Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ / Δύσκολοι καιροί για... πρίγκηπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ / Δύσκολοι καιροί για... πρίγκηπες

"Χωρίς δουλειά" οι Τσάβι Πασκουάλ και Γιώργος Μπαρτζώκας, δύο προπονητές με κατάκτηση τίτλου στην Ευρωλίγκα...

Ξέραμε ότι στην ποδοσφαιρική Ελλάδα οι ομάδες αλλάζουν προπονητές "σαν τα πουκάμισα", αλλά φαίνεται πως δεν έχουν το "μονοπώλιο", αφού βρίσκουν μιμητές σε άλλα αθλήματα, όπως στο μπάσκετ, αλλά και σε... ευρωπαϊκή κλίμακα. Στη φετινή Ευρωλίγκα οι απομακρύνσεις προπονητών τείνουν να λάβουν διαστάσεις «επιδημίας». Ενώ ακόμα βρισκόμαστε στον Ιανουάριο, ήδη οι εφτά από τις δεκαέξι ομάδες της διοργάνωσης έχουν προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή!

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προπονητή του Ολυμπιακού, του Ντέιβιντ Μπλατ, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προπονητές που δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Ο Μπλατ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δεν είναι δυνατόν να έχουν απολυθεί επτά από τους δεκαέξι προπονητές. Με εξοργίζει. Δεν μπορώ να το δεχθώ με τίποτα. Όλοι αυτοί οι προπονητές είναι πάρα πολύ καλοί και δεν έχουν τον σεβασμό που πρέπει από τις ομάδες τους".

Ο τελευταίος που προστέθηκε στη σχετική λίστα ήταν ένας Έλληνας, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που "εκδιώχθηκε" από τη Χίμκι πληρώνοντας το γεγονός ότι η ομάδα του βρισκόταν στην πολύ χαμηλή 13η θέση της βαθμολογίας στην Ευρωλίγκα, με απολογισμό 7 νίκες και 12 ήττες.

Θυμίζουμε πως στην περσινή αγωνιστική περίοδο η Χίμκι έκανε την καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία της με τις οδηγίες του Έλληνα τεχνικού και δυσκόλεψε πάρα πολύ στα πλέι οφ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε έναν ρωσικό "εμφύλιο", με ελληνικό "εμφύλιο" στους δύο πάγκους. Η ΤΣΣΚΑ σε καμία από τις τρεις νίκες της δεν επικράτησε με πάνω από πέντε πόντους διαφορά, ενώ στον τέταρτο και τελευταίο αγώνα της σειράς η Χίμκι είχε δικαιολογημένα παράπονα για λανθασμένη διαιτητική απόφαση στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης. Φέτος η Χίμκι μοιάζει "νοσοκομείο" και ειδικά την απουσία του κορυφαίου ίσως παίκτη της Ευρωλίγκα, του Αλεξέι Σβεντ, "την πλήρωσε" - άδικα - ο Γιώργος Μπαρτζώκας...

Στις υπόλοιπες αλλαγές που έχουν γίνει από την έναρξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου, ο Περάσοβιτς αντικατέστησε τον Μαρτίνεθ στην Μπασκόνια, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον Σπάχια στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Ρέπεσα τον Τζίκιτς στην Μπουντούτσνοστ, ο Γκαρθία τον Μαλδονάδο στην Γκραν Κανάρια, ο Ερνάκ τον Τσάκι στην Νταρουσάφακα και ο Ρικ Πιτίνο τον Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, απέμειναν δύο Έλληνες προπονητές που συνεχίζουν στο υψηλότερο επίπεδο του διασυλλογικού ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Δημήτρης Ιτούδης στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία αγωνιστική περίοδος στην οποία δεν προπονούσε ομάδες από την Ευρωλίγκα ούτε ένας Έλληνας προπονητής είναι η μακρινή πια 2006-2007. Συνολικά, πέρα από τους Ιτούδη, Μπαρτζώκα και Σφαιρόπουλο, έχουν καθοδηγήσει ομάδες στην Ευρωλίγκα και οι Πεδουλάκης, Ζούρος, Φλεβαράκης, Κατσικάρης, Κακιούσης, Γιαννάκης, Αλβέρτης και Αγγέλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL