Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Αλλαγές στον τουρκικό στρατό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγές στον τουρκικό στρατό

Με την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400 να θεωρείται ζήτημα μερικών εβδομάδων, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τον νόμο που φέρνει ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, μειώνοντας στο μισό τη διάρκεια της θητείας στον δεύτερο σε μέγεθος στρατό χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ. Η μείωση της θητείας από 12 σε 6 μήνες, η δυνατότητα εξαγοράς και η καθιέρωση αμειβόμενης υπηρεσίας -πέραν του επαγγελματικού στρατού- αποτελούν τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός νέου τουρκικού στρατού μετά από τις μαζικές εκκαθαρίσεις "γκιουλενιστών" και την ενίσχυση των άλλων σωμάτων ασφαλείας. Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους με ζεστό χρήμα σε μια εποχή ισχνών αγελάδων για την τουρκική οικονομία.

Έχοντας δηλώσει ότι έλαβε το μήνυμα από την ήττα στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, η κυβέρνηση στρέφεται σε ζητήματα της καθημερινότητας του μέσου πολίτη -όπως η στρατιωτική θητεία- και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα εθνικό μέτωπο συναίνεσης, ενώ ετοιμάζεται να υποστεί νέο γύρο αμερικανικών κυρώσεων σε περίπτωση που ναυαγήσει και η επικείμενη συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Ερντογάν και Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου των G20 αυτό το σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία.

Η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών Χουλουσί Ακάρ και Μαρκ Έσπερ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται ότι απέδωσε σημαντικούς καρπούς αν κρίνει κανείς από τις γενικόλογες δηλώσεις και των δύο πλευρών ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία και το πρόγραμμμα των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 από το οποίο κινδυνεύει να αποκλειστεί η Άγκυρα.

Πάντως, ενόψει τη συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν, ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου Προέδρου και ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί στήριξε τον Ερντογάν στην επιλογή του να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην προμήθεια των ρωσικών πυραύλων, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την ίδια την ύπαρξη του τουρκικού κράτους, ενώ χαρακτήρισε προσβολή για το έθνος τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Μπαχτσελί τόνισε ότι "η Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι: είτε θα υποκύψουμε στις απειλές και θα χάσουμε την τιμή μας, είτε θα πάρουμε τους S-400 και θα τους αναπτύξουμε στην πατρίδα μας". Ο εθνικιστής ηγέτης υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ δεν αφορά απλά ένα αντιαεροπορικό σύστημα και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει τη διάλυση της χώρας.

Από την πλευρά της, η ρωσική εταιρεία Rosoboronexport ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των τουρκικών πληρωμάτων για τους S-400 και ότι η παράδοση των συστημάτων θα αρχίσει εντός του Ιουλίου.

Ο νόμος για τη στρατιωτική θητεία

Ο νόμος για την εξάμηνη θητεία προβλέπει έναν μήνα στρατιωτική εκπαίδευση για όλους τους Τούρκους πολίτες άνω των 20 ετών και δίνει τη δυνατότητα στους στρατεύσιμους να εξαγοράσουν τους υπόλοιπους πέντε μήνες έναντι 31.000 τουρκικών λιρών (περίπου 4.800 ευρώ). Προβλέπεται εθελοντική παράταση κατά έξι μήνες, με μηνιαία αμοιβή 2.000 λιρών (περίπου 310 ευρώ), σχεδόν όσο ο κατώτατος μισθός, και προσαύξηση 1.000 λιρών (περίπου 150 ευρώ) για όσους θα υπηρετούν στις περιοχές της νότιας και νοτιοανατολικής Τουρκίας, δηλαδή στις "καυτές" ζώνες του κουρδικού αντάρτικου και δίπλα στα σύνορα με τη Συρία.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας θα έχει τον τελικό λόγο για τον αριθμό των στρατεύσιμων που θα μπορούν να εξαγοράσουν τη θητεία τους με γνώμονα τις επιχειρησιακές ανάγκες, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να ανεβάσει τη διάρκεια της θητείας με διάταγμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Hurriyet”, με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου περίπου 100.000 άτομα μπορούν να διεκδικήσουν άμεσα την πρόωρη απόλυσή τους από τον τακτικό στρατό, που έχει σήμερα προσωπικό περίπου 500.000 ανδρών.

Το νομοσχέδιο, που είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Μαΐου από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εγκρίθηκε προχθές με 335 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 2 αποχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL