Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ / Οπαδική βία: Η Τέχνη ενώνει, δεν χωρίζει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ / Οπαδική βία: Η Τέχνη ενώνει, δεν χωρίζει...

TΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

Οι δραστηριότητες των οργανωμένων οπαδών των διάφορων ομάδων κάποτε βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για θετικούς λόγους, αλλά τις περισσότερες φορές για αρνητικούς. Όταν, για παράδειγμα, προβαίνουν σε φιλανθρωπικές δράσεις ή φιλοξενούν οπαδούς αντίπαλων ομάδων μέσα σε άκρως φιλικό κλίμα, όπως έκαναν πρόσφατα αρκετές φορές οι οπαδοί του Πανιωνίου, τότε είναι λογικό να χαίρουν εκτίμησης. Όταν όμως πραγματώνονται γεγονότα βίας ή άλλες καταστάσεις που αφορούν σε άσκοπους φανατισμούς, γεννιέται εύλογος προβληματισμός.
Λίγες μέρες πριν, μικρός αριθμός οπαδών του Πανιωνίου «ανέλαβαν δράση» αποσκοπώντας στη μη προβολή της ταινίας «1968» του Τάσου Μπουλμέτη στον κινηματογράφο «Σπόρτινγκ» που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη. Το γεγονός πως η συγκεκριμένη ταινία ασχολείται με το κατόρθωμα της ΑΕΚ να κατακτήσει πριν από 50 χρόνια το Κύπελλο Κυπελλούχων με αντίπαλο τη Σλάβια Πράγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο αποτέλεσε «αιτία πολέμου». Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν οπαδοί της νεοσμυρνιώτικης ομάδας απείλησαν τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου πως θα προκαλέσουν ζημιές αν προβληθεί τελικά εκεί η εν λόγω ταινία. Και μάλιστα οι απειλές τους φαίνεται πως "έπιασαν τόπο", αφού στους 28 κινηματογράφους, που προβάλλουν την ταινία και ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη δεν είναι μέσα το "Σπόρτινγκ"!

Το γεγονός επιβεβαίωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης μιλώντας σε γνωστή αθλητική ιστοσελίδα και για τη σχετική επικοινωνία του με τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου είπε μεταξύ άλλων: "Ανέφερα πως δεν είμαι ο επιχειρηματίας και δεν μπορώ εγώ να του πω να προβάλει ή να μην προβάλει την ταινία. Δεν έχω τέτοια δικαιοδοσία. Ναι μεν ο δήμος είναι κύριος του σινεμά, διότι είναι δημοτικός κινηματογράφος, αλλά ο επιχειρηματίας είναι άλλος. Νόμιζε ότι έχω κάποια σχέση με την ΠΑΕ Πανιώνιος. Του είπα να μιλήσει εκεί και να κάνει ό,τι θέλει εκείνος".
Στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης αμέσως ο νους πήγε σε ένα παρεμφερές γεγονός που είχε συμβεί τον Φεβρουάριο του 2011 και σχετιζόταν και αυτό με βία και οπαδικό κρετινισμό εναντίον μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τότε, περίπου 50 άτομα επιτέθηκαν στο θέατρο «Κάρολος Κουν» στην Πλάκα, που θα φιλοξενούσε την πρεμιέρα της παράστασης «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ». Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα άτομα αυτά προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ είχαν πετάξει και βόμβα μολότοφ. Από αστυνομικές πηγές είχε αναφερθεί πως οι δράστες της επίθεσης, από τα συνθήματα που φώναζαν, ήταν τότε οπαδοί του Ολυμπιακού.

Τον Αύγουστο του 2010 κάποιοι άλλοι (;) οπαδοί του Πανιωνίου έσκαψαν με φτυάρια και άλλα εργαλεία τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Νέας Σμύρνης για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκεί ενός ευρωπαϊκού αγώνα της ΑΕΚ απέναντι στη σκωτσέζικη Νταντί Γιουνάιτεντ. Επιπλέον έκαψαν τα δοκάρια του ενός τέρματος, προκάλεσαν ζημιές στα δημοσιογραφικά θεωρεία και στον πάγκο των φιλοξενούμενων, ενώ έγραψαν συνθήματα κατά του τότε προέδρου του ερασιτέχνη Πανιωνίου Γεράσιμου Βεντούρη, της ΑΕΚ και της ΟΥΕΦΑ.

Σε κάθε περίπτωση τέτοιες ασχήμιες, όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω, δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν το σύνολο των οπαδών μιας ομάδας παρά μόνο αυτούς που τις διαπράττουν. Οι υπόλοιποι έχουν την ευθύνη ότι συνήθως τους συγκαλύπτουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL