Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
ΣΤΙΒΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ / Χρονιά των μεγάλων και πολλών διακρίσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΙΒΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ / Χρονιά των μεγάλων και πολλών διακρίσεων

Κορυφαία στιγμή του 2017 για την Κατερίνα Στεφανίδη η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου

Το 2017 έγιναν πράγματα πρωτόγνωρα για τον ελληνικό αθλητισμό και την... ευθύνη έχει η Κατερίνα Στεφανίδη! Η χρυσή ολυμπιονίκης του Ρίο, πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό στίβο και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2017 στο επί κοντώ είναι πλέον και χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση η κορυφαία Ελλήνιδα αθλήτρια όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα. Όμως τα κατορθώματά της έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα, τόσο που να γνωρίζει αλλεπάλληλες πρωτοφανείς διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Οι επιτυχίες της και η σταθερότητά της μέσα στο 2017 απέδειξαν ότι η "εκτόξευσή" της το 2016 κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Πριν αναδειχθεί κορυφαία αθλήτρια στίβου της χρονιάς από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, άλλες δύο φορές, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, είχε ψηφιστεί ως κορυφαία Ευρωπαία αθλήτρια του μήνα μετά τις επιτυχίες της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ ήταν και υποψήφια τον Μάρτιο, μετά την πρωτιά της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Οι διακρίσεις αυτές της Κατερίνας Στεφανίδη δεν έχουν προηγούμενο για τον ελληνικό στίβο και γίνονται ακόμη περισσότερες από την απόφαση της ΙΑΑF να την επιλέξει και μέσα στις τρεις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου.

Πριν από δέκα μέρες η Κατερίνα Στεφανίδη τιμήθηκε ως η καλύτερη αθλήτρια του 2017 από τον ΠΣΑΤ και αμέσως μετά ακολούθησαν άλλες δύο διακρίσεις, καθώς, μέσα σε μία ημέρα, "αποθεώθηκε" από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του στίβου, αλλά και από τους δημοσιογράφους 26 ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Η IAAF στον απολογισμό της χρονιάς και στο κείμενο που αφορούσε το επί κοντώ γυναικών κατά 80% είχε αναφορές στα κατορθώματα της Ελληνίδας πρωταθλήτριας! Το κείμενο, που συνόδευε φωτογραφία της Ελληνίδας αθλήτριας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο, έγραφε: "Πήρε τα ηνία όταν κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 και το 2017 η Κατερίνα Στεφανίδη καθιερώθηκε ως η κορυφαία αθλήτρια στο επί κοντώ. Η Ελληνίδα ήταν σχεδόν αήττητη όλη τη χρονιά. Έχασε μόλις έναν αγώνα από τους 16 που συμμετείχε και αυτό συνέβη νωρίς, στον δεύτερο αγώνα της χρονιάς στο Κλερμόν Φεράν, που εκεί νικήτρια ήταν η Σάντι Μόρις.

Η Στεφανίδη νίκησε στον πρώτο μεγάλο αγώνα της χρονιάς ξεπερνώντας τα 4.85μ. και παράλληλα κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο σε Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου στο Βελιγράδι. Στον ανοιχτό ήταν απόλυτα συνεπής και επικράτησε στον πρώτο της αγώνα στην Ντόχα με 4.80μ. Ακολούθησε το 4.85μ. στη Ρώμη, επίδοση που ήταν η καλύτερη στον κόσμο, και το 4.81μ. στο Diamond League του Λονδίνου, που έδειξαν ότι ήταν έτοιμη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στο Λονδίνο δεν υπήρξε αμφισβήτηση στις ικανότητές της. Ένα άλμα στον προκριματικό και όλα τα ύψη με την πρώτη μέχρι το 4.82μ. στον τελικό και είχε νικήσει στον αγώνα. Η Στεφανίδη απέτυχε στο πρώτο της άλμα στα 4.89μ., αλλά στη συνέχεια ξεπέρασε τα 4.91μ., κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ στην πρώτη της προσπάθεια, που ήταν και η κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Η Στεφανίδη νίκησε σε ακόμα τρία Diamond League, στο Μπέρμιγχαμ (4.75μ.), στην αίθουσα του σιδηροσταθμού της Ζυρίχης (4.85μ.) και στέφθηκε πρωταθλήτρια και των Diamont League στον τελικό των Βρυξελλών με 4.85μ. τον Σεπτέμβριο".

Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ετήσιας ψηφοφορίας από 26 ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ευρώπης που διοργανώνεται από αυτό της Πολωνίας (Polska Agencja Prasowa) και η Στεφανίδη κατέλαβε τη 10η θέση σε όλα τα σπορ, την 3η ανάμεσα στις γυναίκες και την 1η ανάμεσα στις Ευρωπαίες αθλήτριες στίβου! Κι αυτό δεν έχει προηγούμενο στον ελληνικό αθλητισμό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL