Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Από τον "Ρίνγκο", στον "διδάσκω ήθος" και τώρα στον Ιβάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Από τον "Ρίνγκο", στον "διδάσκω ήθος" και τώρα στον Ιβάν

"Πρόκειται για ένα επεισόδιο που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο βίας και ακραίων παραβατικών συμπεριφορών, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για δεκαετίες" ανέφερε για την εικόνα του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και υπενθύμισε τις πρόσφατες περιπτώσεις, όπως τον εμπρησμό του σπιτιού του πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ Γιώργου Μπίκα τον Νοέμβριο του 2016 στη Χαλκιδική, την αποστολή φακέλου με σφαίρα και τρισέλιδη απειλητική επιστολή στον νυν πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο τα Χριστούγεννα του 2017, τους ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων που αποκάλυψαν πεπραγμένα της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο με πιο πρόσφατη (στις 28 Ιανουαρίου) στον Άρη Ασβεστά (για δεύτερη φορά!).

Στα πρόσφατα γεγονότα να προσθέσουμε την επίθεση στα γραφεία του "Έθνους" στις 23 Οκτωβρίου από 15 επωχούμενους σε μοτοσυκλέτες κουκουλοφόρους με πέτρες και λοστούς, που χτύπησαν δύο δημοσιογράφους και προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες εργαζομένων, για να κατευθυνθούν στη συνέχεια προς το ¨Γ. Καραϊσκάκης", όπου έπαιζε εκείνη την ημέρα ο Ολυμπιακός.

Πριν φθάσουμε στα γεγονότα του αγώνα ΠΑΟΚ - ΑΕΚ και την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, το όπλο του σε κοινή θέα και τον πρώην διαιτητή της FIFA και τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ Λούμπος Μίχελ να απειλεί τον διαιτητή της συνάντησης Γιώργο Κομίνη, είχαμε τα εκτεταμένα επεισόδια πριν από τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες στο Βόλο, την εισβολή των οπαδών του Ολυμπιακού μετά την ήττα από την ΑΕΚ στο "Γ. Καραϊσκάκης", αλλά και το επεισόδιο με τη ρίψη της ταμειακής χαρτοταινίας στον προπονητή του Ολυμπιακού Όσκαρ Γκαρθία, που ήταν και το ξεκίνημα της μεγάλης κρίσης των τελευταίων εβδομάδων με αρνητικό πρωταγωνιστή τον ΠΑΟΚ.

Εξίσου σοβαρό ήταν και το επεισόδιο της Καισαριανής στις 21 Φεβρουαρίου, όταν ο διεθνής Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής Αμρ Ουάρντα, που παίζει στον Ατρόμητο "δανεικός" από τον ΠΑΟΚ, δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και όπλο από κουκουλοφόρους, αλλά έτρεξε και απέφυγε τους τρομοκράτες του.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, ο πρώτος που είχε κατηγορηθεί ότι μπήκε με όπλο στο γήπεδο ήταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, που μάλιστα απέκτησε και το προσωνύμιο "Ρίνγκο". Ο άλλοτε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν είχε μπει ποτέ στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί, αλλά τον Οκτώβριο του 1985 είχε τιμωρηθεί από την UEFA με αποκλεισμό 4 χρόνων και πρόστιμο 6.500.000 δραχμών, ποινή που μειώθηκε στα 2 χρόνια μετά την έφεση.

Διαιτητής του αγώνα Παναθηναϊκού - Τορίνο 1-1 ήταν ο Γάλλος Μισέλ Βοτρό, που κατήγγειλε στην UEFA ότι ο Βαρδινογιάννης τον απείλησε με πιστόλι στη φυσούνα μετά το τέλος του ματς και τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού, κάτι που διέψευδαν οι άνθρωποι των "πράσινων".

Όπλο, για να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία, είχε βγάλει και το 2002 ο Μάκης Ψωμιάδης, πάλι σε αγώνα ΑΕΚ - ΠΑΟΚ, αλλά για το Κύπελλο Ελλάδας, μόνο που δεν το έστρεψε κατά του διαιτητή Παπαδάκου, αλλά κατά του εαυτού του, απειλώντας να αυτοκτονήσει! Να σημειωθεί ότι ο Ψωμιάδης δεν είχε τιμωρηθεί γι' αυτήν του την ενέργεια, αφού τότε δεν είχε επίσημη ιδιότητα στην ΠΑΕ ΑΕΚ και ήταν απλώς "φίλαθλος".

Το 2007 είχε και νεκρό, τον οπαδό του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλο, σε "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" με οπαδούς του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Λαυρίου.

Στην... ιστορία έχουν μείνει τα επεισόδια του 2011 μετά τον αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού 2-1 με την αλλοίωση αποτελέσματος και πρωταθλήματος από το "κάλυπτα κι εγώ τον... Κατσουράνη", την εισβολή των οπαδών των γηπεδούχων στον αγωνιστικό χώρο και τη συμπεριφορά ενός εκ των "αρίστων" Βαγγέλη Μαρινάκη, που "δίδαξε ήθος" στον διεθνή άσο των "πράσινων" Τζιμπρίλ Σισέ!

Η πιο σοβαρή εξωαγωνιστική πράξη βίας κατά δημοσιογράφου σημειώθηκε το 2004 κατά του αείμνηστου Φίλιππου Συρίγου. Ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος της "Ελευθεροτυπίας" εκείνο τον καιρό είχε κάνει αποκαλύψεις για το ντόπινγκ, ενώ είχε καταγγείλει και τον τρόπο παραχώρησης του σταδίου Καραϊσκάκη από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία στον Σωκράτη Κόκκαλη.

Είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι και λοστό στην Καλλιθέα από δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή, είχε πολλαπλά τραύματα και νοσηλεύθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αφού κινδύνευσε άμεσα η ζωή του. Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί κι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που εκείνη την εποχή ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL