Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Πρότυπο ενσωμάτωσης των προσφύγων η Λιβαδειά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Πρότυπο ενσωμάτωσης των προσφύγων η Λιβαδειά

του Σωτήρη Καρβούνη*

Ο Δήμος Λεβαδέων αποτελεί τον πρώτο δήμο της χώρας, που ανέλαβε από το 2016 τη διαχείριση ενός διαφορετικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων και αναγνωρίστηκε πανευρωπαϊκά ως παράδειγμα καλής πρακτικής.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (Κ.Ε.ΔΗ.Λ), σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μισθώνει 80 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, διάσπαρτα στην πόλη, όπου μένουν 480 άνθρωποι και έχουν άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας, εκπαίδευσης και υπηρεσίες, χωρίς διακρίσεις. Αυτήν την περίοδο 183 παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία, ενώ η καθημερινότητά τους εμπλουτίζεται με μαθήματα υπολογιστών, θεατρικό παιχνίδι, διαπολιτισμική χορωδία, αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.

Οι δράσεις με αθλητικό χαρακτήρα είναι και εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των προσφύγων, καθώς δεν απαιτούν κοινή μόρφωση, γλώσσα επικοινωνίας, θρησκεία ή πολιτισμικές συνήθειες. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι ο αθλητισμός τους ενεργοποιεί και δεν τους περιθωριοποιεί.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα προσφύγων, που θέλησαν να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό:

* Τα προσφυγόπουλα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία, ενώ παράλληλα εντάσσονται σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες των σχολείων.

* Δυο Σύριοι (πατέρας και γιος), ωφελούμενοι του προγράμματος ESTIA, βρήκαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη μεγάλη τους αγάπη, το μπάντμιντον, ένα άθλημα που στερήθηκαν στην χώρα τους λόγω του πολέμου, και όπως λένε οι ίδιοι "η Λιβαδειά τους έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία".

* Αρκετά παιδιά συμμετέχουν σε διάφορες τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες, γυμνάζονται και συνυπάρχουν με συνομήλικά τους, δημιουργούν φιλίες και μαθαίνουν την κουλτούρα μας και τον πολιτισμό μας, ενώ έφηβοι και μεγαλύτεροι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα τοπικά πρωταθλήματα.

* Συμμετέχουν σε πεζοπορίες, που στόχο έχουν την ήπια άθληση και τη γνωριμία τους με τους αρχαιολογικούς χώρους, την ιστορία και τη φύση της περιοχής μας.

Την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα στις 20 Ιουνίου 2018, διοργανώσαμε μια μεγάλη γιορτή, που περιλάμβανε αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδηλασία, κ.λπ.), πολυεθνική κουζίνα, μουσική εκδήλωση, έκθεση φωτογραφίας κ.ά. Η γιορτή αυτή αποτέλεσε αφορμή τόσο για τους συλλόγους της πόλης (αθλητικούς και πολιτιστικούς), όσο και για τους πρόσφυγες να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν, ενώ οδήγησε αρκετά παιδιά να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στις συγκεκριμένες αθλητικές ομάδες.

Μεγάλες προσπάθειες να ενεργοποιήσουμε το ενδιαφέρον των προσφύγων γίνονται και μέσω των αθλητικών προγραμμάτων των δήμων, π.χ. ΠαγΟ της ΓΓΑ και των δράσεων BEACTIVE, που διοργανώνονται από το αθλητικό τμήμα του δήμου μας και είναι ανοιχτά προς όλους.

Υπήρξαν όμως και δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, για τις οποίες χρειάζεται μέριμνα, ειδικά στην αδυναμία έκδοσης ατομικού δελτίου αθλητή για τους πρόσφυγες λόγω:

* Έλλειψης εγγράφων από τη χώρα καταγωγής, (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης κ.ά.)

* Ελλιπούς ενημέρωσης των σωματείων για τη συλλογή των δικαιολογητικών.

* Κάλυψης κόστους ιδιωτικής ασφάλισης από τα σωματεία των αθλητών - προσφύγων για το έτος που παραμένουν εγγεγραμμένοι στον σύλλογο τους.

Οι παραπάνω διαδικασίες δεν ορίζονται για τους Έλληνες υπηκόους, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να αποκλείονται από τους επίσημους αγώνες των ομάδων.

Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί ένα βασικό σκαλοπάτι για την ένταξη των προσφύγων σε κάθε κοινωνία και να συνδράμουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

* Mε βάση την εισηγήση στην ημερίδα του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός". Ο Σωτήρης Καρβούνης είναι πρόεδρος της ΚE.ΔΗ.Λ. και εντεταλμένος του Δήμου Λεβαδεών για τον αθλητισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL