Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Πολιτική μηδενικής ανθρωπιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Πολιτική μηδενικής ανθρωπιάς

Σοκ στην αμερικανική κοινή γνώμη προκάλεσε μια σπαρακτική φωτογραφία δύο μεταναστών από το Ελ Σαλβαδόρ -πατέρα και κόρης-, που πνίγηκαν μαζί στο Ρίο Γκράντε στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα

Μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, συχνά όσο και χίλιες ζωές. Αμέτρητοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια στην προσπάθειά τους να περάσουν στις ΗΠΑ διασχίζοντας ποτάμια και ερήμους. Ωστόσο, η αμερικανική κοινή γνώμη έμοιαζε να ανακαλύπτει μόλις χθες πόσο απάνθρωπη είναι τελικά η πολιτική "μηδενικής ανοχής" απέναντι στη μετανάστευση και πόση αναλγησία κρύβεται πίσω από το "μεγάλο όμορφο τείχος" που θέλει να χτίσει ο Τραμπ.

Όλη η σκληρότητα αποτυπώθηκε σε μια σπαρακτική φωτογραφία δύο μεταναστών από το Ελ Σαλβαδόρ -πατέρα και κόρης-, που πνίγηκαν μαζί στο Ρίο Γκράντε στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τη δημοσιογράφο Τζούλια Λε Ντουκ, προκάλεσε στην αμερικανική κοινή γνώμη ανάλογο σοκ με εκείνη που προκαλούσε λίγα χρόνια νωρίτερα στην ευρωπαϊκή η εικόνα του τρίχρονου Αϊλάν από τη Συρία να ξεβράζεται νεκρός στις ακτές της χώρας μας.

Η υπόθεση βρέθηκε αμέσως στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, με τους πρώτους να καταγγέλλουν τον Πρόεδρο Τραμπ ως προσωπικά υπεύθυνο για την τραγωδία. "Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υπεύθυνος γι’ αυτούς τους θανάτους" τόνισε ο υπεύθυνος για το χρίσμα του υποψηφίου Μπέτο Ο’ Ρουρκ, σημειώνοντας ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής ωθεί όλο και περισσότερους μετανάστες να επιλέγουν επικίνδυνα συνοριακά περάσματα.

Άλλη μια υποψήφια του κόμματος για την προεδρία, η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, χαρακτήρισε τη φωτογραφία των νεκρών μεταναστών ως "κηλίδα στην ηθική συνείδηση" των Αμερικανών. "Αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν άσυλο, καθώς συχνά επιχειρούν να γλιτώσουν από την ακραία βία. Και τι συμβαίνει όταν φτάνουν; Ο Τραμπ τους λέει 'γυρίστε πίσω'. Είναι κάτι απάνθρωπο. Παιδιά πεθαίνουν" έγραψε στο Twitter.

O Τραμπ είχε το τακτ να αποφύγει να σχολιάσει τη φωτογραφία. Επωφελήθηκε όμως της όλης δημοσιότητας για να καταγγείλει και πάλι την πολιτική "ανοιχτών συνόρων", που, όπως υποστηρίζει, προωθούν οι Δημοκρατικοί. "Κρίμα που οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν κάνουν τίποτε για την ασφάλεια των συνόρων. Τα ανοιχτά σύνορα σημαίνουν έγκλημα" σχολίασε.

Ήταν μια μάλλον άδικη επίθεση αν αναλογιστεί κανείς ότι το βράδυ της Τρίτης η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει, με τη συναίνεση των Δημοκρατικών, τη χορήγηση 4,5 δισεκατομμυρίων ως "ανθρωπιστική βοήθεια" προς τις μεθοριακές περιοχές, χρήματα που, όπως καταλαβαίνει κανείς, θα χρησιμοποιηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους για την ενίσχυση των συνοριοφυλακών και των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Το μόνο που πέτυχαν οι Δημοκρατικοί ήταν να καταγραφεί ότι τα χρήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν "για επιδρομές κατά μεταναστών, για κρεβάτια σε κέντρα κράτησης, ούτε για ένα συνοριακό τείχος". Το νομοσχέδιο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, με την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, την Ιλάν Ομάρ, την Αγιάνα Πρέσλεϊ και τη Ρασίντα Τλαΐμπ να το καταψηφίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL