Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Δανία / Δανία: Κεντροαριστερή κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δανία / Δανία: Κεντροαριστερή κυβέρνηση

Κοινωνικό κράτος και κλίμα στις προτεραιότητες της νέας πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν

Μετά από τις εκλογικές νίκες στη Φινλανδία και τη Σουηδία, το κεντροαριστερό μπλοκ ανεβαίνει στην εξουσία και στη Δανία, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες συμμάχησαν με τα κόμματα της Αριστεράς για μια κυβέρνηση που θα δώσει βάρος στην κοινωνική πολιτική και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντερικσεν, 41 ετών.

Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων των Σοσιαλδημοκρατών με την Κοκκινοπράσινη Συμμαχία, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλφιλελεύθερους (Radikale Venstre) ώστε να συγκροτηθεί η συμμαχία που ελέγχει 91 από τις 179 έδρες της Βουλής.

Στη βάση της συμφωνίας βρίσκεται η αύξηση των κοινωνικών δαπανών και η προώθηση νομοθεσίας με στόχο να περιοριστούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030. Επίσης, οι Σοσιαλδημοκράτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την ατζέντα τους στο προσφυγικό - μεταναστευτικό (όπου είχαν πλησιάσει πολύ την περιοριστική πολιτική της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης). Εγκαταλείπεται το σχέδιο για μεταφορά στο νησί - φυλακή Λίντχολμ των ατόμων που δεν θα λάμβαναν άσυλο αλλά και δεν θα μπορούσαν να επαναπατριστούν (που είχε αποφασίσει ο δεξιός πρωθυπουργός Ράσμουσεν με τη στήριξη του ακροδεξιού Κόμματος του Δανέζικου Λαού), ενώ θα επανέλθει το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ στην υποδοχή προσφύγων που είχε καταργηθεί το 2016.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της συμφωνίας για τη στήριξη της κυβέρνησης είναι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και η κατάργηση των ετήσιων περικοπών της τάξεως του 2% που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ράσμουσεν. Η Μέτε Φρέντερικσεν επισκέφθηκε χθες τη βασίλισσα Μαργκρέτε ώστε να επισημοποιηθεί ο διορισμός της στην πρωθυπουργία και σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL