Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΙΒΟΣ / "Πετάμε" στο άλμα επί κοντώ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΙΒΟΣ / "Πετάμε" στο άλμα επί κοντώ!

Μένουν λίγες μέρες μέχρι τη μεγαλύτερη διοργάνωση της χρονιάς στον κλειστό στίβο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ (1-4 Μαρτίου) και έχουμε την Κατερίνα Στεφανίδη να παραμένει αήττητη για παραπάνω από ένα χρόνο και τον Εμμανουήλ Καραλή να καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με 5.78μ.!

Η Στεφανίδη ολοκλήρωσε το 2017 με 14 διαδοχικές νίκες αήττητη και υπήρχε ο "κίνδυνος" να χάσει το σερί στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στους "Millrose Games" της Νέας Υόρκης, αλλά οι δύο καλύτερες Αμερικανίδες, που πριν λίγες μέρες είχαν πηδήσει 4.90μ. (Σάντι Μόρις) και 4.81μ. (Τζένιφερ Σουρ) δεν αγωνίστηκαν. Η Μόρις, που είναι η κλασική αντίπαλος της Κατερίνας Στεφανίδη τα δύο τελευταία χρόνια ήταν στο στάδιο, αλλά αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού στη μέση στην προθέρμανση (από τότε δεν έχει αγωνιστεί ξανά), ενώ η Σουρ, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον κλειστό στίβο με 5.02μ. από το 2012 και "χρυσή" Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, δεν εμφανίστηκε καν στη Νέα Υόρκη, αν και είχαν προαναγγείλει οι διοργανωτές τη συμμετοχή της (και αυτή δεν αγωνίστηκε ξανά μετά τις 20 Ιανουαρίου).

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε 15 τις διαδοχικές νίκες της ξεπερνώντας τα 4.71μ. στη Νέα Υόρκη, για να έρθει στην Ευρώπη και σε τρεις διαδοχικούς αγώνες στη Γαλλία να βελτιώσει τρεις φορές τη φετινή της ατομική επίδοση (4.81μ. στο Παρίσι, 4.82μ. στη Ρουέν και 4.83μ. στη Λιεβέν), να φθάσει τις 18 διαδοχικές νίκες και να πλησιάσει σε απόσταση μίας νίκης το αντίστοιχο ρεκόρ της Έλενα Ισινμπάγιεβα. Η Ρωσίδα, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ του αγωνίσματος στον ανοιχτό στίβο με 5.06μ. από το 2009, είχε 19 διαδοχικές νίκες από τις 25 Ιουλίου του 2004 έως τις 17 Αυγούστου του 2015.

Η Κατερίνα Στεφανίδη, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα, έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ρεκόρ διαδοχικών νικών της Ισινμπάγιεβα την άλλη Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο μίτινγκ της Γλασκώβης και, βέβαια, να το καταρρίψει το Σάββατο 3 Μαρτίου στο Μπέρμιγχαμ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου (θα διεξαχτεί απ' ευθείας τελικός) και να κατακτήσει το μοναδικό χρυσό μετάλιο μεγάλης διοργάνωσης που δεν έχει στη συλλογή της.

"Ιπτάμενος" Καραλής

Από την πλευρά του, ο Εμμανουήλ Καραλής την περασμένη Κυριακή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που έγινε στο ΣΕΦ, αρχικά πέρασε τα 5.71μ. και κατέρριψε το ρεκόρ αγώνων (5.70μ.), που συγκατείχε από πέρσι με τον Κώστα Φιλιππίδη, αλλά και το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων (5.70μ.) από την ίδια διοργάνωση πέρσι. Στη συνέχεια κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων, περνώντας με την πρώτη προσπάθεια τα 5.78μ., που είναι παράλληλα και το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων είχε ο συνομήλικος του Καραλή, Σουηδός Αρμάντ Ντουμπλάντις, με 5.75μ. από τις 17 Ιανουαρίου 2017 στη Νέα Υόρκη.

Όμως, οι φιλοδοξίες του "μαθητή" του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου δεν περιορίζονται μόνο σ' αυτήν την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ της ηλικίας του. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τοποθέτησε τον πήχη στα 5.86μ. προκειμένου να "σπάσει" και το πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών του Κώστα Φιλιππίδη και λίγο ήθελε για να τα καταφέρει, καθώς στις δύο από τις τρεις αποτυχημένες προσπάθειές του, ο 19χρονος άλτης (γεννημένος στις 20 Οκτωβρίου του 1999) πέρασε πάνω από τον πήχη, που έπεσε στη συνέχεια. Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Τρίτη στην Πράγα, που νίκησε με άλμα στα 5.71μ. και στη συνέχεια ο πήχης δεν του έκανε το... χατήρι στο μοναδικό άλμα που επιχείρησε στα 5.86μ.!

Φιλιππίδης και Νικόλ...

Επιπλέον, βλέπουμε τον Κώστα Φιλιππίδη να περνάει τα 5.85μ. στις 8 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη, να ισοφαρίζει το πανελλήνιο ρεκόρ του κλειστού στίβου με επίδοση καλύτερη από το 5.80μ., που τον είχε αναδείξει πρωταθλητή κόσμου πριν τέσσερα χρόνια στο Σόποτ της Πολωνίας και ίση με αυτή που τον είχε αναδείξει "αργυρό" πρωταθλητή Ευρώπης πέρσι στο Βελιγράδι.

Έτσι, θα έχουμε σίγουρα παρουσία τριών Ελλήνων επικοντιστών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που μπορεί να γίνουν τέσσερις αν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου διεξάγονται οι Βαλκανικοί Αγώνες κλειστού στίβου, η Νικόλ Κυριακοπούλου υπερβεί το όριο, που είναι 4.71μ. Η "χάλκινη" παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2015 στον ανοιχτό στίβο, έχει καλύτερο φετινό άλμα στα 4.61μ., όταν είχε πάρει τη δεύτερη θέση στο μίτινγκ του Παρισιού (πίσω από την Κατερίνα Στεφανίδη) και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει την 11η επίδοση φέτος στον κόσμο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL