Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / Οι "χρυσοί" ολυμπιονίκες μας και παγκόσμιοι πρωταθλητές...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / Οι "χρυσοί" ολυμπιονίκες μας και παγκόσμιοι πρωταθλητές...

Άννα Κορακάκη, Κατερίνα Στεφανίδη και Λευτέρης Πετρούνιας επιβεβαιώνουν δύο χρόνια μετά τα χρυσά μετάλλια του Ρίο...

Το 2016, με την κατάκτηση έξι μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ήταν κομβική χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό. Έχει χαρακτηριστεί η καλύτερη χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά, επειδή "εχθρός του καλού είναι το καλύτερο", οι προϋποθέσεις για ανάλογη και καλύτερη εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο είναι πολύ ευνοϊκές, αν κρίνουμε από τη "συνέχεια" που έχουν οι τρεις κάτοχοι των χρυσών μεταλλίων, η Κατερίνα Στεφανίδη, η Άννα Κορακάκη και ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Από τον θρίαμβο του Ρίο έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια και σ' αυτό το διάστημα οι "χρυσοί" μας ολυμπιονίκες όχι μόνο δεν έχασαν τη λάμψη τους, αλλά φρόντισαν να την κάνουν ακόμη πιο εκθαμβωτική! Με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κορέας από την Άννα Κορακάκη και οι τρεις κορυφαίοι μας αθλητές έχουν προσθέσει στο παλμαρέ τους και τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στον ελληνικό αθλητισμό.

Η Κατερίνα Στεφανίδη από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μεγάλη διοργάνωση που να μην ανέβηκε στο βάθρο των νικητών και -όπου δεν υπήρχε... βάθρο- να πλασαριστεί στις 2-3 καλύτερες του άλματος επί κοντώ στον κόσμο. Σ' αυτό το διάστημα αναδείχθηκε τρεις φορές νικήτρια στη σειρά των Ντάιμοντ Λιγκ της ΙΑΑF, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2017 στον ανοιχτό στίβο στο Λονδίνο, πρωταθλήτρια Ευρώπης σε κλειστό (2017 Βελιγράδι) και ανοιχτό στίβο (2018 Βερολίνο), και τρίτη παγκόσμια πρωταθλήτρια στον κλειστό στίβο φέτος στο Μπέρμιγχαμ.

Ακόμη και πριν από δέκα μέρες, στο Διηπειρωτικό Κύπελλο της ΙAAF, όπου πήρε τη 2η θέση εκπροσωπώντας την Ευρώπη, πέρασε τα 4.85μ., επίδοση με την οποία είχε νικήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ότι αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια στίβου της Ευρώπης για τον Αύγουστο, μήνα που πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δείχνει το διεθνές κύρος της, που το επιβεβαίωσε έμπρακτα κι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου (ΕΑΑ) και την έχρισε αρχηγό της ευρωπαϊκής ομάδας στο Διηπειρωτικό Κύπελλο στην Οστράβα.

Κι αν η Κατερίνα Στεφανίδη ηττήθηκε σε 3-4 αγώνες σε σύνολο 30 και πλέον στη διάρκεια της διετίας, ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι αήττητος στους κρίκους από τον Απρίλιο του 2016, όταν είχε έρθει δεύτερος στο test event του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στη μεγαλύτερη διοργάνωση της χρονιάς για την ενόργανη γυμναστική, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης, ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το τέταρτο διαδοχικό του χρυσό μετάλλιο στους κρίκους και ισοφάρισε το ρεκόρ ενός άλλου "θρύλου" του αγωνίσματος, του Ιταλού Γιούρι Κέκι, που είχε ανάλογη συγκομιδή χρυσών μεταλλίων (1990, 1992, 1994, 1996). Από το Ρίο ο Έλληνας γυμναστής μετράει επτά χρυσά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, με κορυφαία στιγμή την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 στο Μόντρεαλ. Αυτό ήταν το δεύτερό του χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αφού είχε προηγηθεί η επιτυχία του 2015 στη Γλασκώβη.

Αντίθετα, το χρυσό μετάλλιο που πήρε η Άννα Κορακάκη στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν το πρώτο της κι ένας από τους λόγους είναι ότι μέχρι τώρα αγωνιζόταν στη συγκεκριμένη διοργάνωση στην κατηγορία των... νεανίδων! Η 22χρονη σκοπεύτρια βρίσκεται στην "ελίτ" του κόσμου και στα δύο όπλα, κατέκτησε μετάλλια στο Ρίο (το χρυσό στα 25μ. σπορ πυροβόλο πιστόλι) και ήδη πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι. Το νεαρό της ηλικίας της προοιωνίζεται ότι θα γίνει "χρυσοθήρας" μεταλλίων και θα καταρρίψει όλα τα ρεκόρ συγκομιδής διακρίσεων, αφού έχει μπροστά της -και λόγω της φύσης του αθλήματος της σκοποβολής- άλλες 4-5 Ολυμπιάδες (το μεσοδιάστημα μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων)...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL