Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Τα διαχρονικά πιστόλια και τα χρυσόψαρα της αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα διαχρονικά πιστόλια και τα χρυσόψαρα της αντιπολίτευσης

Του Γιάννη Τζούστα*

Ένα νέο αντιπολιτευτικό πεδίο ανακάλυψαν οι δυνάμεις της ενωμένης αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με αφορμή την εισβολή του κουμπουροφόρου μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στον αγώνα με την ΑΕΚ. Συνεπικουρούμενες από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ ξεδίπλωσαν το αφήγημα ότι πιστόλια στα γήπεδα εμφανίστηκαν με «την πρώτη φορά Αριστερά» και με τον Ιβάν Σαββίδη. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς, οι φίλαθλοι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και γνωρίζουν ότι οιένοπλοι πρόεδροι αποτελούν ένα είδος που αναπτύχθηκε και άνθησε επί των ημερών της κυριαρχίας των κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ).

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την εμφάνιση των πιστολιών στο γήπεδο δόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού έκανε την εμφάνισή του στο γήπεδο με πιστόλι, θέλοντας προφανώς να τιμήσει την παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του... Το προσωνύμιο Ρίνγκο που συνόδευε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη δεν οφείλονταν βέβαια σε κάποια ομοιότητα με τον Τζουλιάνο Τζέμα. Τότε βέβαια καμιά ομάδα δεν αποχώρησε από το γήπεδο δηλώνοντας τρομοκρατημένη... Ο μόνος που κατάγγειλε το γεγονός ήταν ο Γάλλος διαιτητής Μισέλ Βοτρό, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1985 κατήγγειλε ότι ο τότε προέδρος του ΠΑΟ μετά τον αγώνα με την Τορίνο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας απείλησε να τον πυροβολήσει θεωρώντας πως αδίκησε την ομάδα του. Η καταγγελία Βοτρό στην UEFA κόστισε, πρωτόδικα, στον Έλληνα μεγαλοπαράγοντα ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων και πρόστιμο 6,5 εκατ. δραχμών.

Πραγματικές σκηνές Φαρ Ουέστ, όμως, εξελίχθηκαν στο Members Club του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας μετά τη λήξη του αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακός 0-2 τον Νοέμβριο του 1999. Οι παράγοντες της ΑΕΚ με επικεφαλής τον Δημήτρη Μελισσανίδη επιτέθηκαν φραστικά κατά του τότε προέδρου της ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλου, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη διαιτησία του ρέφερι του αγώνα Δημητρόπουλου. Η απάντηση ήταν... εκρηκτική και ήρθε από το πιστόλι του μπράβου του Μητρόπουλου, ο οποίος πυροβόλησε δύο φορές προκαλώντας πανικό.

Κωμικοτραγικές σκηνές εξελίχθηκαν, πάλι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, τον Φεβρουάριο του 2002, στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ - ΠΑΟΚ. Ο τότε ισχυρός άνδρας της Ένωσης Μάκης Ψωμιάδης επιτέθηκε στους διαιτητές κρατώντας πιστόλι. Μόνο που το έστρεψε κατά του εαυτού του απειλώντας να αυτοκτονήσει! Η συμπεριφορά Ψωμιάδη καταγράφηκε στην έκθεση του παρατηρητή, αλλά ο «Μάκαρος» δεν υπέστη την παραμικρή τιμωρία, αφού θεωρήθηκε «απλός φίλαθλος»!

Η υποκρισία τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και των ανταγωνιστικών προς τον ΠΑΟΚ ομάδων, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ο καθένας στο δικό του πεδίο την εισβολή του ένοπλου Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, καταδεικνύει ότι η υπόθεση της εξυγίανσης στο ποδόσφαιρο είναι ένας τιτάνιος αγώνας, που χρειάζεται ριζοσπαστικές επιλογές.

* Ο Γιάννης Τζούστας είναι δημοσιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL