Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Η διοργάνωση του "χοντρού" / Μια από τις τελευταίες ρομαντικές ιστορίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η διοργάνωση του "χοντρού" / Μια από τις τελευταίες ρομαντικές ιστορίες

Το μοντέρνο ποδόσφαιρο αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα από τα πιο κερδοφόρα εμπορικά προϊόντα στον πλανήτη. Εντούτοις, ακόμη και στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του κέρδους σε κάθε τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, υπάρχουν οι ιστορίες εκείνες που δίνουν στο άθλημα εκείνη την ηρωική και "παραμυθένια" περιβολή.

Παρίσι, 1998. Δυο σπουδαίες ομάδες, Γαλλία και Βραζιλία, φτάνουν στον τελικό, έχοντας αποκλείσει οι μεν τρικολόρ τη δυναμική Κροατία του Μπλάζεβιτς, οι δε σελεσάο την εκπληκτική Ολλανδία, που είχε αφήσει εκτός τετράδας την Αργεντινή. Οι Βραζιλιάνοι, με τον 22χρονο Ρονάλντο ως βαρύ πυροβολικό δίπλα στους Ριβάλντο, Έμερσον, Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος, ήταν έτοιμοι να σηκώσουν την κούπα μέσα στο "σπίτι" της Γαλλίας.

Τίποτα όμως δεν πήγε βάσει σχεδίου. Το μεσημέρι πριν τον τελικό στο ξενοδοχείο που διεμένε η Σελεσάο οι φωνές του Ρομπέρτο Κάρλος σκορπούν πανικό. "Ο Ρονάλντο πεθαίνει". Το "φαινόμενο" στο κρεββάτι του με σπασμούς, αφρούς στο στόμα και τα μάτια του γυρισμένα. Όλοι πάγωσαν. Κρίση επιληψίας, είπε το ιατρικό επιτελείο, ωστόσο για πολλά χρόνια το επεισόδιο αυτό γεννούσε μυστήριο και δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας.

Ο προπονητής Ζαγκάλο αποφασίζει να αποκλείσει τον Ρονάλντο απο την αποστολή του τελικού, βάζοντας στη θέση του τον Εντμούντο. Λίγες ώρες αργότερα, στα αποδυτήρια του Stade De Francais, ο Ρονάλντο δηλώνει "καλά" και πείθει τον πρόεδρο της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και τον γιατρό της ομάδας πως είναι έτοιμος να παίξει. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το "φαινόμενο" δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα στο γήπεδο, οι συμπαίχτες του απόλυτα αποσυντονισμένοι από το περιστατικό, οι "πετεινοί" σαρωτικοί κι έτσι, με δυο γκολ του Ζιντάν και ένα του Πετί, κατατροπώνουν τους Βραζιλιάνους.

Ακολουθούν δυο πολύ άσχημοι τραυματισμοί. Ο χειρότερος, τον Απρίλιο του 2000, λίγο μετά την επιστροφή του, έχοντας παίξει μόλις 7 λεπτά απέναντι στη Λάτσιο. Οι εικόνες από εκείνη τη φριχτή στιγμή στοίχειωσαν για πολύ καιρό τα όνειρα των φιλάθλων σε όλο τον πλανήτη. Για τα επόμενα δύο χρόνια ο Ρονάλντο θα μείνει εκτός γηπέδων. Πολλοί έσπευσαν να ρίξουν τίτλους τέλους για το "φαινόμενο".

Ν. Κορέα - Ιαπωνία, 2002. Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, κόντρα σε όλους εκείνους που μιλούσαν για έναν τελειωμένο Ρονάλντο, επιλέγει τον "χοντρό" επιθετικό, που μόλις είχε επανέλθει από τον σοβαρό τραυματισμό του, στην αποστολή για το Μουντιάλ της Ιαπωνίας και της Κορέας. Το ρίσκο του Βραζιλιάνου τεχνικού βγήκε και με το παραπάνω. Ο Ρονάλντο όχι απλώς απέδειξε πως επέστρεψε. Πήρε τη Βραζιλία από το χέρι οδηγώντας την στο τρόπαιο. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε αργότερα, υποφέροντας από τους πόνους στα γόνατά του.

Το "φαινόμενο" με 8 γκολ αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ με δυο δικά του τέρματα η Βραζιλία κερδίζει τη Γερμανία στον τελικό. Η πιο εντυπωσιακή Βραζιλία των τελευταίων δεκαετιών, με τα τρία "Ρ", Ρονάλντο - Ριβάλντο - Ροναλντίνιο, τους Καφού, Λούσιο, Ρ. Κάρλος, Ζ. Σίλβα, θύμιζε μια άρτια κουρδισμένη ορχήστρα. Ο... γνήσιος Ρονάλντο, με το χειρότερο κούρεμα που έχουμε δει στα γήπεδα, έγραφε μια από τις τελευταίες "ρομαντικές" ιστορίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μέχρι και σήμερα άλλωστε, το "φαινόμενο" είναι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ με 15 γκολ, ενώ εως το 2014 ήταν ο πρώτος στη σχετική λίστα.

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL