Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Πέφτουν οι μάσκες στη Λαμπεντούζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέφτουν οι μάσκες στη Λαμπεντούζα

Η καπετάνιος του πλοίου Κάρολα Ρακέτε σχεδιάζει να αποβιβάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες με δύο φουσκωτές βάρκες, ενώ οι ιταλικές αρχές δεν απάντησαν στο αίτημά της

Ο μεγάλος νταής και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι δεν τόλμησε να συλλάβει χθες ούτε την καπετάνιο ούτε το πλήρωμα και, πολύ περισσότερο, να κατάσχει το πλοίο “Sea Watch 3”, που αψήφησε την απαγόρευση και μπήκε στα ιταλικά χωρικά ύδατα με 42 πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους διέσωσε πριν από δύο εβδομάδες.

Τα σκάφη της ιταλικής Ακτοφυλακής και της Οικονομικής Αστυνομίας απλώς ανέκοψαν την πορεία του “Sea Watch 3”, ζητώντας να σβήσει τις μηχανές του, όταν πλησίασε στο ένα μίλι από τη Λαμπεντούζα με ρότα και στόχο την αποβίβαση των μεταναστών στη νέα αποβάθρα του λιμανιού της.

Η καπετάνιος του πλοίου Κάρολα Ρακέτε σχεδιάζει να αποβιβάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες με δύο φουσκωτές βάρκες, ενώ οι ιταλικές αρχές δεν απάντησαν στο αίτημά της. Στο “Sea Watch 3” επιβιβάστηκαν χθες το απόγευμα βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Νικόλα Φρατοϊάνι της Ιταλικής Αριστεράς. Η Sea Watch προσέφυγε στην ιταλική Δικαιοσύνη εναντίον της πρακτικής της ιταλικής κυβέρνησης ανακοινώνοντας ότι έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές πάνω από 100.000 ευρώ για να στηρίξουν τα νομικά έξοδα υπεράσπισης της Ρακέτε σε περίπτωση σύλληψής της.

Παζάρι μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών

Προσπαθώντας να εκβιάσει τις ευρωπαϊκές αρχές ο Σαλβίνι απείλησε ότι θα σταματήσει την ταυτοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων. Από την Ιαπωνία και τη σύνοδο των G20 ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε ευθυγραμμίστηκε με τον Σαλβίνι υποστηρίζοντας ότι το θέμα του “Sea Watch 3” «δεν είναι πολιτικό, αλλά δικαστικό, γιατί πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων. Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής Δικαιοσύνης... η συμπεριφορά της καπετάνιου έχει μια πρωτοφανή βαρύτητα».

«Είναι ανήκουστη η συμπεριφορά της καπετάνιου» συμπλήρωσε ο Κόντε, κρατώντας επίσης αποστάσεις από τις απειλές του Σαλβίνι για μη ταυτοποίηση των μεταναστών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλος προειδοποίησε τον Σαλβίνι ότι θα υπάρξει λύση «μόνο όταν τα άτομα αποβιβαστούν από το πλοίο» και ότι «η διακοπή της ταυτοποίησης των μεταναστών και προσφύγων οδηγεί σε διαδικασία κυρώσεων».

«Απευθύνω ένα κάλεσμα στα κράτη - μέλη να δείξουν αλληλεγγύη. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Ιταλίας και όλων των χωρών που δέχονται πίεση» συνέχισε ο επίτροπος εκτιμώντας ότι «μόνο με μια κοινή ευρωπαϊκή διάσταση σε συνεργασία με τρίτες χώρες θα μπορέσουμε να βρούμε πραγματικές λύσεις... Το μεταναστευτικό είναι μια κοινή πρόκληση και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε μαζί ως Ευρωπαϊκή Ένωση... Πρέπει να είμαστε εποικοδομητικοί και να κινούμαστε πέρα από την εθνική πολιτική».

Ο Σαλβίνι συνεχίζει να απειλεί, να προκαλεί και να χλευάζει, παρ’ όλο που προσπαθεί να βρει μια «διπλωματική λύση» για να κατανείμει τους 42 πρόσφυγες και μετανάστες μεταξύ Ολλανδίας και Γερμανίας.

«Εάν το πλοίο κατασχεθεί και το πλήρωμα συλληφθεί θα είμαι ικανοποιημένος... Ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να έχεις άδεια για να δέσεις σε λιμάνι, δεν μπορούμε να αφήνουμε να έρχεται στην Ιταλία ο καθένας, οι κανόνες της χώρας είναι σοβαρό πράγμα. Τα άτομα στο ‘Sea Watch’ δεν είναι ναυαγοί, αλλά άνδρες και γυναίκες που πληρώνουν 3.000 δολάρια για να φύγουν από τη χώρα τους. Στην Ιταλία έρχονται με το αεροπλάνο χιλιάδες μετανάστες με πιστοποίηση ότι διαφεύγουν από τον πόλεμο. Ελπίζω ότι τις τελευταίες ώρες θα βρεθεί ένας δικαστής που θα επιβεβαιώσει ότι στο εσωτερικό αυτού του πλοίου υπάρχουν παράνομοι, με πρώτη από όλους την καπετάνιο του πλοίου» τόνισε απειλητικά, και μάλιστα από τις συχνότητες του καθολικού ραδιοφωνικού δικτύου Radio Crc, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.

«Η θάλασσα δεν είναι αυτοκινητόδρομος, που κάνεις σήμα και σταματάς ένα αυτοκίνητο που τρέχει» απάντησε ο Σαλβατόρε «Τοτό» Μαρτέλο, ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, δηλώνοντας πως οι κάτοικοί της «είναι πάντοτε έτοιμοι να δεχθούν» τους 42 ανθρώπους που επιβαίνουν στο “Sea Watch 3”.

Στους διαδρόμους του ιταλικού Κοινοβουλίου βουλευτές και γερουσιαστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Σαλβίνι κρατά στα χέρια του το χρονόμετρο για τη διεξαγωγή ή όχι πρόωρων εκλογών. Εάν έως τις 20 Ιουλίου δεν δημιουργηθεί μια νέα πραγματική ή ψευδεπίγραφη κυβερνητική κρίση, οι αναμενόμενες πρόωρες εκλογές για τα τέλη Σεπτεμβρίου θα μεταφερθούν για την άνοιξη του 2020.

Καθώς πλανάται το φάντασμα των εκλογών τον Σεπτέμβριο ή την άνοιξη του 2020, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σαλβίνι θα συνεχίσει την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο απειλών και προκλήσεων για να κρατάει σε υψηλά επίπεδα την ένταση στο μεταναστευτικό και στα οικονομικά θέματα φιλοδοξώντας να διεκδικήσει στις κάλπες τα ηνία της χώρας.

Δεν ανοίγει η πόρτα της GUE για το Κ5Α

Μια ομάδα τεσσάρων ευρωβουλευτών και στελεχών του Κινήματος Πέντε Αστέρων συναντήθηκε με την επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE) Γκάμπι Τσίμερ για να συζητήσει την ένταξη του Κινήματος στην ομάδα, αλλά βρήκε... τις πόρτες κλειστές.

Τα περισσότερα κόμματα της Αριστεράς, αμέσως μετά την είδηση της κίνησης του Κ5Α, μεταξύ των οποίων στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς, της Die Linke και των Πράσινων και αριστερών κομμάτων της Βορείου Ευρώπης, υπογράμμισαν ότι είναι ασύμβατη η συμμετοχή του Κ5Α στην GUE από τη στιγμή που συμμετέχει σε μια κυβέρνηση με τον Σαλβίνι.

Το Κ5Α, που συμμετείχε στην προηγούμενη Ευρωβουλή στην ομάδα του Νάιτζελ Φάρατζ, αναζητεί πολιτική στέγη για τους 14 ευρωβουλευτές του, γιατί, εάν παραμείνει μόνο του, θα χάσει πολλά προνόμια, ενώ είναι προφανές ότι αδυνατεί να δημιουργήσει μια καινούργια ομάδα, γιατί δεν έχει συμμάχους στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL