Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιταλία - Γερμανία στο "ματς του αιώνα"!

ΜΕΞΙΚΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1970

Όπως "η πρώτη αγάπη είναι και παντοτινή", το ίδιο ισχύει και με την πιο χαρακτηριστική ανάμνηση από Μουντιάλ. Μόλις είχαμε πάρει στο σπίτι την ασπρόμαυρη Telefunken και η ΕΙΡΤ (τότε) έδειχνε για πρώτη φορά "ζωντανά" Παγκόσμιο Κύπελλο το 1970 στο Μεξικό.

Ημιτελικός Ιταλίας - Γερμανίας και βάλαμε το... ξυπνητήρι για να δούμε το ματς μετά τα μεσάνυχτα, τον αγώνα που εν συνεχεία χαρακτηρίστηκε ως "το ματς του αιώνα"! Η Ιταλία έδειχνε να παίρνει την πρόκριση, αλλά το τελευταίο λεπτό του αγώνα ο αμυντικός Σνέλινγκερ, που αγωνιζόταν μάλιστα στη Μίλαν, ισοφάρισε αναπάντεχα σε 1-1. Το ματς πήγε στην παράταση, όπου μπήκαν άλλα 5 γκολ, με εκπληκτικές διακυμάνσεις. Οι Γερμανοί πήραν το προβάδισμα με τον Γκερντ Μίλερ στο 94', αλλά οι Ιταλοί ισοφάρισαν γρήγορα στο 98' και έξι λεπτά αργότερα προηγήθηκαν 2-1 με τον Ρίβα. Στο 110' ο Μίλλερ ισοφάρισε ξανά κι ενώ πιστεύαμε ότι ήταν γραφτό να μη νικήσει κανένας, ο Τζιάνι Ριβέρα στο 111' πέτυχε το τελικό 4-3. Οι Ιταλοί προκρίθηκαν στον τελικό για να ηττηθούν με 4-1 από τη Βραζιλία του Πελέ.

Ένα χρόνο νωρίτερα είχαμε δει και την έγχρωμη ταινία "Παγκόσμιο Κύπελλο 1966", που παίχτηκε στους αθηναϊκούς κινηματογράφους, με τη μοναδική στην Ιστορία επικράτηση της Αγγλίας και το γκολ - "φάντασμα" (πέρασε ή δεν πέρασε η μπάλα τη γραμμή του τέρματος;) στον τελικό του Γουέμπλεϊ με τη Γερμανία...

 

Ν. ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ

Δείτε όλα τα σχόλια