Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ο Αλέξης Τσίπρας στον Sport24 Radio: / Ο Αλέξης Τσίπρας στον Sport24 Radio: Δική μου ιδέα η αναδιάρθωση της Σούπερ Λιγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας στον Sport24 Radio: / Ο Αλέξης Τσίπρας στον Sport24 Radio: Δική μου ιδέα η αναδιάρθωση της Σούπερ Λιγκ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια ενδιαφέρουσα -διαφορετική- συνέντευξη στον Sport24 Radio 103,3 και στον αθλητικό συντάκτη "Τσάρλυ", όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν σήμερα τον ελληνικό αθλητισμό. Αποκάλυψε και προσωπικές του στιγμές με βιώματα από την παιδική του ηλικία. Σταχυολογούμε κάποια από τα βασικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν:

* Για τη βία στα γήπεδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο:

"Η κατάσταση στο ποδόσφαιρο δεν είναι καλή. Εδώ είχαν φέρει χίλια άτομα στον τελικό του Κυπέλλου και πήγαν να πλακωθούν στα επίσημα. Έχουμε να κάνουμε και με επιχειρηματίες που θέλουν να αντλήσουν πολιτική δύναμη μέσα από την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια με τον Κοντονή που έβαζε μεγάλες ποινές. Τώρα κάναμε μια θεσμική προσπάθεια. Αν δεν υπήρχε η ΕΡΤ να χρηματοδοτήσει τις ομάδες που δεν είχαν πολλά έσοδα, δεν θα υπήρχε Σουπερ Λιγκ. Αυτό δεν το ήθελε το καρτέλ των μεγάλων, γιατί κάποιοι ήθελαν να έχουν ομάδες - δορυφόρους. Θεωρώ πως οι παράγοντες που ασχολούνται σε μεγάλους συλλόγους δεν μπαίνουν για να κερδίσουν λεφτά, χάνουν λεφτά. Αυτό που θέλουν είναι να έχουν άλλου είδους οφέλη.

Σε όλες τις χώρες υπάρχει αυτό, αλλά όχι σε αυτή την έκταση. Στην Ιταλία υποβιβάστηκε η Γιουβέντους. Αν εδώ γίνει κάτι τέτοιο, δεν νομίζω να μπορέσει να επιζήσει η πλατεία Συντάγματος. Πάντα θα υπάρχουν πολιτικές και επιχειρηματικές επιδιώξεις. Γνωρίζετε καλά ότι βρεθήκαμε στο στόχαστρο συγκεκριμένων παραγόντων και μέσων ενημέρωσης ξανά και ξανά. Οι ομάδες δεν ανήκουν στους προέδρους τους. Ανήκουν στον κόσμο τους. Το θέμα είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι το συμφέρον του προέδρου δεν είναι και το συμφέρον της ομάδας. Να σταματήσει αυτή η ιστορία με τις στρατιές οργανωμένων οπαδών. Πρέπει να μπουν κάποιοι αυστηροί και σκληροί κανόνες. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές. Πρέπει όμως να σταματήσει και η καχυποψία. Ότι το κάνεις αυτό για να ευνοήσεις τη μία ή την άλλη ομάδα. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία".

* Για την αναδιάρθωση των κατηγοριών στο ποδόσφαιρο και τη διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

"Το έκανε, πιστεύω, για ψηφοθηρικούς λόγους. Εγώ είχα την ιδέα και πρότεινα στον Βασιλειάδη την αναδιάρθρωση. Δεν πρότεινα μάλιστα 12 ομάδες, αλλά 10. Με τις 16 ομάδες στον δεύτερο γύρο, οι 10 δεν έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον και 'πουλάνε' παιχνίδια για να σωθούν οικονομικά! Η λογική της εξυγίανσης ήταν η εξής: Σούπερ Λιγκ 1, Σούπερ Λιγκ 2 με δέκα ομάδες. Όπως γίνεται στη Σκωτία. Με 36 αγώνες, όλους ντέρμπι! Βιώσιμο οικονομικά πρωτάθλημα! Εάν πέρσι δεν παίρναμε την απόφαση να προχωρήσουμε, σήμερα δεν θα είχαμε πρωτάθλημα. Γι' αυτό είπαμε πάμε στους 14 και πάμε του χρόνου στους 12. Στους όρους που βάλαμε στη συμφωνία με την ΕΡΤ, γιατί το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα και πρέπει να το βλέπει ελεύθερα ο κόσμος, είναι ότι οι ομάδες που χρησιμοποιούν Έλληνες κάτω των 22 χρόνων θα έχουν οικονομικό bonus. Τώρα έρχεται ο πολιτικός μου αντίπαλος, χωρίς να έχει προφανώς αντιληφθεί τι ακριβώς γίνεται, και λέει αυτό που θέλει ν' ακούσει ο ΠΑΣ Γιάννενα, να μην πέσει η ομάδα, όπως γινόταν παλιά με το Αιγάλεω και τον Πιερικό, αν θυμάμαι καλά..."

* Για τον Βοτανικό:

"Η θέση μου ως πρωθυπουργός είναι όλες οι ομάδες να αποκτήσουν γήπεδο. Ο Ολυμπιακός έχει. Η ΑΕΚ προχώρησε, ο ΠΑΟΚ είναι κοντά στη νέα Τούμπα. Με τον Παναθηναϊκό ήμουν εγώ αυτός που τους κάλεσε να βρεθεί μια λύση. Ο Βοτανικός είναι ένα έτοιμο πρότζεκτ με γήπεδο μέχρι 35.000 θέσεων, αλλά με μειωμένα τα τετραγωνικά του εμπορικού κέντρου. Πριν από δύο χρόνια έφερα στο προσκήνιο το Γουδή. Συμφώνησα με τον δήμαρχο και φώναξα την ΠΑΕ, φώναξα τον Ερασιτέχνη, αλλά κανείς δεν το ήθελε. Γενικότερα η ΠΑΕ δεν ενδιαφέρεται για τον Παναθηναϊκό. Ο Αλαφούζος ενδιαφέρεται να κάνει πολιτική. Είχε, υποτίθεται, ως εχθρό τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, μετά έγιναν ξανά φίλοι και 'τσουλάει' την ομάδα χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάτι που, κατά την άποψή μου, είναι ένας αργός θάνατος για τον Παναθηναϊκό.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πονάει τον Παναθηναϊκό. Εκείνος είχε ως προτεραιότητα το Athens Alive. Ήταν όμως ένα πρότζεκτ που ήθελε χρόνο για να ξεπεραστούν και τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Τώρα βλέπω ότι υπάρχει ξανά η σκέψη για τον Βοτανικό και θεωρώ ότι δεν είναι λάθος. Μπορεί εύκολα ο Παναθηναϊκός να φτιάξει γήπεδο στον Βοτανικό, γιατί έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η τράπεζα προφανώς και θέλει να προχωρήσει η συγκεκριμένη υπόθεση. Νομίζω ότι εάν ο Ερασιτέχνης μπορέσει να πείσει και την ΠΑΕ, είναι μια λύση.

Από εκεί και πέρα, εγώ θα έβλεπα και το ενδεχόμενο να γίνει εκεί ένα γήπεδο για την Εθνική ομάδα και να το νοικιάζει ο Παναθηναϊκός. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να έχουν σύγχρονα γήπεδα για να μπορούν να σταθούν στις απαιτήσεις της εποχής. Αυτές οι ομάδες πρέπει να φτιάξουν υποδομές για να μπορέσουν να σταθούν ειδικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι και το ζητούμενο για εμένα. Πρέπει οι ελληνικές ομάδες να μπορούν να ξανακάνουν πορείες".

* Για την αποχώρηση στο ημίχρονο του Ολυμπιακού και την κρίση στο μπάσκετ:

«Δεν κατάλαβα τη στάση του Ολυμπιακού. Από το καταστατικό της UEFA και της FIBA υπάρχει το αυτοδιοίκητο. Θεωρώ ότι και στο μπάσκετ θα πρέπει να γίνουν τομές. Να αξιοποιηθούν νέοι άνθρωποι. Βλέπω στη Λιθουανία ότι είναι ο Σαμπόνις επικεφαλής της Λίγκας, στην Τουρκία ο Τούρκογλου, στη Σερβία ο Μποντίρογκα. Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος αντίστοιχος. Εγώ τον εκτιμώ τον κ. Βασιλακόπουλο. Με είχε βοηθήσει να βρω και εισιτήρια στον τελικό της Ευρωλίγκα το 2000 στην Πυλαία, που κερδίσαμε (σ.σ ο Παναθηναϊκός) τη Μακάμπι.

Ο κ. Αγγελόπουλος ζητούσε να παρέμβει ο πρωθυπουργός. Πώς να το κάνει; Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ροπή προς τα κάτω. Πρέπει να γίνουν τομές. Όλες οι εθνικές λίγκες έχουν μια καθοδική πορεία, αν εξαιρέσεις την Ισπανία και την Τουρκία. Αυτό το χάλι στην Ελλάδα, που δεν ξεκινούν αγώνες... Διάβαζα ένα τουίτ του Πιτίνο, που αναρωτιόταν πού ήρθε. Πρέπει να δούμε το συνολικό συμφέρον, όχι το συλλογικό. Οι παράγοντες παίζουν ρόλο".

* Για τον ρατσισμό και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο:

"Ο ρατσισμός στην ελληνική κοινωνία υπήρχε και πριν τη Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα φαινόμενο της κρίσης. Εκεί μιλάμε για ναζισμό. Η Ελλάδα είχε τα περισσότερα θύματα από τον ναζισμό. Υπήρξε μεγάλη διάδοση της αντίληψης ότι εκείνος που φταίει που χάνουμε τη δουλειά μας είναι ο ξένος. Ότι εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αυτοί μας παίρνουν τις δουλειές.

Ο Αντετοκούνμπο αποτέλεσε ένα καλό παράδειγμα κόντρα σε αυτό το ρεύμα. Είναι το χαρακτηριστικό αντιπαράδειγμα σε όσους δεν ήθελαν να δώσουμε ιθαγένεια σε αυτά τα παιδιά. Άκουσα ότι 'βάλατε φόρους σε μας για να τα δίνετε στους μετανάστες και τους Ρομά'. Πιστεύω ότι δίκαιο είναι να μην αφήνεις κανένα πίσω. Η Ελλάδα κινδύνεψε να γίνει όπως οι άλλες χώρες της Βαλκανικής όπου το 1/3 ζει στο περιθώριο. Αυτόν τον κίνδυνο είχαμε το 2014-15. Ο Αντετοκούνμπο ήταν ο κυματοθραύστης σε αυτό το κλίμα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν μας κάνει περήφανους αυτό το παιδί που κρατά την ελληνική σημαία και τραγουδά τον εθνικό ύμνο".

* Για τη δική του ενασχόληση με τον αθλητισμό:

"Έπαιζα βόλεϊ και μάλιστα κεντρικός. Όταν ήμουν μικρός, είχα πάρει το μπόι μαζεμένο. Είχα δυνατά πόδια, ήμουν αλτικός. Μετά μου έριξαν ένα κεφάλι οι υπόλοιποι. Στο μπάσκετ ήμουν ατσούμπαλος. Στο ποδόσφαιρο ήμουν καλύτερος. Έπαιζα ποδόσφαιρο στην αλάνα που έκανε προπόνηση η Άμυνα Αμπελοκήπων και ξεκίνησε εκεί ο Μίμης Δομάζος. Το ίνδαλμά μου ήταν ο Σαραβάκος. Προσπαθούσα να τον μιμηθώ και γι' αυτό αρχικά έπαιζα εξτρέμ. Μετά έπαιξα και μεσοεπιθετικός.

Πρώτη φορά πήγα στο γήπεδο όταν ήμουν 6-7 χρόνων. Ήταν ένας αγώνας Παναθηναϊκός - Πανιώνιος. Πήγα στο γήπεδο με τον αδερφό μου. Με περνάει εννιά χρόνια. Πήγαμε στη θύρα 1 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αυτή την αίσθηση δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Το ποδόσφαιρο είναι το λαϊκό σπορ. Είναι το άθλημα που μπορείς να το παίξεις παντού με οποιονδήποτε τρόπο. Εγώ είμαι παραδοσιακά με τη Λίβερπουλ. Το '84 είχαμε πετύχει τη Λίβερπουλ και φάγαμε (σ.σ.: ο Παναθηναϊκός) τέσσερα στο Άνφιλντ, μας είχαν ακυρώσει και το γκολ του Ρότσα. Εδώ χάσαμε 1-0. Είχα πάει σε εκείνο το ματς..."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL