Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στην "ελίτ" και πάλι οι ελληνικές ομάδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην "ελίτ" και πάλι οι ελληνικές ομάδες

Νικ Καλάθης και Λούκα Ντόντσιτς από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στη φετινή Ευρωλίγκα

Ξεκινούν την Τρίτη 17 Απριλίου τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα με τις δύο ελληνικές ομάδες να έχουν το αβαντάζ έδρας, τερματίζοντας στην τρίτη και τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου, κάτι που είχε συμβεί και πέρσι, δείχνοντας ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν βρίσκονται τυχαία στην "ελίτ" του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, αν δούμε τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα έχει τα καλύτερα πλασαρίσματα (3η και 4η θέση), με τη Ρωσία να ακολουθεί (1η και 8η θέση), την Ισπανία να μη δικαιολογεί την παρουσία πέντε ομάδων (5η, 7η, 9η, 11η και 13η θέση) και την Τουρκία του... ύψους και του βάθους (2η και 16η θέση).

Πρώτος μπαίνει στη μάχη των πλέι ο Παναθηναϊκός, που αντιμετωπίζει την Τρίτη και την Πέμπτη τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται την Τετάρτη και την Παρασκευή τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Και οι τέσσερις αγώνες θ' αρχίσουν στις 9.15 μ.μ. (NOVA), με τα εισιτήρια των αγώνων του ΟΑΚΑ να έχουν ήδη εξαντληθεί. Στα άλλα ζευγάρια των πλέι οφ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντιμετωπίζει τη Χίμκι και η Φενέρμπαχτσε την Μπασκόνια.

Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί στις αναμετρήσεις με την Ζαλγκίρις, αλλά αποτελεί "σταυρόλεξο" το κατά πόσο θα φανεί απολύτως έτοιμος. Για δεύτερη διαδοχικά σεζόν οι "ερυθρόλευκοι" μπαίνουν στη μάχη των πλέι οφ χωρίς να βρίσκονται στην καλύτερη αγωνιστική τους κατάσταση και με βασικούς παίκτες (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Τιλί) να προέρχονται από απουσία 2-4 εβδομάδων. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου τα πήγε περίφημα στο μεγαλύτερο διάστημα της κανονικής περιόδου, αλλά είχε 4 ήττες στα τελευταία 5 ματς, όταν εξασφάλισε το πλεονέκτημα έδρας!

Η Ζαλγκίρις ήταν η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Ευρωλίγκα και ο Σάρας Γιασικεβίτσιους καλύτερος "ανατέλλων" προπονητής. Με συγκομιδή 18 νίκες - 12 ήττες, βελτίωσε το περσινό ρεκόρ της (14-16) και σχεδόν τριπλασίασε τις νίκες της σε σχέση με πρόπερσι (7-17). Η ομάδα από τη Λιθουανία δείχνει "πονηρός" αντίπαλος, και η πρόκριση του Ολυμπιακού θα κριθεί εν πολλοίς στα... κέφια του Βασίλη Σπανούλη, στις απουσίες ή όχι λόγω τραυματισμών και στην εμπειρία, τομέα που υπερτερούν σαφώς οι "ερυθρόλευκοι".

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός τελείωσε την κανονική περίοδο με πέντε νίκες στα πέντε τελευταία ματς και σ' αυτό συνέβαλε αποφασιστικά ο Μάικ Τζέιμς, που στα πρώτα ματς μετά την επιστροφή του από το ΝΒΑ ήταν "καταστροφικός" για τους "πράσινους". Το "δώρο" της Ζαλγκίρις με τη νίκη της επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ την τελευταία αγωνιστική και η σταδιακή βελτίωση στην άμυνα έδωσαν το πλεονέκτημα έδρας στον Παναθηναϊκό, που έχει μάθει από την περσινή δυσάρεστη εμπειρία του κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, θέλει να εκμεταλλευτεί απόλυτα το "κάστρο" του ΟΑΚΑ (13 νίκες σε 15 αγώνες) και να επιστρέψει σε φάιναλ φορ έπειτα από έξι χρόνια απουσίας.

Από την πλευρά της, η Ρεάλ Μαδρίτης καλείται να πετύχει κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν, να προκριθεί, δηλαδή, στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου με μειονέκτημα έδρας, έχοντας τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες. Η "κακοδαιμονία" της με τους τραυματισμούς (Γιουλ, Κούζμιτς, Ράντολφ, Αγιόν, Ρούντι και Καμπάτσο) ανέδειξε τη δουλειά του "αμφιλεγόμενου" Πάμπλο Λάσο, αλλά έδωσε και πολλές ευκαιρίες στον 19χρονο Λούκα Ντόντσιτς να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, να γίνει ο πρώτος έφηβος υποψήφιος για ΜVP της διοργάνωσης και "μήλο της έριδος" για τις ομάδες του ΝΒΑ, εκεί που είναι και το μέλλον του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL