Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ / Το "Πρώτο Θέμα"... αγανάκτησε και τον Αλαφούζο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ / Το "Πρώτο Θέμα"... αγανάκτησε και τον Αλαφούζο!

Οι μεταδόσεις των αγώνων του Παναθηναϊκού κυριαρχούν στις τηλεμετρήσεις του σαββατοκύριακου...

Βρισκόμαστε στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, βλέπουμε να διεξάγεται ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα κι αν θέλαμε να μιλήσουμε για "ευχάριστες εκπλήξεις", θα εστιάζαμε στους "μπέμπηδες" του Γιώργου Δώνη στον Παναθηναϊκό, στην εντυπωσιακή επιστροφή του Άρη Θεσσαλονίκης στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και στις τηλεθεάσεις των αγώνων, που μεταδίδονται "ζωντανά" και ελεύθερα, πλέον, από την ΕΡΤ.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με τους φιλάθλους να μην έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλα τα ματς των ομάδων τους, όχι μόνο λόγω της τιμής των εισιτηρίων, αλλά και γενικότερα της δυσκολίας στις μετακινήσεις, του φόβου των επεισοδίων κ.λπ., αλλά και κόντρα στη λογική της "χορηγίας" των συνδρομητικών καναλιών που υιοθετούνταν από τις ΠΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι Έλληνες φίλαθλοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ΕΡΤ και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλείαδη και την επιβράβευσαν με τηλεθεάσεις που οι "νόμοι της αγοράς" δεν μπορούσαν να προβλέψουν!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα ματς που έπαιξε ο νεανικός Παναθηναϊκός και έδειξε η ΕΡΤ η μέση τηλεθέαση ήταν πάνω από 15%, ενώ και στις μεταδόσεις όλων των άλλων ομάδων (Άρης, Ατρόμητος, Ξάνθη, Απόλλων Σμύρνης, Παναιτωλικός και Λαμία) της συμφωνίας με την κρατική τηλεόραση οι τηλεθεάσεις τους ήταν μεγαλύτερες - πολύ ή λίγο - από τον μέσο όρο της κρατικής τηλεόρασης, δείγμα του πόσο "διψούσαν" οι Έλληνες φίλαθλοι για ελεύθερες μεταδόσεις.

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου ο αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΣ Γιάννινα έδωσε στην ΕΡΤ μέσο τηλεμερίδιο 15,9%, αγγίζοντας ακόμα και το 20,3%, ενώ τον παρακολούθησαν για τουλάχιστον ένα λεπτό 1.576.035 τηλεθεατές! Στους άνδρες ηλικίας 25-44 το μέσο τηλεμερίδιο κυμάνθηκε στο 24,7%, φτάνοντας έως και το 32,3%. Μάλιστα, οι τηλεθεάσεις αναμένεται να γίνουν ακόμη υψηλότερες όταν αρχίσει η μετάδοση και των ντέρμπι, όπως το Άρης - ΠΑΟΚ και το Παναθηναϊκός - ΑΕΚ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όλα τα παραπάνω "κατήγγειλε" πρώτη η ΠΑΕ Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη, για να επανέλθει την περασμένη Κυριακή το "Πρώτο Θέμα" και με διάφορους "λαϊκισμούς" να προσπαθήσει να αποδομήσει κι αυτή την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Μόνο και μόνο από τον τίτλο ("Η ΕΡΤ πληρώνει τρεις φορές ακριβότερα τη Λαμία από τη Ρεάλ") μπορεί να αντιληφθεί κανείς πού το πάει το "ρεπορτάζ", που λέει "μισές αλήθειες" για να αποδείξει ότι "η κρατική τηλεόραση χρησιμοποιείται σαν ψηφοθηρικός μηχανισμός και επενδύει ένα κολοσσιαίο ποσό ώστε να εκμεταλλευτεί τη μαζική απήχηση του ποδοσφαίρου προφανώς υπέρ του κυβερνώντος κόμματος".

Αυτό που κατάφερε το δημοσίευμα είναι να αγανακτήσει ακόμη και τον... Γιάννη Αλαφούζο, καθώς εξέδωσε σχετική ανακοίνωση - διαμαρτυρία και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ άλλες τρεις ΠΑΕ τα είπαν στους "ανησυχούντες" για το δημόσιο χρήμα σε πολύ πιο σκληρούς τόνους.

Η ανακοίνωση της "πράσινης" ΠΑΕ αναλυτικά:

"Σημερινό δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο επιχειρεί να διαμορφώσει μια εικονική πραγματικότητα ως προς τη συμφωνία του Παναθηναϊκού και άλλων έξι ομάδων με την ΕΡΤ για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων πρωταθλήματος. Πρωτίστως, σκόπιμα παραλείπεται η πλέον κομβική... λεπτομέρεια: χωρίς τη συμφωνία με την ΕΡΤ δεν θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα.

Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό, η εμπορικότητα του συλλόγου δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Εξ ου και το ποσό της συμφωνίας με την ΕΡΤ είναι όμοιο με το συμβόλαιο που προϋπήρχε με τη Nova. Αποτελεί χαρά για τον Παναθηναϊκό να μπορούν τα εκατομμύρια των φιλάθλων μας να παρακολουθούν όπου κι αν βρίσκονται δωρεάν την προσπάθεια της ομάδας. Κάτι το οποίο πιστοποιείται στις τηλεθεάσεις των αγώνων μας".

Εκείνη, πάντως, που είπε "τα πράγματα με το όνομά τους" ήταν η ΠΑΕ Άρης:

"Κουραστικό κατάντησε πια, και συνάμα κακόγουστο, το σίριαλ που συντηρούν κάποιοι κύκλοι περί δήθεν... 'σκανδαλώδους σύμβασης της ΕΡΤ με τις επτά ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ', όπως, αίφνης, ανακάλυψε σήμερα και το 'Πρώτο Θέμα'!!!

Η ΠΑΕ Άρης (όπως και οι άλλες έξι ΠΑΕ) κατανοεί πλήρως την ανησυχία σας και αντιλαμβάνεται ποια είναι τα πραγματικά σας κίνητρα. Κίνητρα που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο και τα... 'χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων', αλλά βρίσκονται σε άλλα συμφέροντα (πολιτικά - επιχειρηματικά), που θέλετε να εξυπηρετήσετε για χάρη των αφεντικών σας. Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος...

Τα οφέλη της συγκεκριμένης απόφασης του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη γίνονται ορατά κάθε σαββατοκύριακο, όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνει, μέσω της ΕΡΤ, σε κάθε σπίτι, ακόμη και στο πιο απόμακρο σημείο της Ελλάδας. Και ομάδες όπως ο Άρης, με τη δυναμική και τον κόσμο του, προάγουν το άθλημα. Η συμφωνία της ΕΡΤ με τις επτά ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ είναι μια win-win συμφωνία κι αυτό αρχίζει ήδη να αποτυπώνεται.

Όσοι, λοιπόν, θέλετε να υπηρετήσετε τους 'αφεντάδες' σας για τους δικούς σας λόγους, ψάξτε άλλο 'γήπεδο' να παίξετε. Οι 'σκανδαλώδεις συμφωνίες' βρίσκονται αλλού, εκεί που τις αποκρύπτετε ή τις αποκαλύπτετε κατά το δοκούν..."

Στην αντίστοιχη ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναιτωλικός υπάρχει το υστερόγραφο: "Πριν μερικά χρόνια, που δύο ομάδες (Ολυμπιακός – Ξάνθη), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, είχαν συμβάσεις με την ΕΡΤ, υπήρχε η ίδια... ευαισθησία των συγκεκριμένων ΜΜΕ για τα 'χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων';".

Τέλος, η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης επισημαίνει: "Ενοχλήθηκαν διότι επτά ομάδες της Σούπερ Λιγκ δεν διαλύθηκαν οικονομικά, αλλά επιβίωσαν. Αν και ξεκάθαρα στοχοποιήθηκαν, οι επτά αυτές ομάδες σώθηκαν - και μαζί τους το ελληνικό πρωτάθλημα - κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λόγω της ΕΡΤ. Έτσι, πλέον στοχοποιήθηκε και η ΕΡΤ. Κι απάντησαν με ό,τι έκαναν μέχρι τώρα, ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Με... λάσπη, αυτή τη φορά και προς την ΕΡΤ. Ενοχλήθηκαν διότι η εικόνα από τους αγώνες φτάνει στις τηλεοπτικές οθόνες όλων των νοικοκυριών, σε κάθε γωνιά της χώρας, και μάλιστα δωρεάν"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL