Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
ΝΤΟΠΙΝΓΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / "Μαύρη σελίδα" στον Μαραθώνιο γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΤΟΠΙΝΓΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / "Μαύρη σελίδα" στον Μαραθώνιο γυναικών

Η Κιρούα και η Σούμγκονγκ μετά την απονομή των μεταλλίων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο...

Αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το κύρος των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και του Μαραθωνίου δρόμου ειδικότερα, το γεγονός ότι κι οι δύο πρώτες νικήτριες των Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο, πριν κλείσει ο Ολυμπιακός κύκλος, βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας και μάλιστα της ίδιας, της ερυθροποιητίνης (ΕΡΟ).

Στις 16 Αυγούστου 2016 η Τζεμίμα Τζελάγκατ Σούμγκονγκ από την Κένυα τερμάτισε πρώτη με χρόνο 2 ώρες 24' 04'', με δεύτερη τη συνομήλική της (γεννημένες κι οι δύο το 1984) πρώην συμπατριώτισσά της, που από το 2013 αγωνιζόταν με τα "χρώματα" του Μπαχρέιν, Γιουνίς Τζεπκιρούι Κιρούα, που τερμάτισε λίγα μέτρα πιο πίσω, σε 2 ώρες 24' 13''.

Το χρυσό μετάλλιο της Σούμγκονγκ πανηγυρίστηκε ιδιαίτερα στην Κένυα, καθώς ήταν το πρώτο της αφρικανικής χώρας σε Ολυμπιακό Μαραθώνιο γυναικών. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά είχε αναδειχθεί κορυφαία μαραθωνοδρόμος του κόσμου και μάλιστα είχε τιμηθεί από την ΑΙΜS μετά από λίγους μήνες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, καθώς είχε νικήσει και στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.

Μετά από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2017, η ΙΑΑF ανακοίνωσε ότι η "χρυσή" ολυμπιονίκης του Ρίο βρέθηκε "ντοπέ" σε αιφνιδιαστικό έλεγχο εκτός αγώνων που είχε γίνει στην Κένυα τον Φεβρουάριο στην ουσία ερυθροποιητίνη. Η υπόθεση καθυστέρησε να τελεσιδικήσει καθώς η Σούμγκονγκ επικαλέστηκε ιατρικούς λόγους. Σε 23σέλιδη έκθεσή της υπηρεσία αντι-ντόπινγκ της Κένυας (ADAK) εξήγησε τους λόγους που απέκλεισε για τέσσερα χρόνια τη δρομέα και μάλιστα την κατηγόρησε ότι είπε ψέματα να "δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα". Πριν λίγες μέρες ήρθε η ανακοίνωση της Ένωσης για την Ακεραιότητα του Στίβου (ΑΙU) για να μάθουμε ότι και Γιουνίς Κιρούα βρέθηκε "θετική" σε αιφνιδιαστικό έλεγχο, κι αυτή με ερυθροποιητίνη.

Η υπόθεση των δύο Αφρικανών μαραθωνοδρόμων είναι η δεύτερη πιο σοβαρή για ολυμπιονίκες στίβου στον 21ο αιώνα, μετά την "αμαρτωλή" σφαιροβολία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που μάλιστα είχαν διεξαχθεί στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τότε είχε αφαιρεθεί άμεσα το χρυσό μετάλλιο της νικήτριας Ιρίνε Κοζαλένκο, για να βρεθεί οκτώ χρόνια αργότερα "ντοπέ", με τους επανελέγχους των δειγμάτων με πιο σύγχρονες μεθόδους από τη WADA, και ο "χρυσός" ολυμπιονίκης στους άνδρες Ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ.

Ειδικά οι γυναίκες σφαιρόβολοι "αμαύρισαν" τότε τον ιερό τόπο, καθώς στη συνέχεια βρέθηκαν ντοπαρισμένες τόσο η τέταρτη, Ρωσίδα Σβετλάνα Κριβέλιοβα (στον επανέλεγχο της WADA μετά από 8 χρόνια), όσο και η πέμπτη, Ναντζέγια Όσταπτσουκ, που ήρθε πρώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, αλλά επτά μέρες αργότερα της αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο, γιατί αποδείχθηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL