Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ / Πανελλήνιος Γ.Σ.: Πολυπολιτισμική "κυψέλη" στο κέντρο της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ / Πανελλήνιος Γ.Σ.: Πολυπολιτισμική "κυψέλη" στο κέντρο της Αθήνας

Μια εικόνα που δεν θα τη φανταζόμασταν πριν 30 χρόνια, αλλά γίνεται χρόνο με τον χρόνο και πιο οικεία, είναι να βρίσκονται σε μια αθλητική εγκατάσταση, όπως αυτή του Πανελλήνιου Γ.Σ. στην Κυψέλη, "όλες οι φυλές της γης" και να προπονούνται στο πνεύμα "του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού"! Μακριά από τα στερεότυπα παράγεται ένα έργο που έχει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα και θα έκανε υπερήφανο τον αείμνηστο Κώστα Παπαναστασίου, στη μνήμη του οποίου διεξάγονται σήμερα τα "Παπαναστάσεια".

Ο "σύλλογος των Ολυμπιονικών" βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής από τα πεπραγμένα της διοίκησης Μίνωα Κυριακού την περασμένη δεκαετία και ακόμη δεν λέει να συνέλθει, καθώς τα χρέη είναι τεράστια και το μοναδικό σταθερό έσοδο είναι οι συνδρομές των γονιών στις ακαδημίες υποδομής των αθλημάτων. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι σε μεγάλο βαθμό τον Πανελλήνιο τον "έσωσαν" και οι μετανάστες από όλα τα μέρη της γης που ζουν από του Γκύζη μέχρι την πλατεία της Αττικής και από το Μεταξουργείο μέχρι τα Πατήσια.

"Αυτή τη στιγμή σχεδόν το 1/3 των ακαδημιών μας είναι παιδιά μεταναστών. Ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη η αναλογία και όλο και μεγαλώνει το ποσοστό. Μιλάμε για πάνω από 700 παιδιά μεταναστών και προσφύγων σε όλα τα αθλήματα" είπε στην "Αυγή" ο Βαγγέλης Οικονομόπουλος υπάλληλος της γραμματείας του συλλόγου, και την ώρα που μιλούσαμε ήρθε να πληρώσει τη μηνιαία συνδρομή για το παιδί της μια νεαρή μητέρα από τη Βουλγαρία...

Ο Πανελλήνιος Γ.Σ. αγκάλιασε πριν από μερικά χρόνια τα "ξενάκια" κι αυτά τώρα το ανταποδίδουν και με το παραπάνω. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι οι "αιμοδότες" των αγωνιστικών τμημάτων του συλλόγου, κάτι ανάλογο με τους αδελφούς Αντετοκούνμπο στην Εθνική μπάσκετ και δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την "εκτόξευση" του τμήματος στίβου.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες που είχε φέρει στον Πανελλήνιο ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1, αλλά και πρόεδρος μια θητεία της ΕΟΕ, έφυγαν από την Κυψέλη, όπως "εξαφανίστηκαν" και τα λεφτά. Το 2017 ο ΠΓ.Σ. είχε πάρει τη δεύτερη θέση στο διασυλλογικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών με 292 βαθμούς, πολύ πίσω από τον Γ.Σ. Κηφισιάς, που είχε πάρει την πρώτη θέση με 466 βαθμούς. Είναι μια διαφορά βαθμών που λογικά δεν καλύπτεται μέσα σ' ένα χρόνο κι όμως έγινε! Στο φετινό διασυλλογικό πρωτάθλημα ο ιστορικός σύλλογος πήρε και πάλι την πρώτη θέση μεταξύ 34 σωματείων της Αττικής με 390 βαθμούς, έναντι 382 βαθμών του Γ.Σ. Κηφισιάς, και μ' ένα πρόχειρο υπολογισμό πάνω από 100 βαθμούς έδωσαν αθλητές και αθλήτριες που οι γονείς τους δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα!

Την ώρα που άλλοι μεγάλοι σύλλογοι κάνουν μετεγγραφές, ο Πανελλήνιος Γ.Σ. "ανανεώνεται" από τα... σπλάχνα του, αλλά και από την πολιτική ενσωμάτωσης των παιδιών "κατώτερου θεού" στην κοινωνία του αθλητισμού. Έτσι, πριν από περίπου τρεις μήνες πήγε στις εγκαταστάσεις της Κυψέλης ένας 22χρονος από τη Σιέρα Λεόνε, αλλά ήδη Έλληνας υπήκοος, ο Κόλινς Νγκόμπεχ, που είπε στον προπονητή των σπριντ Κώστα Αντωνόπουλο: "Κύριε, νομίζω ότι τρέχω γρήγορα!" Και είχε δίκιο! Την προηγούμενη εβδομάδα στην Χαλκίδα έτρεξε σε 10.99 τα 100μ. στους αγώνες "Δημήτρης Βραϊμάκης", ενώ στους διασυλλογικούς αγώνες έδωσε τους 21 από τους 390 βαθμούς!

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την Ντενίσα Μπάλλα, με καταγωγή από την Αλβανία, μεγάλωσε στη Ρόδο και έχει ελληνική υπηκοότητα, που το περασμένο φθινόπωρο ήρθε στην Αθήνα στα 18 της χρόνια για να γυμναστεί με των εκ των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών Σταύρο Καρρέ στον Πανελλήνιο, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στην κατηγορία νεανίδων και "έδωσε" 19 βαθμούς στο διασυλλογικό πρωτάθλημα.

Αντίστοιχα, ο Πανελλήνιος Γ.Σ. πήρε την πρώτη θέση και στο διασυλλογικό πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων (κάτω των 18 χρόνων) με 266 βαθμούς (157,5 πέρσι), έναντι 207 του ΟΦΚΑ Οδυσσέας και 176 του Γ.Σ. Γλυφάδας, που ήταν πρώτος πέρσι με 192 βαθμούς. Και εδώ υπάρχει μια "φουρνιά" δρομέων, που τα επόμενα χρόνια ενδεχομένως να στελεχώσουν τις Εθνικές ομάδες, αν και οι γονείς τους είναι μετανάστες από χώρες της Αφρικής, όπως π.χ. η Γκλόρια Τσουκούμα από τη Νιγηρία στα σπριντ, η Σαντρέλλα Ελ Ντερίνι από την Αίγυπτο στα "χαμηλά" εμπόδια κ.λπ.

Και στην κολύμβηση...

Στην 33άρα πισίνα του Πανελλήνιου Γ.Σ. η εικόνα είναι ανάλογη μ' αυτή του στίβου και μάλιστα στις προαγωνιστικές κατηγορίες της κολύμβησης είναι ακόμη πιο ενδεικτική της πολιτικής των ανθρώπων του συλλόγου. Παιδιά με καταγωγή από την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, την Πολωνία κ.λπ. κολυμπάνε υπό τις οδηγίες του "αργυρού" Ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη και των συνεργατών του και η ενσωμάτωσή τους είναι πλήρης.

"Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζονται από το σχολείο, αφού πολλά είναι συμμαθητές από την πρώτη δημοτικού. Όταν κάθονται δίπλα - δίπλα στο θρανίο, έτσι θα προπονηθούν και στην πισίνα. Ακόμη κι αν κάποιοι λίγοι Έλληνες γονείς έχουν προκαταλήψεις, η συμπεριφορά των παιδιών δεν αφήνει περιθώρια για διαχωρισμούς" μας λέει η έφορος του τμήματος κολύμβησης Μαρία Σάββα - Αργυράκη.

Ο Πανελλήνιος έχει τα περισσότερα "ξενάκια" σε σχέση μ' άλλα σωματεία της κολύμβησης κι αυτό έχει να κάνει και με την πληθυσμιακή σύνθεση της Κυψέλης και των γύρω περιοχών. Να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι βλέποντας τα αποτελέσματα του πρωταθλήματος προαγωνιστικών κατηγοριών την προηγούμενη βδομάδα διαπιστώσαμε ότι μια ολόκληρη ομάδα σκυταλοδρομίας, η 4Χ100μ. μεικτή των αγοριών 11 χρόνων, αποτελείται αποκλειστικά από παιδιά μεταναστών!

Σκληρά "εργαζόμενος"

Ο αθλητής που έχει "όλο το πακέτο" με τα όσα αναφέραμε παραπάνω και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι έργο συντελείται στον Πανελλήνιο είναι ο 14χρονος Θεοχάρης Μάινα, ίσως ο πιο σκληρά "εργαζόμενος" Έλληνας στην ηλικία του! Με καταγωγή από την Κένυα, παιδί του ορθόδοξου ιερέα Σαμουήλ, είναι πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία των παίδων στο αγώνισμα του lazer-run (τρέξιμο και σκοποβολή με όπλο λέιζερ) της ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, καθώς πήρε την πρώτη θέση το 2017 και στους τρεις αγώνες της σειράς, σε Καυτανζόγλειο, ΟΑΚΑ και Αρχαία Ολυμπία.

Ο Χάρης, όπως τον λένε οι γονείς του, οι φίλοι του και ξέρουν όλοι στον Πανελλήνιο, κάνει πέντε προπονήσεις την εβδομάδα στο κολύμπι και άλλες τόσες στον στίβο, τρεις στην σκοποβολή και δύο στη ξιφασκία κι έγινε ο μικρότερος σε ηλικία αθλητής που εκπροσώπησε ποτέ την Ελλάδα σε διεθνή διοργάνωση, ενώ μέχρι πέρσι δεν είχε καν την ελληνική υπηκοότητα. Τον περασμένο μήνα πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Μοντέρνου Πεντάθλου (κολύμβηση και lazer-run) κάτω 17 χρόνων στην Πράγα και πήρε την 19η θέση μεταξύ 29 συμμετασχόντων και την πρώτη θέση μεταξύ των πενταθλητών της ηλικίας του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL