Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Εμίλιο Ρίτσι, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου Ιταλών Ανταρτών ANPI - Στο σκαμνί η CasaPound, η Forza Nuova και άλλες ομάδες μετά τη μήνυση των Ιταλών Αντιστασιακών / Εμίλιο Ρίτσι: Να τεθούν εκτός νόμου οι φασιστικές οργανώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμίλιο Ρίτσι, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου Ιταλών Ανταρτών ANPI - Στο σκαμνί η CasaPound, η Forza Nuova και άλλες ομάδες μετά τη μήνυση των Ιταλών Αντιστασιακών / Εμίλιο Ρίτσι: Να τεθούν εκτός νόμου οι φασιστικές οργανώσεις

«Οι φασιστικές οργανώσεις πρέπει να τεθούν εκτός νόμου, όπως ορίζουν το σύνταγμα και οι νόμοι μας. Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να επιτρέψει την αναδιοργάνωση, κάτω από οποιαδήποτε μορφή, του Φασιστικού Κόμματος και να έχουμε απολογητές του φασισμού, εγκληματικές συμπεριφορές και συνωμοσίες εναντίον των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε στην «Αυγή» ο Εμίλιο Ρίτσι, ο παλαίμαχος αντιπρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου Ιταλών Ανταρτών (ΑΝΡΙ), που ως δικηγόρος κατάθεσε τη μήνυση του συλλόγου για να τεθούν εκτός νόμου οι φασιστικές οργανώσεις στην Ιταλία.

Ο ΑΝΡΙ σήμερα έχει πάνω από 100.000 μέλη, με πάρα πολλούς νέους ανθρώπους, σε αντιπαράθεση με τις μίζερες, αλλά πάντα επικίνδυνες φασιστικές οργανώσεις των τραμπούκων της CasaPound, της Forza Nuova και των άλλων μικρότερων ομάδων.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ιταλία ο Σαλβίνι απορρόφησε πολλούς ακροδεξιούς και νεοφασίστες, οδηγώντας την CasaPound να παίρνει μόλις 89.142 ψήφους (0,3%) και τη Forza Nuova 41.077 ψήφους (0,2%) στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η CasaPound μάλιστα ανακοίνωσε μετά τις ευρωεκλογές ότι αποσύρεται από τον πολιτικό στίβο και ότι δεν θα συμμετέχει πλέον σε εκλογές, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στο... κοινωνικό έργο της. Όμως την τελευταία πενταετία αντιμετώπισε 20 συλλήψεις στελεχών της και 359 μηνύσεις για πράξεις βίας.

* Γιατί πήρατε την πρωτοβουλία να μηνύσετε την CasaPound, τη Forza Nuova και τις άλλες φασιστικές οργανώσεις ζητώντας τη διάλυσή τους;

Ο Εθνικός Σύλλογος Ιταλών Ανταρτών (ΑΝΡΙ) έχει προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό σε μια διπλή τακτική, αντιμετωπίζοντας στο πολιτικό και νομικό επίπεδο την δραστηριότητα των νεοφασιστικών οργανώσεων και κομμάτων. Είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία της μήνυσης εδώ και καιρό και αποφασίσαμε ότι η πολιτική συγκυρία επέβαλλε να κινηθούμε αμέσως, γιατί αυτές οι οργανώσεις άρχισαν να γίνονται πιο επιθετικές σε ό,τι αφορά τα αδικήματα απολογίας του φασισμού, βίας και άλλων αδικημάτων.

Εκθέσαμε στη Δικαιοσύνη μια σειρά γεγονότων σε εθνικό επίπεδο που κατά τη γνώμη μας αποτελούν σοβαρά αδικήματα τόσο σε ό,τι αφορά την απολογία του φασισμού όσο και την οργάνωση συνωμοτικών οργανώσεων, την οργάνωση εγκληματικών οργανώσεων και άλλα αδικήματα. Ζητήσαμε απλά από την ιταλική Δικαιοσύνη να αποφασίσει εάν αυτά αποτελούν στοιχεία για να διωχθούν αυτές οι οργανώσεις.

Στο σύνταγμά μας υπάρχει ένα τμήμα που αφορά την εφαρμογή του, που λέει ότι απαγορεύεται κάτω από οποιαδήποτε μορφή η ανασύσταση του Φασιστικού Κόμματος. Η ανασύσταση αυτή του Φασιστικού Κόμματος αφορά πράξεις και δημόσιες εμφανίσεις που έχουν χαρακτήρα απολογίας του φασισμού. Εάν κάποιος προχωρήσει στο αδίκημα της απολογίας του φασισμού, παραβιάζει την κατηγορηματική διάταξη του συντάγματος αλλά και τους εφαρμοστικούς νόμους που ακολούθησαν μετά την Απελευθέρωση, όπως ο Νόμος Σέλμπα και ο Νόμος Ματσίνι.

Παράλληλα, διαπράττονται και άλλα σοβαρά αδικήματα, όπως η ίδρυση συνωμοτικής και εγκληματικής οργάνωσης, γιατί αυτό είναι ο φασισμός, όπως και αδικήματα που αφορούν τη συμπεριφορά του καθενός από αυτούς τους... κυρίους με πράξεις τραμπουκισμού και βίας. Αδικήματα που είναι αξιόποινα και που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο. Ο ΑΝΡΙ αποφάσισε να ανοίξει τη νομική αντιπαράθεση με αυτές τις οργανώσεις ελπίζοντας ότι η Δικαιοσύνη θα κρίνει θετικά την προσφυγή μας.

* Εσείς θέσατε επίσης το θέμα της έδρας της CasaPound, που βρίσκεται σε ένα υπό κατάληψη κτήριο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης. Στη Ρώμη και την Ιταλία οι αρχές έχουν εκκενώσει δεκάδες κτήρια όπου βρίσκονταν αριστεροί και όχι μόνο σύλλογοι και οργανώσεις. Τι ιδιαίτερο έχει η έδρα της CasaPound;

Αυτό θα πρέπει να μας το πουν οι αρχές. Αυτό που λέμε εμείς για την έδρα της CasaPound είναι ότι αποτελεί έναν χώρο όπου προετοιμάζονται αδικήματα και αξιόποινες πράξεις. Γι’ αυτό θα έλεγα ότι δεν πρέπει να εκκενωθεί, αλλά να τεθεί υπό κατάσχεση, για να μπορέσει η Δικαιοσύνη να εξετάσει όλες τις δραστηριότητες της οργάνωσης και να δει εάν υπάρχουν αδικήματα. Είναι κάτι το διαφορετικό από τις εκκενώσεις των κλασικών καταλήψεων από συλλόγους και ομάδες με στόχο μια κοινωνική δραστηριότητα, που στο τέλος είναι και χρήσιμη στην κοινωνία. Μιλάμε για μια κατάληψη που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία αδικημάτων.

* Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το φασιστοειδές κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας ή ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που χρησιμοποιεί φράσεις του Μουσολίνι ή σύμβολα της CasaPound, μπαίνουν στην ίδια κατηγορία παραβίασης του συντάγματος και της νομοθεσίας;

Ο ΑΝΡΙ δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα είδος εισαγγελικού επιτρόπου που θα λογοκρίνει τα πάντα. Οι Αδελφοί της Ιταλίας αλλά και η Λέγκα είναι κόμματα μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο, ενώ θεωρούμε ότι η CasaPound δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αυτή είναι μια πρώτη γενική αξιολόγηση. Στον ΑΝΡΙ αξιολογήσαμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την CasaPound, τη Forza Nuova και τις άλλες οργανώσεις. Ασφαλώς και ενοχλούν οι ακροδεξιές δηλώσεις του κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας και αυτές του Σαλβίνι, αλλά δεν μπορούμε να μηνύουμε όσους λένε ακραία πράγματα που δεν συμφωνούμε. Εάν η Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας λέει ότι πρέπει να βυθίσουμε το Sea Watch 3, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τη μηνύσουμε για απολογία του φασισμού.

Υπάρχουν νομικές και πολιτικές συνθήκες που αφορούν το αδίκημα της απολογίας του φασισμού και ήμασταν πολύ προσεκτικοί στη διαμόρφωση της προσφυγής μας στον εισαγγελέα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να είμαστε αποτελεσματικοί.

* Πιστεύετε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας αυταρχικής στροφής της Ιταλίας;

Η πρωτοβουλία του ΑΝΡΙ κέρδισε στα κοινωνικά δίκτυα εκατοντάδες χιλιάδες likes. Υπάρχει ένας μεγάλος δημοκρατικός λαός που αξιολογεί θετικά την υπεράσπιση του συντάγματος και της δημοκρατίας σε αυτό το πεδίο. Η CasaPound στις ευρωεκλογές πήρε έναν γελοίο αριθμό ψήφων, το ίδιο και η Forza Nuova. Μιλάμε για οργανώσεις που δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν, αλλά μιλάμε και για οργανώσεις που έχουν κατά τη γνώμη μας μια παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα. Εμείς υποστηρίζουμε ότι όλες αυτές οι οργανώσεις αποσκοπούν στην αναδιοργάνωση του Φασιστικού Κόμματος, που απαγορεύεται από το σύνταγμα. Στην Ιταλία η δημοκρατία είναι ισχυρή, δεν φοβάται τον φασισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανεχόμαστε τους φασίστες.

* Η πρωτοβουλία σας αυτή μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μπορούμε να δούμε μια πιο οργανωμένη αντιφασιστική αντεπίθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Θα ήταν καλό, αλλά θα πρέπει να γίνεται με άξονα την εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας. Ο αντιφασισμός δεν έχει εθνικά όρια. Ο ΑΝΡΙ δεν έχει μια εθνική αντίληψη της παρουσίας του, αλλά μια διεθνή αντίληψη γιατί τον φασισμό και τον ναζισμό τους νικήσαμε όλοι μαζί με τεράστιους αγώνες και θυσίες και η δημοκρατία είναι το κοινό αγαθό που προέκυψε από τη μεγάλη μας νίκη.

Πρόσφατα διοργανώσαμε και ένα σεμινάριο για τον αντιφασισμό στην Ευρώπη. Με τις δυνάμεις που έχουμε προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο στην Ιταλία και την Ευρώπη. Ο ΑΝΡΙ θα στήριζε, όπως έχει στηρίξει στο παρελθόν, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες ευρωπαϊκού επιπέδου. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει παγιωμένο νομικό πλαίσιο που αναγνωρίζει τον αντιφασισμό στις θεμελιώδεις πολιτιστικές, πολιτικές και κοινωνικές βάσεις του.

* Ο ΑΝΡΙ δεν μοιάζει με έναν σύλλογο ανταρτών και αντιστασιακών που αποχωρούν από το προσκήνιο της ζωής, αλλά με μια ζωντανή και... ζωηρή οργάνωση, με δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους.

Ο ΑΝΡΙ έχει τις ρίζες του στην Αντίσταση, γιατί δημιουργήθηκε πριν από την Απελευθέρωση. Λεγόταν τότε Εθνικός Σύλλογος Μαχητών Ανταρτών. Το 2006 αλλάξαμε το καταστατικό και ανοίξαμε τις πόρτες μας σε όλους αυτούς που δηλώνουν ότι είναι αντιφασίστες. Δεν έχουμε μια οπτική προσηλωμένη στη Μνήμη της Αντίστασης, γιατί νομίζουμε ότι θα ενδιέφερε ένα μικρό τμήμα του κόσμου και των νέων. Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάσαμε τις δράσεις μας με πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, τον αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τις προκλήσεις του μεταναστευτικού. Οι νέοι που μπήκαν στον ΑΝΡΙ και όσοι συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας έδειξαν ότι είμαστε μια ιδιαίτερα ζωντανή οργάνωση μέσα στην κοινωνία και όχι απλώς ένας σύλλογος με ένα μεγάλο ηθικό ανάστημα, που μας το αναγνωρίζουν φυσικά όλοι, εκτός από τους ακροδεξιούς και τους φασίστες. Κατακτήσαμε μια νέα θέση στην κοινωνία μας και είμαστε πρωτοπόροι σε πολλά πράγματα. Δεν φοβόμαστε κανέναν και αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη της δημοκρατίας μας.

Η Ιταλία έχει ανάγκη από ιδέες, έχει ανάγκη από θετικά μοντέλα, υπάρχει ανάγκη του κόσμου που αγωνίζεται για την κοινωνία και ανθρώπων που να δίνουν το παράδειγμα. Συνυπάρχουμε οι γέροι, όπως είμαι εγώ, τα παιδιά και οι συγγενείς των ανταρτών και των αντιστασιακών μας μαζί με τους νέους και τις νέες μας που αναγνωρίζουν τα υψηλά ιδανικά και τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η δημοκρατία μας.

* Πάντως, το τελευταίο διάστημα οι φασίστες έχουν περάσει σε μια οργανωμένη καταστροφή των μνημείων ή των στοιχείων που μαρτυρούν την Αντίσταση και τους νεκρούς της...

Στις 25 Απριλίου έχουμε την εθνική γιορτή της Απελευθέρωσης. Δυστυχώς όμως, στην Ιταλία μιλήσαμε πολύ λίγο για τον φασισμό, γιατί δεν θέλησαν να κάνουν μια βαθιά τομή και μια ιστορική αξιολόγηση αυτών που συνέβησαν στην χώρα μας. Στη Γερμανία ίσως έκαναν πολύ πιο μεθοδικά τη δουλειά αυτή. Στην Ιταλία έχουμε σήμερα πολύ κόσμο που δεν γνωρίζει την Ιστορία μας. Ακόμη και πολλοί από αυτούς τους νέους που ακολουθούν τις φασιστικές οργανώσεις δεν ξέρουν σε τι αναφέρονται, αποτελούν τους μάρτυρες μιας κοινωνικής δυσφορίας, μιας πολιτιστικής φτώχειας, μιας δομικής ιστορικής αμάθειας.

Στον ΑΝΡΙ δεν μας ενδιαφέρει εάν κάποιος είναι της Λέγκας ή της Αριστεράς. Εμείς είμαστε το σπίτι των αντιφασιστών. Είμαστε το σπίτι αυτών που υπερασπίζονται το σύνταγμα, που αποτελεί τον καρπό του αγώνα για την Απελευθέρωση και τον αγώνα της Αντίστασης. Θέλουμε η ιστορία αυτή να μείνει ζωντανή και να γίνει κατανοητή, γιατί αυτή η ιστορία έχει μέσα της την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατία, την κοινωνικότητα. Ακόμη και οι φασίστες χρησιμοποιούν την ελευθερία της έκφρασης που εγγυάται η δημοκρατία η οποία θεμελιώθηκε από την αντιφασιστική νίκη. Οι αντιστασιακοί και οι αντάρτες έδωσαν τις ζωές τους για να μπορούν να μιλάνε ακόμη κι αυτοί ελεύθερα, μόνο που δεν θα πρέπει να έχουν εγκληματικές συμπεριφορές και να παραβιάζουν το αντιφασιστικό σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL