ και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους με μαύρο σπρέι. "Δεν υπάρχουν βίαιοι ταραξίες, μόνο τυραννία" έγραφε ένα απ’ αυτά.

Η αστυνομία τους κάλεσε να αποσυρθούν απ' το κτήριο απειλώντας τους ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κάνει χρήση της "αναγκαίας ισχύος". Η τοπική κυβέρνηση από την πλευρά της κατήγγειλε την "ακραία βία" των διαδηλωτών. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα (7 μ.μ. ώρα Ελλάδας) άρχισε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Κοινοβουλίου με τους γύρω δρόμους να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης και τους καπνούς από τα δακρυγόνα να πνίγουν όλη την περιοχή. Μπροστά στην επέλαση των αστυνομικών δυνάμεων οι διαδηλωτές βγήκαν εσπευσμένα από το κτήριο χωρίς να αντιπαρατεθούν μαζί τους αφήνοντας στο εσωτερικό του σημάδια βανδαλισμών και καταστροφών.

Οι διαδηλώσεις που οργανώνονται στο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σχεδόν στο σύνολό τους ειρηνικές. Ο αρχικός σκοπός τους ήταν να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, το οποίο τελικά η τοπική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει. Το απόγευμα της Δευτέρας ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους στο κέντρο της πόλης με την ευκαιρία της επετείου του τέλους της βρετανικής κυριαρχίας και της επανένωσης του Χονγκ Κονγκ με την Κίνα το 1997.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL