Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Η Σάσαρι "βάζει τα γυαλιά" στον Μπερτομέου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Η Σάσαρι "βάζει τα γυαλιά" στον Μπερτομέου!

Οι "άγνωστοι" παίκτες της Ντιναμό Σάσαρι Σαρδηνίας πανηγυρίζουν το 3-0 επί της Αρμάνι Μιλάνο...

Θέλαμε με αφορμή το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα να σχολιάσουμε κατά πόσο κάνει καλό ή κακό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ το "κλειστό" πρωτάθλημα του Τζόρντι Μπερτομέου, βλέποντας ότι οι ίδιες και οι ίδιες ομάδες πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια, αλλά μας πρόλαβαν κι άλλα γεγονότα! Ήρθαν αποτελέσματα απο τα πρωταθλήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά και η κρίση του Ολυμπιακού στην Ελλάδα, για να καταδείξουν κι άλλες αδυναμίες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μπορεί ο Δημήτρης Ιτούδης να υπερηφανεύεται ότι για πέμπτο διαδοχικό χρόνο οδήγησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε φάιναλ φορ και για δεύτερη φορά στην κατάκτηση του τίτλου, αλλά ελάχιστα χειρότερη συγκομιδή έχουν άλλες δύο ομάδες, με τη Φενέρμπαχτσε να είναι παρούσα και στα τέσσερα τελευταία φάιναλ (να το κατακτάει το 2017) και τη Ρεάλ να είναι παρούσα στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες διοργανώσεις και να το κατακτάει δύο φορές (το 2015 και το 2018). Μπορεί να είναι "κλειστή" η Ευρωλίγκα για τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ομάδων, αλλά αποδεικνύεται το ίδιο "κλειστή" σε επίπεδο κορυφής, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη του αθλήματος, το ενδιαφέρον των φιλάθλων και κατά συνέπεια τη διαφημιστική "πίτα", που την απολαμβάνουν κατά 90% οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Σ' αυτήν την τελευταία πενταετία, μόνο πέντε ομάδες "παρεισέφρησαν" σε φάιναλ φορ, με τον Ολυμπιακό να έχει δύο παρουσίες (2015 και 2017) και από μια οι Λοκομοτίβ Κουμπάν (2016), Λαμποράλ Κούτσα (2016), Ζαλγκίρις Κάουνας (2018) και Αναντολού Εφές (2019), χωρίς καμία απ' αυτές να κατακτήσει τον τίτλο.

Με δεδομένο ότι ένδεκα ομάδες (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Αρμάνι Μιλάνο, Ζαλγκίρις Κάουνας και Μακάμπι Τελ Αβίβ) έχουν εγγυημένο συμβόλαιο μέχρι το 2025 και βέβαια την εγγυημένη συμμετοχή τους "βρέξει - χιονίσει", υποβαθμίζονται τα εγχώρια πρωταθλήματα και μπορούν να φθάσουν στην πλήρη απαξίωση, όπως έγινε φέτος με τη συμπεριφορά του Ολυμπιακού στην Μπάσκετ Λιγκ. Γιατί αν η ομάδα του Πειραιά είχε επιπτώσεις και στην Ευρωλίγκα, δεν θα είχε τη συμπεριφορά των τελευταίων μηνών η διοίκησή της...

Από την άλλη, υπάρχουν ομάδες που θα μπορούσαν να μετέχουν με αξιώσεις στην Ευρωλίγκα και αποκλείονται χωρίς τα κριτήρια να είναι αγωνιστικά. Χαρακτηριστική περίπτωσην η Ντιναμό Σάσαρι από τη Σαρδηνία, κάτοχος του φετινού FIBA EuroCup, που έχει να χάσει από τις 15 Μαρτίου και απέκλεισε με 3-0 νίκες την Αρμάνι Μιλάνο στα πλέι οφ του ιταλικού πρωταθλήματος. Αντίστοιχα αποτυχημένη παρουσία στο εθνικό της πρωτάθλημα έχει κι η Μπασκόνια, που μπορεί να νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ και μάλιστα στη Μόσχα στο πλαίσιο των πλέι οφ της Ευρωλίγκα, αλλά γνώρισε δύο ήττες από τη Σαραγόσα και έμεινε για πρώτη φορά εκτός τετράδας από το 2015.

Την ώρα που στα εθνικά πρωταθλήματα του ποδοσφαίρου γίνεται "σκοτωμός" για το ποιες ομάδες θα πάρουν μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Ντιναμό Σάραρι των 22 διαδοχικών νικών δεν πρόκειται να παίξει στην Ευρωλίγκα, ακόμη κι αν κατακτήσει το ιταλικό πρωτάθλημα. Να θυμίσουμε ότι πριν "κλείσει" η Ευρωλίγκα είχαμε κι από την Ελλάδα έναν πλουραλισμό στην εκπροσώπηση, με βάση τη βαθμολογία στο πρωτάθλημα, από τον Άρη και τον ΠΑΟΚ στις δεκαετίες '80 και '90, αλλά και τους Ηρακλή, ΑΕΚ, Πανιώνιο, Περιστέρι και Μαρούσι από το 1996 μέχρι το 2011...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL