Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ / Ξεκαθαρίζει το τοπίο στα επαγγελματικά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ / Ξεκαθαρίζει το τοπίο στα επαγγελματικά δικαιώματα

Γ. Βασιλειάδης: "Πρώτη φορά εισάγεται η έννοια του εκπαιδευτή. Μητρώο των προπονητών και εκπαιδευτών, ώστε κάθε αθλητής ή αθλούμενος να γνωρίζει ποιος θα τον προπονήσει"

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έχει θέσει σε διαβούλευση από την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου το σχέδιο νόμου με τίτλο "Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού - Προπονητές και εκπαιδευτές - Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις". Η διαβούλευση αυτή, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει, θα ολοκληρωθεί στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9 π.μ.

Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέχρι τα Χριστούγεννα ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του 2019.

"Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη σε θέματα και καταστάσεις που ταλανίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα στον αθλητισμό δημιουργώντας ανισότητες και έλλειμμα ελέγχου. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μέσα σε ένα αναρρύθμιστο περιβάλλον να περάσουμε στην επόμενη μέρα βάσει των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Όχι να ακούγεται όμορφο στα αυτιά, αλλά να έχει αποτέλεσμα" είπε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Θέματα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προπονητών, η εκλογική διαδικασίαα σε αθλητικές ομοσπονδίες, η συμμετοχή μετόχων στοιχηματικών εταιρειών σε ανώνυμες εταιρείες, η εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ορισμένα από τα κεφάλαια του νέου αθλητικού νόμου.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, αναφερόμενος στη νέα μορφή της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, σημείωσε: "Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια νέα εποχή ουσιαστικού ελέγχου, λειτουργίας και λόγου ύπαρξης αυτής της επιτροπής. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ από την απουσία ελέγχου. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως η Επιτροπή δεν ελέγχει πλημμελώς λόγω δικής της ευθύνης, αλλά λείπουν τα εργαλεία".

Σχετικά με την επαγγελματική πιστοποίηση των προπονητών ποδοσφαίρου, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε: "H UEFA αναγνωρίζει συγκεκριμένους τίτλους σπουδών. Έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα και να δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΣΕΦΑΑ να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε όλη την Ε.Ε. Η ρύθμιση προβλέπει πως οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα, χωρίς σεμινάρια, παίρνουν το UEFA B. Αυτό τους δίνει πρόσβαση στο 90% των σωματείων της επικράτειας. Σε περίπτωση που το τμήμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, τότε παίρνει το UEFA C. Για πρώτη φορά λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα μετά το 2006 που θεσπίστηκε το αυτοδιοίκητο, ώστε να γνωρίζουν οι προπονητές τα επαγγελματικά τους δικαιώματα".

Όσον αφορά τις ομοσπονδίες, ο Γ. Βασιλειάδης τόνισε: "Ο έλεγχος των ομοσπονδιών περνάει στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα ανεχθούμε ξανά διασπάθιση ούτε ενός ευρώ δημόσιου χρήματος, ούτε θα ξαναζήσουμε φαινόμενα των τελευταίων χρόνων. Διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των μειοψηφιών, δεν θα φιμώνονται, θα έχουν λόγο, δικαιώματα και εκπροσώπηση. Στις εκλογές θα υπάρχει είτε ενιαία λίστα, είτε ψηφοδέλτια, εάν υπάρχουν περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια. Η δική μας πρόταση είναι το όριο να είναι στο 42% κι από κει και πάνω απλή αναλογική, αν και αυτό είναι ακόμα προς διαβούλευση. Έτσι κατοχυρώνονται το συνταγματικό δικαίωμα και το κεκτημένο. Θα υπάρχουν πλαφόν στις θητείες. Θα μπορούν να είναι δύο διαδοχικές θητείες και τέσσερις γενικότερα. Αυτό το μέτρο θα αφορά προέδρους, γενικούς γραμματείς και ταμίες, που έχουν θέση ισχύος και μπαίνει η υπογραφή τους. Όχι όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου".

Για τις στοιχηματικές εταιρείες προβλέπεται να τεθεί πλαφόν 15% για τους ιδιοκτήτες ομάδων παράλληλα με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των εργαλείων της ΕΕΑ για αποτελεσματικότερο έλεγχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL