Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ο Θεόφιλος... ζωγράφιζε στο χορτάρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Θεόφιλος... ζωγράφιζε στο χορτάρι

Είναι μερικοί άνθρωποι που, όσο και να περάσουν τα χρόνια, σου μένουν στο μυαλό. Το παλικάρι που λέγαμε μικροί βλέποντας καουμπόικα, ο παικταράς, βλέποντας μπάλα στην ασπρόμαυρη και στη συνέχεια έγχρωμη τηλεόραση. Και επειδή στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 δεν είχαμε και πολλές ευκαιρίες για να δούμε ποδόσφαιρο, οι σταθμοί μας ήταν τα Μουντιάλ, με πρώτο το Μεξικό.

Ο Θεόφιλος Κουμπίλιας, ηγέτης της εθνικής Περού, ήταν γεννημένος να σκέφτεται με το πόδι. Κοντός, γεμάτος, στα προχωρημένα του είχε αποκτήσει και κοιλίτσα, μίλαγε με την μπάλα. Στα στημένα άπαιχτος. Στα φάουλ, σήμαινε συναγερμός στην αντίπαλη εστία. Οι κάθετες μπαλιές του ξυράφι, το σταμάτημα και το κοντρόλ της μπάλας θύμιζε Πελέ. Δεν είναι τυχαίο πως ο Πελέ, πρόσφατα, το 2004, τον επέλεξε για τη λίστα του, στους καλύτερους 100 ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Γκολτζής με τα όλα του, είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Εθνικής Ομάδας του Περού όλων των εποχών, με 26 γκολ σε 81 παιχνίδια.

“Α ρε Κουμπίλιας", ακουγόταν στις αλάνες όταν κάποιος πετύχαινε γκολ από φάουλ. Αυτό που έκανε εντύπωση σε μένα αλλά και στους φίλους μου ήταν το σουλούπι του, που σε τίποτα δεν θύμιζε ήρωα των ποδοσφαιρικών μας ονείρων. Με τα ινδιάνικα χαρακτηριστικά των Αφροαμερικανών, κατάφερε σε μία πάμφτωχη χώρα όχι μόνο να διακριθεί, αλλά και να ψηφιστεί ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Περού όλων των εποχών. Τι κι αν πούλησε στους Αργεντινούς ένα ματς, το περιβόητο 6-0 του Μουντιάλ του 1978, και έκανε τη χάρη στον αιμοσταγή Βιντέλα; Του το συγχωρούμε...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL