Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Ολυμπιακός!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Ολυμπιακός!

"Με την πλάτη στον τοίχο" αυτήν την περίοδο ο Γιώργος Πρίντεζης και οι συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό

Με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει πέρσι τον Μάιο σ' έναν ακόμη τελικό της Ευρωλίγκα, κανείς "ειδήμονας" δεν θα μπορούσε να προβλέψει τα όσα αρνητικά ακολούθησαν για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Αρχικά έχασε το πρωτάθλημα, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας, από τον Παναθηναϊκό και στο φετινό έχει ήδη τρεις ήττες σε δώδεκα αγώνες, κάτι που είχε πολλά χρόνια να συμβεί.

Η πορεία των "ερυθρόλευκων" στην Ευρωλίγκα είναι καλύτερη του αναμενόμενου, σε συνάρτηση με τις απουσίες λόγω τραυματισμών. Από την αρχή της κανονικής περιόδου βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά μπήκε το "καταστροφικό" 2018 για να βγάλει στην επιφάνεια σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα και να πυροδοτήσει "εσωστρέφεια" στο μεγάλο λιμάνι.

Η ήττα από την ΑΕΚ με 66-62 στις 10 Δεκεμβρίου θεωρήθηκε προϊόν της κούρασης από τους αγώνες της Ευρωλίγκα, για να "χτυπήσει το καμπάνακι" για τα καλά στις 7 Ιανουαρίου, με τον Ολυμπιακό να χάνει 78-71 από τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία και το σκορ να αδικεί την ομάδα της Θεσσαλονίκης, που μέχρι τα τελευταία λεπτά προηγείτο και με διαφορές που ξεπερνούσαν τους 15 πόντους.

Η πρώτη "καμπάνα" στην Ευρωλίγκα "χτύπησε" πριν από δέκα μέρες στη Βιτόρια, σ' ένα γήπεδο όπου ο Ολυμπιακός παραδοσιακά βγαίνει νικητής, όπου όχι μόνο ηττήθηκε από την Μπασκόνια, που δεν είναι φέτος και στα πολύ καλά της, αλλά γνώρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη συντριβή της ιστορίας με τους 32 πόντους της διαφοράς (86-54). Η θριαμβευτική νίκη (94-64) επί της Μακάμπι στο ΣΕΦ έκρυψε για λίγο τα προβλήματα κάτω από το.... χαλάκι, για να έρθει την Πέμπτη η νέα συντριβή (82-54) από τη Χίμκι, για να δημιουργήσει ένα νέο κύκλο προβληματισμού στην ομάδα του Πειραιά. Μάλιστα η διαφορά των 24 πόντων που έχανε στο α' ημίχρονο (49-25) είναι αρνητικό ρεκόρ της παρουσίας του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στα μισά ενός αγώνα.

Παραδοσιακά, όχι μόνο στον Ολυμπιακό αλλά σε όλες τις ελληνικές ομάδες, όταν υπάρχει αγωνιστική κρίση "την πληρώνουν" είτε ο προπονητής, είτε κάποιοι από τους ξένους παίκτες της ομάδας. Στον Ολυμπιακό αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος που να είναι στο "απυρόβλητο", ακόμη κι ο Βασίλης Σπανούλης, που στα περισσότερα ματς ήταν κατώτερος των προσδοκιών και με την επιστροφή του περισσότερο δυσκολεύει το παιχνίδι της ομάδας του, καθώς, στα 36 του χρόνια, είναι "στόχος" για την αντίπαλη ομάδα στην άμυνα, ενώ επιθετικά κάνει τα περισσότερα λάθη από κάθε άλλον στην Ευρωλίγκα. Στο ματς με την Χίμκι έφθασε τα έξι λάθη με αξιολόγηση -4!

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει δώσει εξετάσεις για το αν είναι ή όχι καλός προπονητής, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι επιλογές του το περασμένο καλοκαίρι δεν ταιριάζουν με την αμυντική "φιλοσοφία", που είχε δώσει τα προηγούμενα χρόνια στην ομάδα του. Οι Τόμπσον και Ρότζερς, πρώην παίκτες του ΝΒΑ, αποκτήθηκαν για να γίνει πιο ελκυστικός ο Ολυμπιακός στην επίθεση κι αυτή τη στιγμή είναι τελευταίος σε παραγωγικότητα (75.0 μ.ο.) στην Ευρωλίγκα, και ακόμη... χειρότερος εντός παιδείας, αν υπολογίσουμε ότι είναι κι η ομάδα που έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους από τη γραμμή των βολών (μαζί με την ΤΣΣΚΑ) με 291/386! Μάλιστα, με συγκομιδή 13 νίκες - 6 ήττες, έχει μόλις 13π. θετική διαφορά (1390 - 1377).

Σ' αυτήν την άσχημη συγκυρία ο Ολυμπιακός καλείται το επόμενο διάστημα να ανταπεξέλθει σ' έναν αγωνιστικό "Γολγοθά". Ακόμη και το σημερινό (5.00 μ.μ.) παιχνίδι με τον Προμηθέα στην Πάτρα δεν δίνει περιθώριο για "ανάσες" στους βεβαρημένους από τις διπλές υποχρεώσεις παίκτες του Σφαιρόπουλου, που την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου παίζουν με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο "Νίκος Γκάλης" για τη Μπάσκετ Λιγκ. Ακολουθούν δύο ακόμη δύσκολα ματς, αρχικά με τη Φενέρμπαχτσε την 1η Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ και μετά με τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 9 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη, μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στις 17 Φεβρουαρίου στα "Δύο Αοράκια" του Ηρακλείου με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον αυτή η εικόνα που παρουσιάζει στους τελευταίους αγώνες ο Ολυμπιακός επιδέχεται, εν μέσω αγωνιστικής περιόδου, "γιατροσόφια" και ποια θα είναι αυτά. Ο μπασκετικός Ολυμπιακός στο παρελθόν έχει αποδείξει κατ' επανάληψιν ότι μπορεί να ανατρέπει τις εις βάρος του καταστάσεις και να διαψεύδει -τις όποιες- δυσάρεστες προβλέψεις. Πρακτικά, με τα τωρινά δεδομένα, δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει το αβαντάζ της έδρας στους τελικούς της Μπάσκετ Λιγκ ακόμη κι αν νικήσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ενώ στα τρία επόμενα ματς της Ευρωλίγκα θα φανεί αν θα έχει ή όχι το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι μέσα στην οκτάδα (η 9η Μπασκόνια έχει 4 ήττες παραπάνω). Βέβαια, ακόμη κι έτσι, ο Ολυμπιακός είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου, αφού κι η ΑΕΚ δεν έχει πείσει -ακόμη- ότι μπορεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL