Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΣΤΙΒΟΣ - 2οι ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / Ο πρωθυπουργός έλυσε τον "γόρδιο δεσμό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΙΒΟΣ - 2οι ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / Ο πρωθυπουργός έλυσε τον "γόρδιο δεσμό"

Η ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα να δώσει εντολή να ταξιδέψει με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο η αποστολή του στίβου στο Μινσκ για τους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες (21 Ιουνίου - 1η Ιουλίου) δημιούργησε έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για μια διοργάνωση που θα περνούσε μάλλον "στα ψιλά" -σε διαφορετική περίπτωση- από τα περισσότερα των ΜΜΕ.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να διεξάγονται μία χρονιά πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ανάλογοι ευρωπαϊκοί αγώνες, όχι ανά άθλημα, αλλά με πολλά αθλήματα μαζί, κάτι που έχουν καταφέρει άλλες ήπειροι, π.χ. με τους Πανασιατικούς και τους Παναμερικανικούς Αγώνες. Η πρώτη διοργάνωση έγινε πριν τέσσερα χρόνια στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με πολλές δυσκολίες, καθώς την ίδια περίοδο είχαν μεγάλες αγωνιστικές διοργανώσεις πολλά λαοφιλή αθλήματα. Στα χρόνια που πέρασαν τα προβλήματα για την καθιέρωση της διοργάνωσης, αντί να μειωθούν, μάλλον αυξήθηκαν και είναι χαρακτηριστικό πως ενώ στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες μετείχαν 138 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, τώρα έχουν δηλωθεί μόνο 67, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς...

Οι ευθύνες...

Το φιάσκο που πήγε να δημιουργηθεί με την απόσυρση της ομάδας του στίβου επειδή ο ΣΕΓΑΣ σε διάστημα 1,5 μήνα από τότε που τον ειδοποίησε η ΕΟΕ, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αεροπορικά εισιτήρια έχει διπλή "ανάγνωση". Από τη μια η ομοσπονδία του στίβου έπρεπε με ταχύτερους ρυθμούς να οργανώσει την αποστολή και να βρει έγκαιρα τους τρόπους για το πώς θα ταξιδέψουν οι αθλητές της, όπως έκαναν όλες οι άλλες ομοσπονδίες. Από την άλλη έχει δίκιο ο ΣΕΓΑΣ να ρίχνει τα βάρη και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για ανάλογες αποστολές παραδοσιακά. Μάλιστα η ΕΟΕ είχε οργανώσει και το ταξίδι στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες το 2015 στο Μπακού και είχε διανείμει και το ανάλογο υλικό ένδυσης στους αθλητές, κάτι που δεν θα κάνει φέτος, σύμφωνα και με την ανακοίνωση-καταγγελία του ΣΕΓΑΣ.

Πειραματική διεξαγωγή...

Είναι προφανές ότι ο ΣΕΓΑΣ δεν είχε δει "ζεστά" τη διοργάνωση, όπως και άλλες χώρες όσον αφορά τα αγωνίσματα του στίβου, που αρνήθηκαν να μετάσχουν (Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βέλγιο). Έτσι ενώ είχαν προσκληθεί 30 χώρες για να πάρουν μέρος στους αγώνες στίβου, που πρώτη φορά θα διεξαχθούν με πειραματικό τρόπο ("Dynamic New Athletics), μόνο 24 θα βρίσκονται στο Μινσκ και μάλιστα η ρωσική ομάδα ως "ανεξάρτητη".

Βάσει των βαθμολογιών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομάδων του 2017 συγκροτήθηκαν 4 γκρουπ των 6 χωρών, που θα αναμετρηθούν διαδοχικά και με βαθμολογία από 23 έως 28 Ιουνίου σε α' γύρο, προημιτελικά, ημιτελικά και τελικούς. Τα γκρουπ αυτά είναι:

A' όμιλος: Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κύπρος.

B’ όμιλος: Πολωνία, Τσεχία, Λευκορωσία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λετονία.

Γ΄ όμιλος: Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία (ANA), Ρουμανία, Εσθονία, Σλοβενία.

Δ' όμιλος: Ισπανία, Ουκρανία, Τουρκία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Δανία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ αγωνίσματα και βάσει της βαθμολογίας θα διεξάγεται με "χάντικαπ" η σκυταλοδρομία καταδίωξης και στον τελικό η μεικτή σκυταλοδρομία. Η φιλοδοξία των διοργανωτών είναι προσελκύσουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέσα σ' ένα δίωρο, αλλά είναι ιδιαίτερα αμφίβολη η τελική επιτυχία, αν κρίνουμε από άλλες αποτυχημένες αλλαγές, που πήγαν να γίνουν στο παρελθόν, στο πρόγραμμα των αγωνισμάτων του "κλασικού αθλητισμού".

Τα "match" σε α' γύρο, προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικό θα είναι των 6 ομάδων. Σε κάθε αγώνισμα ο νικητής θα δίνει 12 βαθμούς, ο δεύτερος 10 βαθμούς, ο τρίτος 8 βαθμούς κ.λπ. Στις 23 Ιουνίου οι πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα πάρουν την απ' ευθείας πρόκριση στον ημιτελικό, μαζί με τους δύο καλύτερους δεύτερους. Οι υπόλοιπες 18 ομάδες θα διεκδικήσουν στους προημιτελικούς τις άλλες έξι θέσεις του ημιτελικού και θα προκριθούν οι δύο πρώτες κάθε ομίλου. Από τους δύο ημιτελικούς θα σχηματισθεί η 6άδα των τελικών της 28ης Ιουνίου.

Στο μήκος, στον ακοντισμό και ύψος θα δημιουργούνται δυο υπογκρούπ με τρεις "head-to-head" αναμετρήσεις και εν συνεχεία μια ακόμα μεταξύ των πρώτων, δεύτερων και τρίτων του γκρουπ. Στο ύψος, πριν τον κάθε γύρο, ο άλτης θα επιλέγει που θα βάλει τον πήχη, χωρίς να γνωρίζει την επιλογή του αντιπάλου. Η βαθμολογία των οκτώ πρώτων αγωνισμάτων θα καθορίζει το πως θα τρέξουν οι ομάδες στη μεικτή σκυταλοδρομία στο τέλος και θα υπάρχει “time-gap” της τάξης του 1 δευτερολέπτου ανά 3 βαθμούς. Στην εκκίνηση του κάθε πρώτου δρομέα των 800μ. θα υπάρχει ειδική πύλη με σήμανση, που θα ενεργοποιείται όταν έρχεται η ώρα να ξεκινήσει...

Η ελληνική αποστολή...

Τα αγωνίσματα του στίβου και οι αθλητές και αθλήτριες, που θα αγωνισθούν για την Ελλάδα είναι:

100μ. (A): Γιάννης Νυφαντόπουλος (Γ.Σ. Ελ. Βενιζέλος Χανίων)

Μήκος (Γ): Έφη Κολοκυθά (ΓΑΣ Αλεξάνδρειας Ημαθίας)

Ακοντισμός (Γ): Σοφία Υφαντίδου (ΟΚΑ Βικέλας Βέροιας)

100μ. (Γ): Ραφαέλα Σπανουδάκη (Γ.Σ. Ηλιούπολης)

4Χ400μ. μεικτή: Αντώνης Αλεξανδρίδης (ΟΣΦΠ), Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ), Δέσποινα Μουρτά (Ολυμπιάδα Πάτρας), Ελπίδα Καρκαλάτου (ΣΔΥ Αργολίδας)

110μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης (ΑΟ Ηφαιστία Λήμνου)

Ύψος (Α): Αντώνης Μέρλος (Ποσειδών Λουτρακίου)

100μ. εμπ.: Κλειώ Σάντα (Γ.Σ. Αστέρας Αιγάλεω)

800μ. (Α) - 600μ. (Γ) - 400μ. (Α) -200μ. (Γ): Χρήστος Κοτίτσας (Γ.Σ. Κηφισιάς), Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (Γ.Σ. Κηφισιάς), Κώστας Νάκος (Γ.Σ. Τρικάλων), Γρηγορία Κεραμιδά (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας)

Αναπληρωματικοί έχουν δηλωθεί οι: Κώστας Βασιλάκης (σκυταλοδρομία καταδίωξης), Μιχάλης Κιάφας (110μ. εμπ., ύψος), Αλέξανδρος Περιστέρης (110μ. εμπ.) και οι Αλάνα Μπερν (100μ., σκυταλοδρομία καταδίωξης), Κορίνα Πολίτη (4Χ400μ. μεικτή, σκυταλοδρομία καταδίωξης), Κυριακή Σαμάνη (100μ., 100μ. εμπ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL