Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΚΙΝΑ - MOΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2019 / Ανοιχτός ο δρόμος για διάκριση...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΑ - MOΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2019 / Ανοιχτός ο δρόμος για διάκριση...

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε αγωνιστεί και το 2017 σε φιλικό αγώνα εναντίον του Μαυροβουνίου...

Το μεσημέρι της 16ης Μαρτίου έγινε στην κινεζική πόλη Σενζέν η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο μπάσκετ, που θα διεξαχθεί από 31 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου στην Κίνα. Είναι η τρίτη φορά που η διοργάνωση, που συνηθίζεται να αποκαλείται "Μουντομπάσκετ", θα διεξαχθεί στην ασιατική ήπειρο, μετά τις Φιλιππίνες το 1978 και την Ιαπωνία το 2006.

Η ελληνική Εθνική ομάδα μπάσκετ κληρώθηκε στον έκτο όμιλο με αντιπάλους τη Νέα Ζηλανδία, τη Βραζιλία και το Μαυροβούνιο. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 32 ομάδες, αρχικά χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Προκρίνονται στη δεύτερη φάση οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, ενώ εκεί θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Θα συνεχίσουν στα πλέι οφ οκτώ ομάδες για τις θέσεις 1-8 και οι υπόλοιπες θα παίξουν για τις θέσεις 9-16.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα μπει στη μάχη την 1η Σεπτεμβρίου κόντρα στους Μαυροβούνιους, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου θα παίξει με τη Βραζιλία και στις 5 Σεπτεμβρίου με τη Νέα Ζηλανδία. Σε περίπτωση που προκριθεί στην επόμενη φάση, όπως είναι και το αναμενόμενο, θα διασταυρωθεί με τον Ε' όμιλο (ΗΠΑ, Τουρκία, Τσεχία, Ιαπωνία) και θα δώσει το πρώτο ματς στις 7 Σεπτεμβρίου, το δεύτερο στις 9 Σεπτεμβρίου και το τρίτο στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Εθνική Ελλάδας από τη στιγμή που θα παίξει στον ίδιο όμιλο με την ομάδα των ΗΠΑ, που θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, σημαίνει πως δεν θα συναντηθεί μαζί της στα νοκ άουτ... Αυτό αυτομάτως ανοίγει τον δρόμο για μία σημαντική πορεία στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος δεν δίστασε σε δηλώσεις του να αποκαλέσει θετική την κλήρωση, λέγοντας επίσης πως "καλό είναι να μπορέσουμε να συνδυάσουμε πρόκριση από την πρώτη φάση με απόκτηση ακόμα καλύτερου ρυθμού μέσα από αγώνες για τη συνέχεια. Πιστεύω ακράδαντα πως αν παρουσιαστούμε στο επίπεδο όπου πιστεύουμε όλοι πως ανήκουμε, θα έρθει η πρώτη πρόκριση και η Εθνική θα διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή συνέχεια".

Η Εθνική βρέθηκε στην Κίνα αφού πραγματοποίησε μία πολύ καλή πορεία στην προκριματική φάση, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση του ομίλου της. Και όλα αυτά έχοντας στη σύνθεσή της αρκετούς αναπληρωματικούς. Στην τελική φάση, μάλιστα, όπως φαίνεται θα διαθέτει το "υπερόπλο" που λέγεται Γιάννης Αντετοκούνμπο. Την τελευταία φορά που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής ο Γιάννης ήταν ένας ανερχόμενος παίκτης, ενώ στο σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μία - δίχως καμία υπερβολή - «οβιδιακή» μεταμόρφωση προς το καλύτερο. Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, στον αγώνα των Μιλγουόκι Μπακς απέναντι στους Φιλαντέλφεια Σίξερς ο Αντετοκούνμπο έκανε ρεκόρ καριέρας σημειώνοντας 52 πόντους!

Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει η Εθνική σε Μουντομπάσκετ είναι η δεύτερη το 2006, όταν είχε νικήσει 101-95 τις ΗΠΑ στον ημιτελικό της Σαϊτάμα, ενώ το 1994 και το 1998 βρέθηκε στην άκρως τιμητική τέταρτη θέση της τελικής κατάταξης. Η παρθενική συμμετοχή της καταγράφηκε το 1986, όταν ένα χρόνο πριν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1987, πήρε τη δέκατη θέση. Στις δύο τελευταίες συμμετοχές της τερμάτισε ενδέκατη το 2010 και ένατη το 2014. Το γεγονός πως το ασημένιο μετάλλιο του 2006 κατακτήθηκε επί ασιατικού εδάφους αυξάνει τις προσδοκίες για μία ευτυχή ανάλογη κατάληξη στη διοργάνωση του 2019. Η Εθνική απέχει πολλά χρόνια από τις υψηλές θέσεις μίας μεγάλης διοργάνωσης και ελπίζουμε πως αυτή τη φορά θα έρθει η πολυπόθητη επιστροφή.

Οι όμιλοι όπως προέκυψαν από την κλήρωση:

1ος όμιλος: Κίνα, Βενεζουέλα, Πολωνία, Ακτή Ελεφαντοστού

2ος όμιλος: Αργεντινή, Ρωσία, Νότια Κορέα, Νιγηρία

3ος όμιλος: Ισπανία, Πουέρτο Ρίκο, Ιράν, Τυνησία

4ος όμιλος: Σερβία, Ιταλία, Φιλιππίνες, Ανγκόλα

5ος όμιλος: ΗΠΑ, Τουρκία, Τσεχία, Ιαπωνία

6ος όμιλος: Ελλάδα, Βραζιλία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία

7ος όμιλος: Γαλλία, Δομικανή Δημοκρατία, Γερμανία, Ιορδανία

8ος όμιλος: Λιθουανία, Αυστραλία, Σενεγάλη, Καναδάς

Σε περίπτωση που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πάρει και στο γκρουπ της δεύτερης φάσης μια από τις δύο πρώτες θέσεις θα βρεθεί στα νοκ άουτ ματς, όπου θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά μια ομάδα από τον 7ο ή τον 8ο όμιλο, δηλαδή για μια εκ των Γαλλίας, Γερμανίας, Δομινικανής Δημοκρατία, Ιορδανίας, Λιθουανίας, Αυστραλίας, Σενεγάλης και Καναδά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL