Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΙΤΑΛΙΑ / Τέσσερα χρυσά μετάλλια κόντρα στον ρατσισμό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΙΤΑΛΙΑ / Τέσσερα χρυσά μετάλλια κόντρα στον ρατσισμό!

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στην Ιταλία, με αφορμή το χρυσό μετάλλιο της ιταλικής ομάδας στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ. των γυναικών στους Μεσογειακούς Αγώνες. Σημείο αναφοράς για τις τέσσερις δρομείς Μαρία Μπενεντίκτα Τσιγκμπόλου, Αγιομίντε Φολορούνσο, Ραφαέλα Λουκούντο και Λιμπάνια Γκρενότ πως είναι όλες μαύρες και μετανάστριες!

Να σημειωθεί ότι ανάλογου χρώματος δέρμα είχαν κι οι τέσσερις νικήτριες στα 4Χ100μ. γυναικών Γαλλίδες σπρίντερ, αλλά κανένα θέμα δεν δημιουργήθηκε, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί τον κανόνα στα περισσότερα σπορ στην πατρίδα της "Μασσαλιώτιδας".

Η Λιμάνια Γκρενότ, δεύτερη στα 400μ. των Μεσογειακών Αγώνων πίσω από την Κύπρια Ελένη Αρτυματά, γεννήθηκε στην Κούβα. Η τελευταία Ιταλίδα δρομέας στη "μεγάλη" σκυταλοδρομία βρίσκεται πάνω από 10 χρόνια στην Ιταλία. Ήρθε στην Ευρώπη ως εγνωσμένης αξίας αθλήτρια, καθώς είχε πάρει την 4η θέση στα 400μ. στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2003 και την 3η θέση στους αγώνες της Κεντρικής Αμερικής το 2005. Από το 2009 αγωνίζεται με την Εθνική Ιταλίας.

Οι άλλες τρεις είναι "τέκνα της ανάγκης". Η Αγιομέντε Τεμιλάντε Ολουγιαντογίοσι Φολορούνσο (όπως είναι... ολόκληρο το όνομα της) είναι η 22χρονη δεύτερη νικήτρια των Μεσογειακών Αγώνων στην Ταραγόνα στα 400μ. εμπόδια. Είναι γέννημα θρέμμα της ιταλικής "παραγωγής" του ιταλικού στίβου, αφού η οικογένεια της μετανάστευε για οικονομικούς λόγους από τη Νιηγηρία, όπως και η οικογένεια της Μαρία Μπενεντίκτα Τσιγκμπόλου, που πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 400 μέτρα. Η τέταρτη της ομάδας, Ραφαέλα Μποαχέγκ Λουκούντο, νικήτρια στο ιταλικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στα 400μ., είναι παιδί μεταναστών από το Σουδάν.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, αλλά και ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας, Ρομπέρτο Σαβιάνο, έγραψαν μηνύματα στα social media. "Η πιο όμορφη είδηση της χθεσινής ημέρας, έφτασε από τους Μεσογειακούς Αγώνες και όχι από την Ποντίντα. Νίκησε η Ιταλία που δεν φοβάται" έγραψε στο Twitter ο Ματέο Ρέντζι. "Τα δικά τους χαμόγελα είναι η απάντηση στην ρατσιστική Ιταλία της Ποντίντα. Η πολυπολιτισμική Ιταλία που γεννήθηκε από το δημοκρατικό όνειρο δεν θα σταματήσει" συμπλήρωσε ο Σαβιάνο. Τα τweets αυτά ήταν απάντηση σε δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνιτ ("Πρώτα οι Ιταλοί").

Στην αντεπίθεση πέρασε όμως ένας άλλος υπουργός, ο Τζανμάρκο Τσεντινάο, που με επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί εδώ στην Ελλάδα συνήθως η Χρυσή Αυγή, απάντησε: "Κερδισμένα 156 μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες και ο Σαβιάνο με τον Ρέντζι θυμούνται μόνο αυτά που κέρδισαν οι αθλήτριες που είναι μαύρες. Ποιος είναι ο ρατσιστής; Μπράβο σε όλους τους Ιταλούς αθλητές. Οι πραγματικοί ρατσιστές είναι εκείνοι που ξεχνούν όλους τους άλλους αθλητές, που έχουν κερδίσει μετάλλια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL